Natuurflits Aartselaar
23 december 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Wandelweekend Corsendonk
  • Natuurbeheer in de Reukens
  • Komende activiteiten

vrijdag 20 tot zondag 22 mei: Wandelweekend Corsendonk

Hotel Priorij Corsendonk is een prachtig middeleeuws klooster met een gewelvenkelder, een monumentale kapittelzaal en omringd door een al even prachtige natuur.

Een ideale locatie om ons een weekend onder te dompelen in natuur en cultuur.

Vrijdag maken we o.l.v. lokale gidsen kennis met de natuurgebieden Tikkebroeken en De Liereman.
Zaterdagmorgen krijgen we een rondleiding, eveneens door een plaatselijke gids, in het Natuurpunt Museum in Turnhout incluis een bezoek aan hun depot met o.a. 2000 opgezette dieren.
Zaterdagmiddag maken we een wandeling door het Turnhouts Vennengebied en mogelijk ook de Ravelse Gewestbossen.
Zondagmorgen staat een deskundig gegidste rondleiding in de priorij zelf gepland.

Klik hier voor meer inlichtingen en inschrijvingswijze.

Natuurbeheer in de Reukens

De Reukens is een mooi natuurgebied in Aartselaar. Het wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Soms ontbreekt hen echter tijd en werkkracht om kleine, maar toch noodzakelijke natuuringrepen uit te voeren. Hier kan vrijwilligerswerk soelaas bieden. Daarom besloten Natuurpunt en VELT samen te werken om in overleg met de natuurwachter van ANB kleine beheerwerken uit te voeren.

Zaterdag 12 december werden 84 jonge wilgen, die op advies van Natuurpunt een zestal jaar geleden werden aangeplant, geknot. Een afgestorven boompje werd vervangen. Ook werden in de fruitboomgaard de boomspiegels vrijgezet van opschietende kruiden.

 

Zaterdag daagden 16 vrijwilligers op om het zware en lichte werk op te knappen. Natuurpunt zorgde voor het nodige gereedschap. 's Middags werden we verwend met heerlijke soep en zelfgebakken brood.

Maandag 21 december werkten een zestal mensen verder om het hout op te ruimen.

In het voorjaar organiseren we daar onder leiding van VELT-deskundigen een snoeicursus. Zie bij Agenda op 12 maart. Deelnemers aan die cursus kunnen zich dan later engageren in een soort van werkgroep om het snoeiwerk van enkele bomen op zich te nemen. Daarvoor zullen dan gemeenschappelijke snoeibeurten (onder begeleiding) georganiseerd worden.

 

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • zaterdag 16 jan: Zinkvalstraat: "ADOPTEER EEN BERM"
  • zaterdag 30 januari: Paddenschermen plaatsen aan de Groenenhoek
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.