Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
30 juni 2016
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Er groeit iets in Meise ...!
  • Kempen-Broek
  • Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek
  • Nieuwe bankrekening
  • Op stap voor de kerkuil!
  • Wandeling van het jaar: stem op de Natuurpuntwandeling "de Hobokense Polder"!
  • Op naar de 100.000 !
  • Komende activiteiten

Vr 8 juli: Er groeit iets in Meise ...!

Een ervaren gids brengt ons om 10.15 u naar Wild Meise voor een natuurrondleiding. Een groot deel van de Plantentuin wordt als natuurlijk biotoop beheerd. Hier groeien inheemse orchideeën, lopen reeën rond en kabbelt het water van enkele bronbeekjes. In de Plantentuin groeien ook spontaan heel wat soorten korstmossen en paddenstoelen, waarvan sommige erg zeldzaam zijn. Stevig schoeisel aanbevolen!
In de Oranjerie eten we nadien dagverse huisbereide maaltijdsoep met wit en bruin bioboerenbrood.
Het ganse domein bezoeken met 18.000 soorten planten is wat veel voor 1 dag maar voor de tuin van de geneeskrachtige kruiden maken we zeker tijd! Bij regenweer zijn de "11 kassen" van het Plantenpaleis in onze internationaal befaamde Plantentuin een goed alternatief!
We passeren het kasteel van Bouchout en bekijken de tijdelijke tentoonstelling: Achilles Cools en Brenine. Hun kunst vormt een symbiose tussen plant, dier en mens. In beelden, schilderijen en etsen brengen zij hun persoonlijke weergave van de wereld, van de natuur met zijn grote vormenrijkdom en raadsels.

Praktisch:

  • Inkom + gids + maaltijdsoep (zonder drank) = 20 euro
  • Samenkomst: ofwel
    • 9.30 u op parking van Cultureel Centrum Aartselaar, Della Faillelaan 34 om autodelend te rijden of
    • 10 u aan de ingang van Plantentuin Meise, Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise
      aan A12 Boom-Brussel, uitrit 3 'Meise'
  • Terugkeer in Aartselaar voorzien omstreeks 17.30 u
  • Inschrijven VOOR 5 juli bij Hilde Janssens, tel: 0472 81 39 98 en 20 euro betalen op rekening van Natuurpunt Aartselaar: BE07 5230 8080 0166 met als mededeling "Meise"

Zaterdag 23 juli: Kempen-Broek

Daguitstap naar het grenspark Kempen-Broek

In dit zeer groot wandelgebied van meer dan 25.000 ha gaan we twee grote wandelingen maken: Weert en omgeving van de Kettingdijk (Nederland) en De Luysen-St. Maartensheide (België).
In en rond de grens bevindt zich de Kettingdijk, een gebied van Natuurmonumenten. Hier werden landbouwgronden terug in ere hersteld, zodat de natuur die er vroeger was, kon terugkeren. In het Smeetshof overschrijd je letterlijk grenzen: tussen België en Nederland, tussen bossen, moerassen, weilanden en beken zoals de Veldhoverbeek en de Lechterrietbeek. Het Smeetshof maakte samen met het Nederlandse Wijffelterbroek ooit deel uit van het uitgestrekte moeras van meer dan 5.000 ha op de grens van België en Nederland. De vijvers van De Luysen en het aanpalende Mariahof zijn de grootste in Kempen-Broek. Dit gebied is in beheer van Natuurpunt. Zij vormen samen met de aanpalende moerassen een waar paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Uitkijkpunten, vogelkijkhutten en knuppelpaden gunnen je een unieke blik in dit verrassende landschap.

We vertrekken om 8 uur met volle auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder het viaduct). Terugkeer voorzien omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, verrekijker.
Gids en verplicht inschrijven bij Danny Jonckheere - 0478 33 24 27 voor 20 juli

Zaterdag 31 juli: Bonheiden: Wandeling Mispeldonk en Cassenbroek

In het zuidelijk deel van Bonheiden, tussen Boeimeerbeek en Dijle, ligt Mispeldonk.Samen met het Mechels Broek en het Cassenbroek vormt het een nagenoeg aaneengesloten groengebied op de rand van de Dijlevallei.

Mispeldonk en Cassenbroek hebben ongeveer eenzelfde ontstaansgeschiedenis. Het Cassenbroek is ontstaan uit een reuzemeander, gevormd door een rivier die de voorloper was van de huidige Demer en Dijle. De rivier liep lange tijd op dezelfde plaats.
Door het wegvallen van de dynamiek werd deze meander afgesloten en trad de verlanding in werking. Op Mispeldonk had de rivier meer ruimte en daardoor verplaatste ze zich regelmatig over de volledige breedte van de vallei.
In tegenstelling tot het eerder kleinschalige landschap in het Cassenbroek, vinden we op Mispeldonk voornamelijk grote oppervlakten hooiweides en hooilanden voor vlinders.
De meander ontstond zo'n 10 000 jaar geleden in de periode van de laatste ijstijden. Dijle en Demer hebben zich nu teruggetrokken en plaats gemaakt voor de veel kleinere Boeimeerbeek. De sporen die de grote rivieren achtergelaten hebben, kunnen we echter nog steeds zien in het landschap.

