Natuurpunt AartselaarNatuurflits Aartselaar
14 april 2016
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Film - More than Honey
 • Zonder is gezonder
 • Voorjaarswandeling: wat de natuur met jou doet
 • De Reukens: verwijderen wilgenopslag langs het water
 • "ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie
 • Inventarisatie flora bij poel Zonnetij
 • Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder
 • Natuurpunt Antwerpen Stad nodigt uit!
 • Natuurgebied Oude Spoorwegberm van buurafdeling Oude Spoorweg bestaat 30 jaar!
 • Op naar de 100.000 !
 • Komende activiteiten

Vrijdag 29 april: Film - More than Honey - 25 jaar Natuurpunt Aartselaar

Een film van Markus Imhoof
Prijs: 5 € in voorverkoop via Cultureel Centrum Aartselaar (03 877 28 75), 6 € ter plaatse
"Als de bijen uitsterven, zal vier jaar later ook de mens uitsterven" (Albert Einstein)

In 1991 werd in Aartselaar gestart met een natuurgidsenwerking onder de vleugels van de Vereniging voor Natuureducatie Provincie Antwerpen. Op 4 april 1991 had VMPA Aartselaar haar eerste activiteit met een natuurwandeling in het Solhof. In 2008 is VMPA-Aartselaar een afdeling van Natuurpunt geworden en is de naam veranderd in Natuurpunt Aartselaar. Dit betekent dat Natuurpunt Aartselaar dit jaar 25 jaar bestaat.

Graag willen we dit jubileumjaar extra in de verf zetten met enkele feestelijke activiteiten.
Een eerste is de vertoning van de film "More than Honey" op vrijdag 29 april om 20u15 in het Cultureel Centrum van Aartselaar. Graag verwennen we daar de filmliefhebbers met een drankje en een verrassingsgeschenkje.

20u15 in het Cultureel Centrum Aartselaar. Reserveringen via het Cultureel Centrum.

Meer info en affiche: klik hier

Za 16 april: Zonder is gezonder

De Milieuraad, waarin Natuurpunt vertegenwoordifd is, lanceerde een campagne voor het pesticidevrij onderhoud van je tuin en stoep. Paden, stoepen en terrassen in en rond je tuin vragen om onderhoud. Veel mensen grijpen daarvoor helaas naar chemische bestrijdingsmiddelen! Je vond al een folder in je bus en je kan dank zij de steun van de Milieuraad met de waardebon met korting een staalborstel of gasbrander aankopen.

Zaterdag 16 april geeft VELT een lezing met demonstratie onkruidbestrijding. Hierbij leert Jan Van Bogaert je hoe de verhardingen in je tuin ook zonder pesticiden mooi blijven. Ook verschillende types verhardingen komen aan bod.
Aansluitend krijg je een demonstratie thermische "onkruid"bestrijding door Bert Mees én de mogelijkheid tot aankoop van de stalen borstel of gasbrander met grote korting!

Locatie: Chalet De Hamer, della Faillelaan 21 2630 Aartselaar, zaterdag 16 april 2016 van 10.00 tot ca 13.00u
Toegang gratis.

Zo 17 april: Voorjaarswandeling: wat de natuur met jou doet

Het wintergevoel is stilletjes aan het verdwijnen. Voor echte lente is het misschien nog een beetje te vroeg maar tijdens een stevige wandeling in het Cleydaelhof kunnen we ons normaal gezien al opwarmen.

Wandeling in Cleydaelhof - Luk Smets

Het Cleydaelhof is een gebied met wandelpaden, ca 30 ha groot en in eigendom is van de overheid (ANB). Het is een stuk bos waarin je zowel de oude beheersvorm, die meer gericht was op productie van hout, als de meer moderne aanpak, via een bosbeheersplan, kan zien.
We nodigen jullie uit om vandaag van 10 u tot 12 u een begeleide wandeling te maken in het Cleydaelhof. Deze keer maken we er geen louter technische wandeling van waarbij enkel uitleg gegeven wordt bij wat we zien. Bedoeling is om je het wandelen zelf te laten beleven als een manier om te ontspannen en bewust te genieten van wat je ziet, voelt en ruikt.
We doen dit d.m.v. enkele eenvoudige ontspannings- en bewustmakingsoefeningen waarvoor geen speciale kennis vereist is.
Er wordt enkel van je gevraagd dat je je een beetje openstelt voor deze alternatieve manier van natuur beleven.
We spreken af op de parking van het Cleydaelhof in de Zinkvalstraat tegenover het kasteel Cleydael.

Inschrijven is verplicht en voor het comfort van iedereen beperken we de groep tot maximum 12 personen. Mocht deze manier van natuur beleven door jullie geapprecieerd worden, dan kunnen later nog bijkomende tochten voorzien worden.
Inschrijven bij Johan Herreman, 03/887 27 98.
Meebrengen: wandelschoenen of laarzen bij nat weer. Het terrein is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Do 21 april: De Reukens: verwijderen wilgenopslag langs het water

2011: pas gegraven beek - Luk Smets

Na het knotten van 84 wilgen in december en de snoeibeurt van de fruitgaard pakken we een volgend karweitje aan. Langs de amfibieënpoel en de begeleidende beek ontstaat er veel wilgenopslag. Nu zijn het nog zeer kleine boompjes, maar op termijn gaan die de typische beekflora verdringen. In overleg met natuurwachter Wouter van ANB beslisten we deze te verwijderen.

