Natuurflits Aartselaar
29 november 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

In deze flits:

  • Werkdag in de Reukens

Zaterdag 12 december: Werkdag in de Reukens

VELT en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om kleine natuurbeheerwerken uit te voeren. Natuurgebied De Reukens wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Soms ontbreekt hen echter tijd en werkkracht om kleine, maar toch noodzakelijke natuuringrepen uit te voeren. Hier kan vrijwilligerswerk soelaas bieden.

Knotten van wilgen

Rond het centrale plein aan de amfibieƫnpoel in de Reukens werden door ANB op voorstel van Natuurpunt twee rijen knotwilgen geplant. Deze zijn nu een zestal jaren oud. Vorig jaar hebben we de stammetjes al eens opgeschoond. Maar nu wordt het tijd voor het zwaardere knotwerk.
Met ketting-, handzaag of bijl worden de takken afgeknot. Die takken moeten dan verzaagd en versleept worden. Het dunnere hout kunnen we verhakselen. Het dikkere mag door de deelnemers als brandhout meegenomen worden.

Onderhoud van de fruitgaard

In het voorjaar organiseren we onder leiding van VELT-deskundigen een snoeicursus. Deelnemers aan die cursus kunnen zich dan later engageren in een soort van werkgroep om het snoeiwerk van enkele bomen op zich te nemen Daarvoor zullen dan gemeenschappelijke snoeibeurten (onder begeleiding) georganiseerd worden.
Nu gaan we enkel de boomspiegels vrijzetten.

Zowel zwaarder als lichter werk dus, echt voor elk wat wils. Kom mee helpen en geniet van een echt stukje natuurbeleving.

Praktisch:
We komen om 9u30 samen aan de picknickbank in het Reukenspad (tussen Langlaarsteenweg 87 en 89).
Tijdens een middagpauze om 12u30 wordt de vrijwilligers veggie-soep en bio-brood aangeboden. Bij minder goed weer zorgen we voor een "tentje"
Voor zover nodig werken we verder van 13u30 tot 15u30

Breng best werkhandschoenen en een boomzaag, bijl of takkenschaar mee, indien in bezit. Ook wij zorgen voor zagen, bijlen, rijven, ... Wij zorgen ook voor kettingzaag en beschermkledij. Uiteraard verwachten we niet dat je een kettingzaag hanteert, tenzij je hiermee ervaring hebt.

Om praktische redenen hadden we graag een seintje aan Luk Smets of 0477 66 94 32 of Nestor Janssens 0474 399 860


Fruitboomgaard - copyright Landschapspark Zuidrand - Mie De Backer

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.