banner

Haagpakketten

Welke planten?

Er worden 13 verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die u wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 120 cm hoog. (De taxus is lager, zie verder) en wordt geleverd met blote wortel. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop veel lager dan de marktprijs. Bovendien leert de ervaring ons dat door de boomkweker zeer degelijk plantmateriaal geleverd wordt.

Een beschrijving met afbeelding van de planten in de pakketten vind je hier.

Pakket 1: Houtkant

Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan zich aan een houtkant wagen. Het onderhoud is zeer beperkt: een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes. 12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort. Goed voor 20 m.
Prijs: 17,00 €.

Pakket 2: Houtkant voor natte en moeilijke gronden

Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die bestand zijn tegen een vochtige bodem.

Soorten: zwarte els, boswilg, Gelderse roos en hazelaar. 12 planten: 4 soorten, 3 planten per soort. Goed voor 20 m.
Prijs: 16,00 €.

Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag

geschorenhaag.jpg (70870 bytes)Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal twee maal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien.

Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, fladderiep, rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos. 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort. Goed voor 8 m. Prijs: 32,00 €.

Pakket 4: Doornhaag

Ondoordringbare haag voor afscherming. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos. 24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort. Goed voor 8 m.
Prijs: 31,00 €.

Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. De haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en wilde kardinaalsmuts. 24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort. Goed voor 8 m. Prijs: 33,00 €.

Pakket 6: Veldesdoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.

Soort: veldesdoorn - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 35,00 €.Beukenhaag.jpg (135432 bytes)

Pakket 7: Meidoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten kramsvogel en koperwiek.

Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 29,00 €.

Pakket 8: Bijenbosje  

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst werd gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.

Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers. 12 planten, 2 planten per soort. Goed voor ca 3 m².
Prijs: 17,00 €.

Pakket 9: Vogelbosje

Vogelbosje.jpg (85454 bytes)Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.

Soorten: eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje, wilde kardinaalsmuts en sporkehout.
5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort. goed voor ca 1,5 m². Prijs: 7,00 €.

Pakket 10: Taxushaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren lage tuinafrastering. Taxus is een inheemse naaldboom. Hij groeit goed op zonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De plantjes zijn 40 tot 60 cm hoog. Hou er rekening mee dat dit een zeer traag groeiende plant is. Voordeel is dan weer dat je weinig snoeiafval hebt. De plant is giftig.

Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor kankerbestrijdende medicijnen.

Taxus is tweehuizig, wat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten staan. Enkel de vrouwelijke krijgen rode bessen. In jonge toestand is dit onderscheid nog niet te zien. Eventuele bessen verschijnen pas na enkele jaren.

Soort: taxus - 5 planten. Goed voor 1,5 m. Prijs: 11,00 €.

Pakket 11: Haagbeukenhaag

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met een haag van (rode) beuk.

Soort: haagbeuk - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 30,00 €.

Pakket 12: Beukenhaag

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" bieden we niet aan.

Soort: beuk - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 31,00 €.

Verschil tussen beuk en haagbeuk:

  • In de winter behoudt de beuk zijn verdorde blad beter dan de haagbeuk. Met de verdorde bladeren die langer aan de plant blijven hangen is een beukenhaag ook in de winter meer gesloten dan een haagbeukenhaag.
  • In het voorjaar echter verschijnen de bladeren bij de beuk enkele weken later dan bij de haagbeuk die er vroeger op het jaar fris groen bij staat.
  • De beuk groeit trager dan de haagbeuk.
  • De beuk krijgt in de herfst een mooie herfstkleur, van geel naar warm rood. De haagbeuk wordt opvallend geel, maar na de eerste nachtvorst verliest de plant sneller zijn bladeren.
  • Beuk heeft een gaaf en glad blad, haagbeuk daarentegen heeft een ruw blad met opvallende diepe nerven.
  • Heb je redelijk natte (klei)grond dan kies je  best voor Haagbeuk. Beuk doet het beter op zandgrond en doet het minder goed in kleigrond.

Pakket 13:  Ligusterhaag

Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Inmiddels is deze haagplant minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dicht vertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als de besjes).

Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: Een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien. Het is dus een ideale plant om Buxus mee te vervangen.

Soort: wilde liguster - 25 planten. Goed voor 6,25 m. Prijs: 29,00 €.