Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
11 juli 2016
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Gemeentelijke erkenning voor onze inzet
  • Kempen-Broek
  • Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek
  • Vlinderwandeling in de Reukens
  • Op naar de 100.000 !
  • Komende activiteiten

Gemeentelijke erkenning voor onze inzet

Vorige vrijdag werden "verdienstelijke inwoners" van Aartselaar gehuldigd in het Cultureel Centrum op de Academische Zitting ter gelegenheid van 11 juli.

Ook ons bestuurslid Luk Smets viel die eer te beurt en wel voor zijn inzet voor de Aartselaarse natuur en zijn inbreng in Natuurpunt, Gezinsbond en Wereldwinkel.

Er werd een voorstellingsfilmpje gemaakt in de Reukens. Je vindt dat op onze website.

Zaterdag 23 juli: Kempen-Broek

Daguitstap naar het grenspark Kempen-Broek

In dit zeer groot wandelgebied van meer dan 25.000 ha gaan we twee grote wandelingen maken: Weert en omgeving van de Kettingdijk (Nederland) en De Luysen-St. Maartensheide (België).
In en rond de grens bevindt zich de Kettingdijk, een gebied van Natuurmonumenten. Hier werden landbouwgronden terug in ere hersteld, zodat de natuur die er vroeger was, kon terugkeren. In het Smeetshof overschrijd je letterlijk grenzen: tussen België en Nederland, tussen bossen, moerassen, weilanden en beken zoals de Veldhoverbeek en de Lechterrietbeek. Het Smeetshof maakte samen met het Nederlandse Wijffelterbroek ooit deel uit van het uitgestrekte moeras van meer dan 5.000 ha op de grens van België en Nederland. De vijvers van De Luysen en het aanpalende Mariahof zijn de grootste in Kempen-Broek. Dit gebied is in beheer van Natuurpunt. Zij vormen samen met de aanpalende moerassen een waar paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Uitkijkpunten, vogelkijkhutten en knuppelpaden gunnen je een unieke blik in dit verrassende landschap.

We vertrekken om 8 uur met volle auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct). Terugkeer voorzien omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, verrekijker.
Gids en verplicht inschrijven bij Danny Jonckheere - 0478 33 24 27 voor 20 juli

Zaterdag 31 juli: Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek

In het zuidelijk deel van Bonheiden, tussen Boeimeerbeek en Dijle, ligt Mispeldonk.Samen met het Mechels Broek en het Cassenbroek vormt het een nagenoeg aaneengesloten groengebied op de rand van de Dijlevallei.

Mispeldonk en Cassenbroek hebben ongeveer eenzelfde ontstaansgeschiedenis. Het Cassenbroek is ontstaan uit een reuzemeander, gevormd door een rivier die de voorloper was van de huidige Demer en Dijle. De rivier liep lange tijd op dezelfde plaats.
Door het wegvallen van de dynamiek werd deze meander afgesloten en trad de verlanding in werking. Op Mispeldonk had de rivier meer ruimte en daardoor verplaatste ze zich regelmatig over de volledige breedte van de vallei.
In tegenstelling tot het eerder kleinschalige landschap in het Cassenbroek, vinden we op Mispeldonk voornamelijk grote oppervlakten hooiweides en hooilanden voor vlinders.
De meander ontstond zo'n 10 000 jaar geleden in de periode van de laatste ijstijden. Dijle en Demer hebben zich nu teruggetrokken en plaats gemaakt voor de veel kleinere Boeimeerbeek. De sporen die de grote rivieren achtergelaten hebben, kunnen we echter nog steeds zien in het landschap.

Vertrek met wagens om 12.30 u op de parking van het Cultureel Centrum van Aartselaar, della Faillelaan. Afspraak om 13 u aan de ingang van natuurgebied Mispeldonk, Koningin Astridlaan, 2820 Bonheiden (via Dertien Eikenlaan naast Imelda-Ziekenhuis). Terugkeer in Aartselaar omstreeks 18.30 u.
Meebrengen: Drankje voor onderweg, stevige stapschoenen en laarzen voor op het ven. Evt. veldgidsen vlinders, insecten en kevers.
Gids en info: crauwels.kurt@skynet.be - 0496 34 75 24

Zaterdag 6 augustus: Vlinderwandeling in de Reukens

Landkaartje - Fons Van de heuvel

Dagvlinders vormen belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Helaas doen ze het lang niet zo goed en gaan veel soorten achteruit. Om dit te documenteren vormen cijfers, verzameld door vrijwilligers een belangrijke bron van informatie. Daarom organiseert Natuurpunt sinds 2007 elk jaar een vlinderweekend. Bedoeling is de vlinders in je tuin te tellen. Ook in 2016 wordt er weer geteld. Zie de Natuurpuntwebsite www.vlindermee.be.

Maar wij gaan vandaag ook eens kijken welke vlinders er in De Reukens allemaal hun thuis gevonden hebben. En natuurlijk gaan we de waargenomen vlinders tellen en doorgeven op de vlindersite.

Afspraak aan het Reukenspad (Langlaarsteenweg). Voorzie zonnecrème en zonnepet bij warm weer.
Gids en info: Gert Verschueren, tel. 03 /887 10 28

Op naar de 100.000 !

Momenteel meer dan zijn 97.000 gezinnen lid van Natuurpunt. Dat is bijzonder mooi, uitstekend zelf, maar... het mooie cijfer 100.000 komt nu wel echt dichtbij. Om de 100.000 te halen, moedigt Natuurpunt de lokale afdelingen aan om leden te werven voor Natuurpunt, met een stevige financiële stimulans voor de plaatselijke natuurwerking.

Ook jij kan helpen. Ben je nog geen lid? Klik dan op naaststaande knop (logo) en vul je gegevens in.

Of maak anderen lid. Gebruik daarbij eveneens naaststaande knop of geef alle gegevens door aan leden@natuuraartselaar.be

Vanaf 1 juli wordt de vervaldag van het lidmaatschap een jaartje verplaatst. Wie nu lid wordt, is dit tot eind 2017 !

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • za 10 sept: Bezoek aan Aartselaarse wijngaard
  • zo 11 sept: Daguitstap naar Zammelsbroek en Averbode Bos en Heide
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.