Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
12 januari 2017
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Aartselaar wint titel "Bijenvriendelijke gemeente"
 • Groenenhoek: Paddenschermen plaatsen
 • Ledenavond 2017
 • De kaap van 400 leden bereikt!
 • Belgische Vogeldag
 • Grote Vogelweekend van Natuurpunt
 • ANKONA-ontmoetingsdag
 • Wandelgids "Ontdek de natuur langs de Schelde, Rupel en Nete" te koop!
 • Komende activiteiten

Aartselaar behaalt titel "Bijenvriendelijke gemeente"

De Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen lauwert Aartselaar voor vier milieuprojecten. Proficiat!

We krijgen zelfs de titel 'bijenvriendelijke gemeente' voor ons bijenhotel op de Reukens. Natuurpunt plaatste trouwens ook bijenhotels in het Cleydael. Een derde werd aan Zonnetij geplaatst in samenwerking met de kinderen van Cadé. En een kleiner exemplaar werd geknutseld met de kinderen van de Blokkendoos en staat daar in de tuin.

Op die wijze zorgen we voor het behoud van de wilde bijen. Deze zijn niet enkel belankrijk voor de natuur, maar zijn ook van levensbelang voor onze groenten- en fruitteelt.

Lees een verslagje op de site van Het Laatste Nieuws. Wel wat spijtig dat Natuurpunt Aartselaar niet bij name vermeld wordt. Misschien zou de samenwerking met het middenveld wat beter kunnen benadrukt worden.

Maar onze felicitaties gaan naar de Groendienst voor de drie andere verdienstelijke projecten!

Za 28 januari: Groenenhoek: Paddenschermen plaatsen

Vandaag gaan we weer paddenschermen plaatsen op een stuk van de Groenenhoek, waar we elk jaar tientallen padden, kikkers en salamanders overzetten.

Afspraak om 10 uur aan huisnummer 115 in de Groenenhoek te Aartselaar. Wie kan en wil meewerken, is heel erg welkom! Dit is een activiteit waar jong en oud bij kan helpen. We eindigen omstreeks 12.30 uur.

Meebrengen: warme kledij, die vuil mag worden, warme laarzen, werkhandschoenen, ... Wie kan, brengt een spade mee! Bij hevig vriesweer wordt deze activiteit verschoven naar een later moment.

Contacteer: Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Meer info...

Za 11 februari: Ledenavond Natuurpunt Aartselaar
Feestelijk eetmaal met terugblik op 2016

Op 11 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19 u verwelkomen we je graag met een aperitief. Daarna smullen we van een driegangenmenu, dat verzorgd wordt door taverne 't Dolfijntje.

Venkelsoep
--
Tongrolletjes met grijze garnaal in
een sausje van witte wijn met schorseneren en puree
of
Varkenshaasje met een graanmosterdsausje en kroketjes
of
Groentenlasagne
--
Dessertbordje met koffie/thee

Gelieve je keuze van hoofdgerecht door te geven bij je inschrijving.

Maar we maken ook even tijd vrij om je een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2016 te geven. En we laten je ook al even "proeven" van ons verder aanbod in 2017.

Praktisch: 19 u in Taverne 't Dolfijntje, gemeentelijk Sportcentrum, Kleistraat 204 Aartselaar.
Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys.

Al deze verwennerijtjes (aperitief en menu) en de komen neer op 28 euro per persoon. Maar we willen onze leden extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 21 euro per persoon.
Inschrijven noodzakelijk door het deelnamebedrag van 21 euro p/p te storten op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar ten laatste 6 februari met vermelding: "Ledenavond + (keuze uit) Vis/Vlees/Veggie". Dranken (wijnen, bieren en frisdranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

De kaap van 400 leden gehaald!

Ons doel was 400 gezinnen als lid te hebben in Aartselaar tegen Nieuwjaar. En dat hebben we gehaald! Op het einde van het jaar stond onze teller op 403!

Zoals beloofd krijgt nr 400 een nestkastje cadeau. Dit is het gezin Weekx - Vandenbosch uit de Kleistraat. Zij worden persoonlijk verwittigd.

Ander goed nieuws kwam er van het nationaal secretariaat van Natuurpunt: de mijlpaal van 100.000 leden in Vlaanderen voor eind 2016 werd ruimschoots gehaald.

Ben jij nog geen lid: het kan door storting van 27 euro op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselar of neem even contact met Luk Smets, 0477 66 94 32.

Je krijgt een welkomstpakket met een prachtige wandel- en fietsgids met tips voor tochten in onze mooiste natuurgebieden.

Meer info

Zaterdag 21 januari: Belgische Vogeldag

Je ben welkom in de Drie Eikencampus van de UA in Wilrijk tijdens de 16de editie van de Belgische Vogeldag. Deze dag wordt georganiseerd door Natuurpunt Studie, Universiteit Antwerpen en het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). De Belgische Vogeldag gaat door in gebouw Q van de campus.
Ontvangst vanaf 9u, de eerste voordrachten starten om 10u. Deelnemen kost 10 euro.
Meer info: www.natuurpunt.be/vogeldag - daar vind je ook een link naar het inschrijvingsformulier.

Zaterdag 28 januari en zondag 29 januari:
het Grote Vogelweekend van Natuurpunt

Het Grote Vogelweekend is in 2017 aan zijn 14de editie toe. Al die jaren werkte Natuurpunt samen met duizenden Vlamingen, van de echte vogelkenner tot de occasionele vogelliefhebber.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Met deze gegevens kan Natuurpunt jaar na jaar de evolutie van de vogels in onze tuinen opvolgen. Ook in Nederland en Wallonië worden massale vogeltellingen georganiseerd tijdens hetzelfde weekend.

Meer info op de website van het vogelweekend

Zaterdag 11 februari: 20ste editie ANKONA-ontmoetingsdag

Deze ontmoetingsdag is een ideaal moment om collega natuurliefhebbers te ontmoeten en van gedachte te wisselen. De organisatie is in handen van de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie in samenwerking met het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen.
De studiedag gaat door in de UA campus Groenenborger en het thema is: Watergebonden natuur.

Meer info en inschrijven op de ANKONA-website.
Deelnemen is gratis, inschrijven wel verplicht
Afspraak: UA Campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171 Antwerpen

Wandelgids "Ontdek de natuur langs de Schelde, Rupel en Nete"
nog steeds te koop!

wandelgids

Ook tijdens dit nieuwe jaar is een wandeling in een natuurgebied een aanrader. In deze wandelgids worden 10 natuurwandelingen beschreven langs de Rupel of de Schelde.

De Wandelgids kost 2 euro. Bestellingen in Aartselaar worden gratis bezorgd door vrijwilligers van Natuurpunt. Woon je iets verder, dan wordt de Wandelgids verzonden via de post en worden 2,30 euro verzendingskosten aangerekend.

Storting op rekening BE07 5230 8080 0166 van Natuurpunt Aartselaar.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • februari: Dagelijkse paddenoverzet
 • za 18 feb: Braakballen pluizen
 • zo 19 feb: Oud-Heverlee Daguitstap naar de Doode Bemde
 • wo 22 feb: Uilen (kinderen) inschrijven
 • za 25 feb: Zinkvalstraat "ADOPTEER EEN BERM" Zwerfvuil Opruimactie
 • wo 1 maart: Grote Kleine Chef (kinderen) inschrijven
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.