Natuurflits Aartselaar
15 november 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • "Adopteer een berm" - Zwerfvuilopruimactie
 • Landschapswandeling in het Kontichhof
 • Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!
 • Bedelingsdag behaagactie
 • Natuur.kalender 2016 en Natuur.agenda 2016
 • Rondje steenuilkasten
 • Klimaatconferentie
 • Komende activiteiten

Zaterdag 21 november: "Adopteer een berm" - Zwerfvuilopruimactie

Al enkele jaren ruimen we zwerfvuil in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan vanaf de lichten aan Helst/Groenenhoek tot aan de grens met Hemiksem. Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken, grijpstokken en fluo-veiligheidsvestjes.

Afspraak: van 10 u tot 11.30 u, Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael), Aartselaar
Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aan te raden.
Info bij Ronny Verelst - 0475/58 55 70

Zondag 22 nov: Landschapswandeling in het Kontichhof

Even gaan "Gluren bij de Buren". En we ontdekken....
Een verborgen kasteel, een stukje Ferrarisbos,....
Het Kontichhof en het Groeningenhof
Ja, hoe zit het nu daar nu weer!
Wist je dat dit in Kontich ligt?
Zo dichtbij en zo weinig gekend.
Wil je er meer over weten?

Afspraak: om 9.30 u op de parking gemeentelijke sporthal Aartselaar, Kleistraat 204. Einde rond 12 u
Stevige wandelschoenen moeten volstaan.
Info Martine Herygers: 03/288 56 45 of de dag zelf 0491/95 06 20

Woensdag 25 nov: Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!

De winter nadert met rasse schreden, tijd dus om onze tuinvogels een beetje te verwennen. Vandaag geven we jou en je (groot)ouders enkele tips om van je tuin een eerste klas restaurant voor onze tuinvogels te maken. En zo kan je er zelf ook van genieten als je de hongerige vogeltjes bekijkt tijdens hun maaltijd. En we gaan natuurlijk ook zelf aan de slag: we maken een pindaketting, een heuse vogelsnoeptaart, ...

Voor het vogelrestaurant moet je wel inschrijven. 20 kinderen vanaf 4 jaar, vergezeld door een (groot)ouder kunnen deelnemen. Deze activiteit is een samenwerking van Natuurpunt Aartselaar en Gezinsbond Aartselaar.

Deelnameprijs: 3 euro per kind voor leden van Natuurpunt en Gezinsbond, 1 euro per volwassene. Niet-leden betalen 4 euro (kind) en 2 euro (volwassene). Hierbij is een gezond knabbeltje inbegrepen. Gelieve het deelnamebedrag te storten op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar.
Start 14 uur, Par. Centrum 't Wolffaertshof (bovenzaal), B. Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar. Einde om 15.30 u.
Meer info en inschrijven: Ria Thys, 0476/33 79 36

Zaterdag 28 nov: Bedelingsdag behaagactie

Bijenhotel model den Atelier

Met het samenstellen en de bedeling van de plantpakketten en knotwilgpoten sluiten we de haagplantcampagne Behaag..Natuurlijk 2015 af.

De actie klokt af op de verkoop van 59.984 struiken, 261 klimplanten, 93 bomen, 266 knotwilgpoten en 75 bijenhotelletjes. Daarmee wordt opnieuw een mooi resultaat gehaald.
Behaag..Natuurlijk werd in 1994 opgestart door Natuurpunt en de campagne liep dit jaar in 29 Antwerpse gemeenten. De gemeente Kapellen was er na een jaartje onderbreking opnieuw bij en deze gemeente haalde met 3.270 verkochte planten een erg mooi resultaat. De topverkoop werd echter gehaald door de gemeente Duffel, waar 5.811 planten verkocht werden.

Voor het 3de jaar op rij werden er ook bijenhotelletjes te koop aangeboden tijdens de Behaag..Natuurlijk. Daarmee wil Natuurpunt mensen aanmoedigen om een bijenhotelletje in hun tuin te plaatsen, en tevens om bijenvriendelijke planten en struiken aan te planten. Die bijenhotelletjes worden geproduceerd in de Sociale Werkplaats den Atelier in Niel, waar de komende weken hard gewerkt wordt aan de productie van de bijenhotelletjes.

Heb je enkele uurtjes vrij om een handje toe te steken bij het samenstellen van de plantpakketten? Dan ben je meer dan welkom van 9 tot 11 u in het nieuwe Technisch Centrum, Oudestraat 8, Aartselaar
Of wil je de plantpakketten helpen bedelen aan de klanten? Traditiegetrouw stellen we een kleine verkoopsstand op en bieden we de klanten een gratis drankje aan. Dus hulp is zeker welkom! Kom dan van 12 tot 14 u naar dezelfde afspraakplaats.

Meld je aanwezigheid vooraf aan Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Natuur.kalender 2016 en Natuur.agenda 2016

Versier ook in 2016 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender! Of doe de kalender cadeau aan familie en vrienden!

Uitzicht: 12 recto-verso bladen.
Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,5 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar

Met de Natuurpuntagenda 2016 haalt u elke week een prachtige natuurfoto in huis, van de beste kwaliteit. Alle foto's zijn met zorg en passie gemaakt door de meest enthousiaste fotografen die respect hebben voor de natuur.

Onze agenda is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een luxe uitstraling. U heeft veel schrijfruimte en de landelijke feestdagen zijn al voorgedrukt. Door het prettige formaat is de agenda handig voor op uw bureau of om altijd bij u te hebben. De schrijfbaarheid is verbeterd door het FSC papier. Elke foto is voorzien van sfeervolle en leerzame tekst. Kortom: een must voor elke vogel- en natuurliefhebber! Uiteraard perfect om cadeau te doen.

 • Indeling: 1 week per pagina inclusief weeknummers
 • Incusief feestdagen, maanstanden en zomer- en wintertijd
 • Luxe harde kaft met gesloten binding
 • Inclusief leeskoordje
 • Formaat 215x160 mm

Klik hier om de agenda in te zien.

Te bestellen door storting van 13.95 euro (12,55 euro voor leden) op rekening BE88 9799 7675 4841.

Speciale combiprijs voor kalender + agenda: 21,95 euro (19,75 euro voor leden).

Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar.

Rondje steenuilkasten

Enkele jaren geleden plaatsten we 7 steenuilkasten in onze gemeenten (klik hier voor info).

We maakten een toertje om deze te reinigen tegen het komende broedseizoen. Een kast werd als roestplaats gebruikt.

Wie schrok het hardste, het uiltje of wij ?

Klimaatconferentie

In het kader van de klimaatconferentie trekken miljoenen geëngageerde burgers naar Parijs. Dat kan met trein, bus, fiets, ... maar ook te voet.

De wandelaars moeten natuurlijk op tijd vertrekken.

Op 11 november hebben we ons lid Elka uitgewuifd. Zij stapt samen met 9 andere senioren de afstand van 321 km vanuit Brussel in 17 dagen. Proficiat op haar 79ste!

Wij stapten de eerste etappe van 20 km mee tot aan het station van Halle.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zaterdag 12dec: Knotten van wilgen in de Reukens
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.