Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
10 mei 2017
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Wijmeers en Paardeweide
 • Zwaluwfietstocht
 • Hobokense dranken voor Hobokense natuur (met proefavond)
 • Bermhappening van Natuurpunt Oude Spoorweg
 • Komende activiteiten

Za 13 mei: Wijmeers en Paardeweide

gids Wim Mertens

Wandelen van Schellebelle naar Schoonaarde
Low impact excursie

Leiding en gids: Wim Mertens, 0499/58 99 16

In de vallei van de Zeeschelde werkt de Vlaamse overheid hard aan veiligheid en natuurherstel. Overstromingsgebieden worden aangelegd waarin nieuwe natuurgebieden groeien. Wij bezochten de voorbije jaren al de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen en Paardeweide. Nu trekken we naar de Wijmeers, een nieuw overstromingsgebied dat in 2016 werd afgewerkt. Een grote variatie in biotopen gaande van droge rivierduinen over veen- en zandplassen, poldergraslanden tot een ontpolderd gebied met slikken en schorren leveren vast en zeker mooie waarnemingen op.
Dit is een low impact excursie zonder auto's. We nemen de trein naar Schellebelle en wandelen vandaar via het voetveer naar Aard aan de andere zijde van de Schelde, een gehucht gelegen aan de Wijmeers en de Kalkense Meersen. Na de Wijmeers doorkruist te hebben, nuttigen we de lunch in een Uitbergens cafeetje.
Na de middag wandelen we stroomafwaarts langs de Schelde, met aan de overzijde Bergenmeersen, naar de Paardeweide. Dit gebied bestaat uit poldergraslanden (met weidevogels als grutto en kievit) en een groot plas- en moerasgebied met tal van watervogels. Na een dorstlessend bezoek aan 't Oud Brughuys wandelen we verder naar het station van Schoonaarde.

Praktisch:

 • Vertrek om 8 u in Berchem-station. We nemen de trein naar Schellebelle. Vandaaruit maken we een wandeling van minimaal 12,5 en maximaal 15 km om in Schoonaarde de trein terug naar Antwerpen te nemen. Aansluiten in andere stations (Sint-Niklaas, Lokeren, Gent) is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Wim Mertens.
 • Einde 19.19 u in Berchem-station.
 • Vervoer: trein
 • Deelnameprijs: prijs treinrit, te betalen de dag zelf: 10.80 euro (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door NMBS)
 • Verplicht inschrijven bij Wim Mertens

Meebrengen:

 • Picknick, verrekijker, telescoop (als je die een hele dag kunt dragen)
 • Goede wandelschoenen, we wandelen over goed begaanbare paden en wegen, bij nat weer mogelijk wel plassen
 • Regenkledij

Di 23 mei: Zwaluwfietstocht

foto Jan Eulaers

Jaarlijks inventariseren we het zwaluwbestand in onze gemeente. Zo leren we de evolutie van het zwaluwenbroedbestand kennen. Ons onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van de boerenzwaluw. Het subsidiereglement van Aartselaar wil het behoud van zwaluwnesten stimuleren door een geldelijke beloning van broedgevallen.
Vandaag maken we een fietstoer doorheen Aartselaar. Luk Smets is onze gids van dienst. We brengen een bezoek aan de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval en de Kontichsesteenweg.

Praktisch:
Afspraak aan de kerk St-Leonardus op het Laar. Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
Info bij Luk Smets, 0477/66 94 32

Hobokense dranken voor Hobokense natuur (met proefavond)

De sponsoractie van team Nello en Patrasche loopt als een trein, maar aan de nieuwe tractor zitten ze nog niet. Daarom een nieuwe actie. Ze verkopen de Hobokense bieren Nello's blond, Patrasche dubbel en Graaf blond en ook de biowijn Nello en Patrasche (rood, rosé en wit).

Daartoe creëerden ze een heuse webwinkel: teamnellopatrasche.ccvshop.be

Lees over onze heerlijke bieren en frisse wijnen. Plaats je bestelling online. Betalen doe je per overschrijving na ontvangst van je bestelbevestiging per email. De dranken worden door vrijwilligers woensdagavond 14 juni bij je thuis gebracht (zie ook de algemene voorwaarden).

Graag eerst even proeven? Dat kan. Kom op vrijdag 12 mei tussen 19 en 20u30 naar de stand op de parking van United Caps, Schroeilaan 15 te Hoboken.

Bermhappening van Natuurpunt Oude Spoorweg

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.