Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
26 april 2016
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland
  • Inventarisatie flora bij poel Zonnetij
  • Workshop Papier scheppen
  • Peterschap over Reukenswandeling
  • Wilgenopslag verwijderd in de Reukens
  • Bij de provincie: Natuurfeest
  • Komende activiteiten

Zo 1 mei: Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland

Info: Luk en Ria Smets-Thys – 0476/33 79 36

In 2006 is Tiengemeten omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras. In de oudste polder van het eiland herstelt Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap. De geschiedenis is herkenbaar gebleven in het landschap; historische gebouwen zijn behouden en hersteld. De variatie in landschappen zorgt voor een grote rijkdom aan planten en dieren.

Meer info op onze website

Het is alweer sinds 2008 geleden dat we het eiland bezochten. Hoog tijd om eens te gaan kijken hoe de natuur er de bovenhand heeft gekregen. We maken een mooie landschapswandeling en hebben aandacht voor flora en fauna.

Praktisch:
We vertrekken om stipt 8.15 u op de parking onder het viaduct, ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg, 335 Wilrijk. We zijn daar weer terug omstreeks 19.45 u.
Wandelafstand: ca 12 km
Kostendelend samenrijden (7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur - totale rijafstand: ca 180 km)
Meebrengen: verrekijker, laarzen, picknick, een drankje, fototoestel.

Deelnameprijs: 5 euro (boot naar Tiengemeten vanuit Nieuwendijk en terug) en wie een lidkaart heeft van Natuurmonumenten, betaalt 4 euro.

Gelieve dit bedrag te storten op de rekening van Natuurpunt Hobokense Polder BE81 5230 8065 0424 met als mededeling "Tiengemeten".

Do 12 mei: Inventarisatie flora bij poel Zonnetij

Vorige maandag regende het overvloedig. Daarom stelden we deze activiteit uit tot 12 mei.
Zomerflora aan de poel - Luk Smets

Achter RVT Zonnetij legden de gemeente en Landschapspark Zuidrand een mooi "Buitengewoon Plekje" aan. Ook Natuurpunt droeg een steentje bij in de vorm van een bijenhotel.

In het kader van de waterhuishouding is er een kleine waterpoel gegraven. Landschapspark Zuidrand vroeg ons eens na te gaan welke planten zich hier ontwikkelen. Uiteraard verwachten we daar pionierssoorten, maar stilaan zullen er ook typische oeverplanten verschijnen.

Kom om 13.30 u naar de parking achter Zonnetij. Een bloemengids kan interessant zijn. We brengen samen de bloemen op naam tot 16u.

Info: Luk Smets, 0477/66 94 32

Woensdag 18 mei: Workshop Papier scheppen

kids

Meisjes, Jongens,
Weten jullie hoe papier wordt gemaakt? Ja natuurlijk: van bomen, hoor ik jullie al denken. Dat is ook zeker zo!
Maar om bomen te sparen kunnen we gebruikt papier ook een tweede leven geven door het te recycleren, opnieuw te weken, te mixen en te verwerken. Een heel proces...

Zin om te komen kijken hoe dat kan? Zin om ook zelf je eigen gekleurd papier of bloemetjespapier te ontwerpen? Kom dan op woensdag 18 mei naar het Jeugdlokaal van Sportcentrum Aartselaar, Kleistraat 204. We maken van het Jeugdlokaal een papierfabriek!

Workshop van 14 u tot 16 u.
Inkom voor kinderen = 2 euro: stuk fruit inbegrepen - Inkom grootouders of ouders = 1 euro
Er kunnen max. 15 kinderen (vanaf 6 jaar) inschrijven bij Hilde Janssens, hiljans@hotmail.com of 0472/81 39 98

Peterschap over Reukenswandeling

Onder auspiciën van Landschapspark Zuidrand werden er in Aartselaar twee bewegwijzerde wandelingen uitgestippeld: één van het Laar naar kasteel Groeninghe en één door de Reukens.

Natuurpunt Aartselaar werkte mee aan de realisatie en heeft het peterschap op zich genomen van de Reukenswandeling. Dit houdt in dat we deze regelmatig inspecteren, beschadigingen melden en indien nodig kleine herstellingen zelf uitvoeren.

In het voorjaar hebben we verschillende wegwijzers opnieuw bevestigd. Wandelaars kunnen genieten van dit mooie gebied zonder de weg te verliezen!

Op onze website is een wandelkaart te downloaden met uitleg over de Reukens.

Wilgenopslag verwijderd in de Reukens

Vorige donderdag hielden we nog een werkvoormiddag in de Reukens.

Wilgen zijn hardnekkige pioniers, die onmiddellijk vrijgekomen plaatsen innemen. Daarbij komen andere planten in verdrukking. Om de typische waterplanten langs poel en beek meer kans te geven, werd in samenspraak met boswachter Wouter de wilgenopslag aan vijver en beek verwijderd .

Dank aan het kleine, maar enthoesiaste groepje werkers!

Bij de provincie: Natuurfeest 28 en 29 mei

Biodiversiteit is gelukkig dichtbij! Kom op zaterdagavond 28 en zondag 29 mei de fauna en flora in provinciaal groendomein Vrieselhof (Ranst) ontdekken. Laat je onderdompelen in de soortenrijkdom van dit uniek gebied samen met je vrienden of gezin.

Je kan diverse excursies, workshops, lezingen en demo's bijwonen. Op de bezoekersmarkt snuister je tussen de infostands met een vleugje folk op de achtergrond. Provincie en talrijke verenigingen beantwoorden je vragen over bos, natuur en landschap.

Meer info op de website van de provincie.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zaterdag 21 mei: Aartselaar FairTradegemeente
  • Zaterdag 28 mei: Zwaluwfietstocht
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.