banner

Paddenoverzet Groenenhoek

Padden en kikkers op het liefdespad !

Ieder jaar trekken vele amfibieën van hun winterverblijfplaats naar hun voortplantingsplaats. In Aartselaar is dit niet anders. Aan de Groenenhoek trachten ieder jaar tientallen padden kikkers en salamanders hun geliefde paringsplek te bereiken. Dikwijls moeten ze daarvoor een rijweg oversteken en dit is niet zonder gevaar. Van 2006 tot 2012 stierven er in totaal 334 van deze zeer nuttige dieren als verkeersslachtoffer...

Natuurpunt Aartselaar helpt deze diertjes door schermen te plaatsen en voor de schermen emmers in te graven zodat de amfibieën op hun nachtelijke tocht niet tot op de rijbaan geraken maar in de emmers belanden. Elke avond en elke ochtend gaan vrijwilligers de emmers controleren en de diertjes veilig overzetten naar de overkant van de weg, dicht bij hun voortplantingsplaats.

Op vraag van Natuurpunt Aartselaar en van vele buurtbewoners heeft de gemeente Aartselaar onlangs beslist om deze gevaarlijke straat te "knippen", d.w.z. dat het doorgaand verkeer niet meer toegelaten is. Zo kunnen er nu nog enkel bewoners van de Groenenhoek tot aan hun woning rijden en wordt het sluipverkeer naar Hemiksem en Hoboken geweerd. Dit is, uiteraard, goed nieuws, niet enkel voor de buurtbewoners, maar ook voor de amfibieën. Wij danken dan ook het gemeentebestuur voor deze wijze beslissing…!!!

Daarom is de beschermingsactie veel minder noodzakelijk en beslisten we in het voorjaar 2018 te stoppen met deze jaarlijkse actie.

Meer info Ronny Verelst, 0475/58 55 70.

Resultaten

“EEN DIKKE MERCI”

 

paddenscherm


Verdere info: