Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
24 april 2017
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • "ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie
 • Uitstap naar het Zwin in Knokke-Heist
 • De Smoestuinier: de eco-comedy show die je moet zien!!
 • De geschiedenis van het aards klimaat, de toekomst inbegrepen
 • Sponsors gezocht voor sportieve teams
 • Folder "Natuurlijk Aartselaar"
 • Komende activiteiten

Za 29 april: "ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie

In de vuilbakWie dacht dat, na 6 jaar zwerfvuilactie, de toestand langs de Aartselaarse wegen en bermen drastisch verbeterd zou zijn, komt - spijtig genoeg - bedrogen uit. Nog steeds vinden wij de meest uiteenlopende zaken langs de bermen van onze gemeente... Daarom wordt met goede moed verder getimmerd aan deze, blijkbaar, lange weg...
Natuurpunt Aartselaar zal de berm langs de Cleydaellaan en de Zinkval weer trachten vrij te maken van alle zwerfvuil. Wie mee wil komen helpen, is meer dan welkom !!!

Afspraak om 10 uur op de parking aan Zinkval. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden. Einde rond 11u30.
Meer info bij Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Zondag 7 mei: Uitstap naar het Zwin in Knokke-Heist

Het vernieuwde Zwin

De maand mei is de ideale periode voor een bezoek aan het Zwin! In deze unieke Europese Topnatuur van zee, strand, bos en polder groeien zeekraal, lamsoor en zoutmelde. Scholeksters, tureluurtjes, wulpen en broedende ooievaars gaan we allemaal kunnen bewonderen onder de leiding van een gids.
's Middags eten we onze picknick op het bistroterras, drank is ter plaatse te verkrijgen.
Na de middag trekken we de Zwinduinen in voor een wandeling van ca. 3 u, dit maal met een lokale Natuurpunt-gids.
In het Hof Van Vlaanderen ronden we omstreeks 17.30 u samen onze Zwindag af met een uitgebreide snack. Er is keuze tussen: Omelet maison (ham, kaas, tomaat): 12 euro - Garnaalkroketten: 18 euro - Slaatje tonijn: 16 euro (dit alles geserveerd met brood) of Spaghetti: 13 euro. De ochtend van vertrek deel je je keuze mee. De maaltijden zijn ter plaatse af te rekenen.

Praktisch:

 • vertrek aan CC 't Aambeeld, della Faillelaan Aartselaar om 8.30 u
 • we rijden kostendelend aan € 0,07 per km
 • start wandeling met gids om 10 u
 • terug thuis rond 21.30 u
 • 16 euro p/p storten op rekening: BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding "Zwin"

Meebrengen: picknick voor 's middags (drank ter plaatse te verkrijgen), stevige wandelschoenen, verrekijker, zonnecrème en hoed
Inschrijven VOOR 3 mei bij Jan Eulaers: 0495/52 77 31

Dinsdag 2 mei:
De Smoestuinier: de eco-comedy show die je moet zien!!

Een show voor de VELT-campagne 2020pesticidevrij.

Pesticiden, RoundUp, glyfosaat... Het lijken niet meteen begrippen die je tegenkomt in een comedyshow. Toch vormen pesticiden de rode draad in de nieuwe show van Steven Vromman, die hij speciaal voor de nieuwe Veltcampagne 2020pesticidevrij gemaakt heeft.

Klik op de foto voor een filmpje

Tijdens deze 'Smoestuinier' gaat de Low Impact Man met het publiek op zoek naar de smoezen waarom zoveel mensen nog pesticiden gebruiken, maar tegelijk geeft hij er op zijn eigen komische manier een draai aan waarmee je niet anders kan dan 'groen' lachen. Je krijgt een heuse opleiding "anti-smoes-management", je leert alles over hoe je slakken tot alcoholisme verleidt en hoe je met een wiedbuik op ecologische wijze onkruid te lijf gaat. 
Infotainment van de bovenste plank met een streepje muziek en ontroering ...

Steven Vromman verwierf bekendheid met zijn tv-programma Low Impact Man en dat is meteen ook de titel waarmee hij momenteel theatershows maakt en uitvoert in Vlaanderen en Nederland. Het centrale thema in zijn shows is de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de huidige milieuproblematiek.

