Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
2 februari 2017
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Ledenavond 2017
 • Groenenhoek: Paddenschermen plaatsen
 • Braakballen pluizen
 • Daguitstap naar de Doode Bemde
 • Sponsors gezocht voor een sportief team
 • Wandelgids "Ontdek de natuur langs de Schelde, Rupel en Nete" te koop!
 • Komende activiteiten

Za 11 februari: Ledenavond Natuurpunt Aartselaar
Feestelijk eetmaal met terugblik op 2016

De inschrijvingen lopen aardig binnen, maar er is nog steeds plaats. Dus WELKOM!

Op 11 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19 u verwelkomen we je graag met een aperitief. Daarna smullen we van een driegangenmenu, dat verzorgd wordt door taverne 't Dolfijntje.

Venkelsoep
--
Tongrolletjes met grijze garnaal in
een sausje van witte wijn met schorseneren en puree
of
Varkenshaasje met een graanmosterdsausje en kroketjes
of
Groentenlasagne
--
Dessertbordje met koffie/thee

Gelieve je keuze van hoofdgerecht door te geven bij je inschrijving.

Maar we maken ook even tijd vrij om je een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2016 te geven. En we laten je ook al even "proeven" van ons verder aanbod in 2017.

Daarna zal Dirk Vandorpe een presentatie geven over het droomeiland Socotra, gelegen in de Indische Oceaan en behorend tot Jemen. Wij krijgen een verhaal over het ontstaan, zijn geschiedenis, de bewoners en hun leven ginds in een unieke natuur. Voor de presentatie met foto's voorzien we ongeveer 45 minuten.

Praktisch: 19 u in Taverne 't Dolfijntje, gemeentelijk Sportcentrum, Kleistraat 204 Aartselaar.
Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys.

Al deze verwennerijtjes (aperitief en menu) en de komen neer op 28 euro per persoon. Maar we willen onze leden extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 21 euro per persoon.
Inschrijven noodzakelijk door het deelnamebedrag van 21 euro p/p te storten op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar ten laatste 6 februari met vermelding: "Ledenavond + (keuze uit) Vis/Vlees/Veggie". Dranken (wijnen, bieren en frisdranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

Zo 12 februari: Groenenhoek: Paddenschermen plaatsen

Op 28 januari was het te koud om een spade in de grond te krijgen en dus ook voor de padden om reeds op stap te gaan.Op zondag 12 februari hopen we wel in staat te zijn het scherm te plaatsen. Alle hulp is welkom.

Afspraak om 10 uur aan huisnummer 115 in de Groenenhoek te Aartselaar. Wie kan en wil meewerken, is heel erg welkom! Dit is een activiteit waar jong en oud bij kan helpen. We eindigen omstreeks 12.30 uur.

Meebrengen: warme kledij, die vuil mag worden, warme laarzen, werkhandschoenen, ... Wie kan, brengt een spade mee! Bij hevig vriesweer wordt deze activiteit verschoven naar een later moment.

Contacteer: Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Meer info...

Za 18 februari: Braakballen pluizen

Uilen (en andere vogelsoorten zoals roofvogels, reigers, ...) eten muizen en andere prooidieren. Uilen slikken hun prooi met huid en haar in. De onverteerde resten braken ze uit in de vorm van braakballen. Op plaatsen waar deze vogels regelmatig rusten ('roesten') kan je soms grote aantallen van deze braakballen vinden. Door ze uit te pluizen en de schedelresten op naam te brengen krijg je een indruk van de kleine zoogdierenfauna in de buurt van de vindplaats. Het meest geschikt zijn de braakballen van de kerkuil. Deze uil eet alles wat hij te pakken kan krijgen, ook spitsmuizen.

Afspraak: Om 14 u in het Jeugdlokaal van het Sportcentrum, Kleistraat 204 Aartselaar
Deelnameprijs: 2 euro per persoon
Na een inleidende PowerPointpresentatie over uilen en muizen gaan we zelf aan de slag om de braakballen te ontleden. Alle benodigde materialen worden door ons voorzien. Kom eens mee pluizen.
Doelgroep: volwassenen, maar ook kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom.

Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Zo 19 februari: Oud-Heverlee Daguitstap naar de Doode Bemde

Voor deze gezamenlijke dagtocht met NP-afdelingen Hobokense Polder, Aartselaar en Rupelstreek trekken we naar het natuurreservaat de Doode Bemde in Oud-Heverlee.
In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle ons op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. We gaan in dit prachtige natuurgebied in de Dijlevallei ook op zoek naar beversporen.

Vooraleer we op stap gaan, spreken we af in een cafeetje vlakbij het Zoet Water in Oud-Heverlee om daar de meegebrachte picknick te verorberen. Met gevulde magen kunnen we dan de wandeling van ca 8 km aanvatten. Na de wandeling is er de mogelijkheid om in een taverne nog iets te drinken.

Praktisch: Afspraak om 11 uur op de parking Cultureel Centrum, Aartselaar. Aansluiting mogelijk om 12 u in café "In de Molen", hoek Waversebaan en Ophemstraat bij het Zoet Water in Oud-Heverlee. Omstreeks 18.30 u zijn we terug thuis.

Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Sponsors gezocht voor een sportief team

Koen - Raf - Wim - Marnix - Luk

Nieuws van de buren

Het laatste weekend van juni organiseert Natuurpunt de tweede Expeditie Natuurpunt. 60 teams gaan wandelen, fietsen of kajakken ten voordele van een natuurgebied en hopen daarbij sponsorgeld te verzamelen.

Luk is teamcoach voor het team Nello en Patrasche. Zij gaan in twee dagen wandelen van Tienen naar Mechelen en hopen een tractor voor onze vrijwilligers van de Hobokense Polder bijeen te schrapen. Alle info vind je op de teampagina.

Ga naar de teampagina. Moedig de ploeg aan en steun hen met een gulle gift. Klein of groot, alles is welkom

Wandelgids "Ontdek de natuur langs de Schelde, Rupel en Nete"
nog steeds te koop!

wandelgids

Ook tijdens dit nieuwe jaar is een wandeling in een natuurgebied een aanrader. In deze wandelgids worden 10 natuurwandelingen beschreven langs de Rupel of de Schelde.

De Wandelgids kost 2 euro. Bestellingen in Aartselaar worden gratis bezorgd door vrijwilligers van Natuurpunt. Woon je iets verder, dan wordt de Wandelgids verzonden via de post en worden 2,30 euro verzendingskosten aangerekend.

Storting op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar.

 

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • februari: Dagelijkse paddenoverzet
 • wo 22 feb: Uilen (kinderen) inschrijven
 • za 25 feb: Zinkvalstraat "ADOPTEER EEN BERM" Zwerfvuil Opruimactie
 • wo 1 maart: Grote Kleine Chef (kinderen) inschrijven
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.