banner

Bomen

Een hoogstamboom heeft ruimte nodig, zowel bovengronds als ondergronds. Je moet er dus op letten of de boom in je tuin wel voldoende ruimte heeft om uit te groeien tot een volwassen boom. 
De bomen die te koop worden aangeboden, hebben als maat: spil 200-250, dat betekent dat ze bij aankoop een lengte hebben tussen de 2 meter en 2,50 meter. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2,5 meter meegeleverd.

Winterlinde (Tilia cordata)

De winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Dus enkel voor een tuin met veel ruimte! De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.
Prijs: 26 euro

Zomereik (Quercus robur)

Zomereik groeit op diverse standplaatsen, zowel op lichte als op zware gronden mits de doorwortelbaarheid voldoende is. De voorkeur gaat uit naar vochtige leemhoudende en voedselrijke bodems. De soort is gevoelig voor stagnerend en hoog grondwater. Droogte wordt goed verdragen. De lichteisen zijn afhankelijk van de standplaats: op zandige en droge gronden vraagt de eik veel licht, op kleiige en vochtige groeiplaatsen verdraagt hij meer schaduw. In heel wat Vlaamse bossen is hij de belangrijkste loofboom en van nature dominant. Denk eraan: de zomereik kan tot 40 meter hoog worden met een brede en open kroon. Enkel aan te planten indien daar voldoende ruimte voor is.
Prijs: 26 euro