Vertrek met wagens om 12.30 u op de parking van het Cultureel Centrum van Aartselaar, della Faillelaan. Afspraak om 13 u aan de ingang van natuurgebied Mispeldonk, Koningin Astridlaan, 2820 Bonheiden (via Dertien Eikenlaan naast Imelda-Ziekenhuis). Terugkeer in Aartselaar omstreeks 18.30 u.
Meebrengen: Drankje voor onderweg, stevige stapschoenen en laarzen voor op het ven. Evt. veldgidsen vlinders, insecten en kevers.
Gids en info: crauwels.kurt@skynet.be - 0496 34 75 24

Nieuwe bankrekening

Wij beslisten over te stappen naar een bankrekening bij de ethische bank Triodos. Voortaan dienen alle betalingen aan Natuurpunt Aartselaar te gebeuren op rekening

BE07 5230 8080 0166

Heb je onze rekening in je PC-bankingtoepassing opgeslagen? Vergeet deze dan niet aan te passen. Wij hopen binnen afzienbare tijd de oude rekening te kunnen opzeggen.

Op stap voor de kerkuil!

Rosette bij de familie 's Jongers Groenenhoek Aartselaar
foto Freddy Simons

Momenteel volgen de rondjes tour de kerkuil elkaar in snel tempo op. Wekelijks gaat de kerkuilenwerkgroep Rupelstreek enkele avonden op stap voor de controles van kerkuilnestkasten. Donderdag 19 mei zijn we gestart met de jaarlijkse controle van de geplaatste kerkuilnestkasten en nu 6 weken later werden al 63 nestkasten gecontroleerd. Daarvoor zijn diverse teams in de weer. Een van die teams zijn Freddy en Rosette. Ze wonen in Lint, maar helpen ons reeds een 10-tal jaar met het kerkuilproject.

Op 27 plaatsen konden we een geslaagd broedgeval vaststellen, op 6 andere plaatsen was de kerkuil aanwezig. Op 12 plaatsen zaten er kauwen in de nestkast, op 3 plaatsen holenduiven en op 12 andere plaatsen vonden we een lege nestkast. Om de verstoring tot een minimum te beperken, worden de controles enkel 's avonds uitgevoerd. Doorgaans starten we omstreeks 19u en eindigen omstreeks 22u30.

Info: Erik de Keersmaecker

Wandeling van het jaar: stem op de Natuurpuntwandeling
"de Hobokense Polder"!

Vlonderpad - Marnix Lefranc

Jaarlijks organiseert de provincie een wedstrijd "Wandeling van het jaar".

Goed nieuws. De Natuurpuntwandeling Hobokense Polder' staat momenteel op nummer 1 in het lijstje van 5 genomineerde wandelingen. Dat willen we uiteraard zo houden. Elk emailadres kan 1 maal stemmen. Heb je dit nog niet gedaan, aarzel dan niet langer.

Met het vlonderpad, de nieuwe kijkwand, de Galloways en het volgehouden onderhoud van de wandelwegen biedt de Hobokense Polder een prachtig wandelgebied.

Stem op de Natuurpuntwandeling op www.wandelingvanhetjaar.be en ga uiteraard ook eens op wandel in dit mooie natuurgebied.

Bekijk het promotiefilmpje

Verspreid deze oproep bij familie en vrienden.

Flyer Natuurpunt Aartselaar

 

 

In november vorig jaar vonden alle Aartselaarse inwoners deze folder in de brievenbus. Maak er gebruik van om je eigen gemeente te verkennen.

Heb je de folder niet meer? Je kan hem in de gemeentelijke bibliotheek vinden.

Je kan hem ook hier downloaden.

Op naar de 100.000 !

Momenteel meer dan zijn 97.000 gezinnen lid van Natuurpunt. Dat is bijzonder mooi, uitstekend zelf, maar... het mooie cijfer 100.000 komt nu wel echt dichtbij. Om de 100.000 te halen, moedigt Natuurpunt de lokale afdelingen aan om leden te werven voor Natuurpunt, met een stevige financiële stimulans voor de plaatselijke natuurwerking.

Ook jij kan helpen. Ben je nog geen lid? Klik dan op naaststaande knop (logo) en vul je gegevens in.

Of maak anderen lid. Gebruik daarbij eveneens naaststaande knop of geef alle gegevens door aan leden@natuuraartselaar.be

Vanaf 1 juli wordt de vervaldag van het lidmaatschap een jaartje verplaatst. Wie nu lid wordt, is dit tot eind 2017!

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • za 6 aug: De Reukens: Vlinderwandeling in het domeinbos van ANB
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.