Kom om 9.30 u naar de picknickbank, halverwege het Reukenspad. Indien mogelijk breng je een scherpe steekspade mee. We werken tot 12.30 u.

Info: Luk Smets, 0477/66 94 32

Za 23 april: "ADOPTEER EEN BERM" - Zwerfvuil Opruimactie

In de vuilbakAl enkele jaren ruimen we zwerfvuil in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan vanaf de lichten aan Helst/Groenenhoek tot aan de grens met Hemiksem. Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken, grijpstokken en fluo-veiligheidsvestjes.
En we trakteren je op het einde met een hartversterkertje!

Afspraak om 10 u op de parking in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael), Aartselaar
Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn aan te raden. Einde omstreeks 11.30 u
Info bij Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Ma 25 april: Inventarisatie flora bij poel Zonnetij

Zomerflora aan de poel - Luk Smets

Achter RVT Zonnetij legden de gemeente en Landschapspark Zuidrand een mooi "Buitengewoon Plekje" aan. Ook Natuurpunt droeg een steentje bij in de vorm van een bijenhotel.

In het kader van de waterhuishouding is er een kleine waterpoel gegraven. Landschapspark Zuidrand vroeg ons eens na te gaan welke planten zich hier ontwikkelen. Uiteraard verwachten we daar pionierssoorten, maar stilaan zullen er ook typische oeverplanten verschijnen.

Kom om 13.30 u naar de parking achter Zonnetij. Een bloemengids kan interessant zijn. We brengen samen de bloemen op naam tot 16 u.

Info: Luk Smets, 0477/66 94 32

Wandeling van het jaar: stem op de Hobokense Polder

Jaarlijks organiseert de provincie een wedstrijd "Wandeling van het jaar". Vorig jaar ondersteunden we de Klinkaartroute en met steun van vele leden in en buiten onze afdeling haalden we de trofee binnen.

Steun nu onze collega's van Natuurpunt Hobokense Polder. Met het vlonderpad, de nieuwe kijkwand, de Galloways en het volgehouden onderhoud van de wandelwegen biedt de Hobokense Polder een prachtig wandelgebied.

Stem op Natuurpuntgebied De Hobokense Polder op www.wandelingvanhetjaar.be en kom er uiteraard ook eens wandelen!

Verspreid deze oproep bij familie en vrienden.

Zondag 24 april: Natuurpunt Antwerpen Stad nodigt uit!

De lente komt eraan! De natuur is aan het ontwaken, tijd dus om in actie te schieten en wat grijs te vervangen door groen. Kom dus naar de inheemse plantenmarkt. Je vindt er 78 soorten biologisch gekweekte planten. Om het volledige aanbod te bekijken, surf je naar: www.wilderisbeter.be

Afspraak: tussen 10 tot 17 uur - plein Kloosterstraat-Riemstraat Antwerpen

Zondag 8 mei: Natuurgebied Oude Spoorwegberm van buurafdeling Oude Spoorweg bestaat 30 jaar!

Een ideaal moment voor een feestwandeling. En feesten met zijn allen is veel leuker...

Door het jarenlange gepast beheer is de Oude Spoorwegberm voor elke wandelaar een verademing. Dat was ook Grote Routepaden niet ontgaan en enkele jaren geleden werden de gekende rood/witte markeringen aangebracht langsheen een groot deel van het natuurgebied Oude Spoorwegberm.
De westelijke variant van de GR12 loopt van Amsterdam naar Parijs en is nu ook in onze regio een feit.

Vandaag wordt dit nieuwe traject ingewandeld met een fikse wandeling van ongeveer 20 km. Deze tocht loopt door niet minder als 5 natuurgebieden van Natuurpunt: naast de Oude Spoorwegberm, passeert men eveneens langs het Langbos/Babbelse plassen in Kontich, de Oude Nete-arm in Rumst, de Mosterdpot en de Goorbosbeekvallei in Duffel.

Een officieel openingsmoment van de GR 12 wordt voorzien tijdens de middagpauze aan de Lazaruskapel in Rumst. Net voor het eind van de wandeling, kan er nog uitgerust en nagekaart worden met een drankje aan het Mosterdpotje.

Voor meer info contacteer je best Dirk Costrop: dirk.costrop@telenet.be
Het wandelkaartje kan je downloaden van de website van Natuurpunt Oude Spoorweg: zodat je ook later van dit wandelparcours kan genieten.

Op naar de 100.000 !

Momenteel meer dan zijn 97.000 gezinnen lid van Natuurpunt. Dat is bijzonder mooi, uitstekend zelf, maar... het mooie cijfer 100.000 komt nu wel echt dichtbij. Om de 100.000 te halen, moedigt Natuurpunt de lokale afdelingen aan om leden te werven voor Natuurpunt, met een stevige financiële stimulans voor de plaatselijke natuurwerking.

Ook jij kan helpen. Ben je nog geen lid? Klik dan op naaststaande knop (logo) en vul je gegevens in.

Of maak anderen lid. Gebruik daarbij eveneens naaststaande knop of geef alle gegevens door aan leden@natuuraartselaar.be

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Zondag 1 mei: Tiengemeten: een natuurparel in Zuid-Holland (inschrijven)
 • Woensdag 18 mei: Workshop Papier scheppen (kinderen)
 • Zaterdag 21 mei: Aartselaar Fair Tradegemeente
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.