Na het optreden licht de gemeente Schelle de huidige wetgeving rond het gebruik van pesticides toe en hoe zij in de praktijk de openbare ruimte beheert. Tevens een voorstelling van de Velt-campagne "2020pesticidevrij" om tegen 2020 alle RoundUp uit de rekken van tuincentra en winkels te krijgen.

Dinsdag 2 mei om 20u, inkom GRATIS
Verplichte reservatie (i.v.m. drankje en stoelen) : Cultuurdienst Schelle 038719824 of cultuur@ivebic.be
Benedenzaal Gemeentehuis, Fabiolalaan 55, 2627 Schelle

Woensdag 3 mei:
De geschiedenis van het aards klimaat, de toekomst inbegrepen

Op 3 mei organiseert het Willemsfonds Aarselaar een uiteenzetting en verduidelijking van het klimaatgebeuren met mogelijke gevolgen.

Emeritus Professor Eddy Keppens (Boom, 1948), verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, is geoloog en deed (en doet nog een beetje) onderzoek naar de evolutie van ons klimaat.
Hij legt op een toegankelijke manier de mechanismen uit, die de klimaatsveranderingen sturen, en schets een beeld van de evolutie van het klimaat gedurende de voorbije honderden miljoenen jaren. Tegen deze 'natuurlijke' achtergrond legt hij de oorzaken uit van de huidige opwarming ('Global Warming') sedert ca. 1900, hoe de oorzaken wetenschappelijk onderzocht worden, hoe we de gevolgen voor de toekomst kunnen inschatten, hoe zeker we daarvan kunnen zijn en waarom, en wat er nog aan te doen valt.

Afspraak: om 20 u, Den Hamer, della Faillelaan, Aartselaar (tegenover CC Het Aambeeld)
Toegang is gratis.
Info: Hugo Keppens, Voorzitter Willemsfonds Aartselaar; 0479/379 636

Sponsors gezocht voor sportieve teams

Nieuws van de buren

Het laatste weekend van juni organiseert Natuurpunt de tweede Expeditie Natuurpunt. 60 teams gaan wandelen, fietsen of kajakken ten voordele van een natuurgebied en hopen daarbij sponsorgeld te verzamelen.

Je kan de teams aanmoedigen en hen steunen met een gift. Alle giften, groot of minder groot zijn welkom en voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Team Nello en Patrasche

Nello en Patrasche gaan in twee dagen wandelen van Tienen naar Mechelen (70 km) en hopen een tractor voor onze vrijwilligers van de Hobokense Polder bijeen te schrapen. Luk is hun teamcoach.

Ga naar de teampagina. Moedig de ploeg aan en steun hen met een gulle gift. Klein of groot, alles is welkom


Koen - Wim - Raf - Marnix - Luk

De Rupelpedalo's

hebben als doel sponsorgeld verzamelen voor de mooiste natuurgebieden van de Rupelstreek: Niels Broek en Kleiputten Terhagen. Ze gaan van Hasselt naar Mechelen fietsen. De totaal af te leggen fietsafstand bedraagt 260 km.

Alle info vind je op de teampagina van de Rupelpedalo's. Help deze actie een handje...


Raf - Stan - Dieter - Yente - Bert

Folder "Natuurlijk Aartselaar"

 

Voel je ook de lente kriebelen? Tijd om eens een fijne wandeling te maken. En waarom eens niet in eigen gemeente? We hebben een mooie flyer over de natuur in onze gemeente met de Reukens, Cleydael en Solhof.

Je kan deze als pdf downloaden van onze website. Maar door het grote formaat is deze wat moeilijker af te drukken.

Je kan de flyer echter ook gratis ophalen bij Luk Smets, J.F.Kennedylaan 22, Aartselaar. Bel eerst even op nr 0477 66 94 32.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • wo 26 april: Vleermuizentocht in een fort VOLZET
 • 19-21 mei: Weekend Schouwen-Duiveland VOLZET
 • di 23 mei: Zwaluwfietstocht
 • zo 11 juni: Twee Brabantse parels: Torfbroek en Silsombos
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.