Natuurflits Aartselaar
22 oktober 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Behaag Natuurlijk: laatste dagen
 • De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt: Inschrijven
 • Dagwandeling van Brussel naar Halle
 • Natuur.kalender 2016 en Natuur.agenda 2016
 • Heksenwandelingen in Cleydaelhof
 • Komende activiteiten

Behaag Natuurlijk: laatste dagen

Je hebt nog enkele dagen tijd om je bestelling op het gemeentehuis af te geven. Doe dit ten laanste volgende week.

De Actie Behaag..Natuurlijk kent zijn 22e editie. Ook dit jaar doet Aartselaar mee. Traditioneel worden er haagpakketten, klimplanten en bomen aangeboden. Als extra verkopen we ook bijenhotelletjes.

Bestel nu streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen.
U kunt uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Bestellen: In het gemeentelijk infoblad van september vind je info over onze behaagactie. Op de website van de gemeente Aartselaar vind je alle details.

Veel info vind je ook op onze speciale website www.natuurpunt.be/behaag en in deze brochure (pdf - 1,7 Mb), ook te vinden In de bibliotheek en gemeentehuis.

behaag natuurlijk

Zondag 25 okt: De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt. Snel inschrijven

Leiding en inschrijven: Luk en Ria Smets-Thys, 0477/66 94 32

Wijvenheide - Rode Vijvers (De Wijers)
Wijvenheide en de Rode Vijvers vormen een onderdeel van het uitgestrekte Vijvergebied Midden-Limburg (tegenwoordig 'De Wijers' genaamd). Dit is Vlaanderens grootste vijvercomplex (ruim 2000 ha groot). Het gebied bestaat vooral uit vijvers, maar ook moeras, heide, hooi- en grasland en bos.We bezoeken dit schitterende gebied met een gids.

Natuurgebied Kiewit
Met zijn 100 ha is het natuurgebied Kiewit de groene long van Hasselt. Het Natuurpunt bezoekerscentrum is gehuisvest in het gerenoveerde 19de eeuwse kasteeltje van Domein Kiewit te midden van een prachtig Engels landschapspark. Het park heeft een grote vijver en een aantal zeer merkwaardige bomen, waaronder de meer dan 350 jaar oude eik die wellicht de oudste inwoner van Hasselt is.

Meer info over deze gebieden in onze webagenda

Praktisch: Samenkomst om 8.45 u aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk (voldoende parkeergelegenheid onder viaduct). We zijn hier terug rond 18.30 u.
Kostendelend samenrijden aan 7 eurocent/km.
Te betalen bij vertrek: 3 euro (= onkosten voor de plaatselijke gids, die ons in de voormiddag begeleidt)
Inschrijven (ten laatste 24 oktober) bij Luk en Ria Smets.
Meebrengen: picknick, verrekijker, laarzen of stevig schoeisel, warme en regenbestendige kledij, eventueel fototoestel.

Woensdag 11 nov: Dagwandeling van Brussel naar Halle: Snel inschrijven

i.f.v. Klimaatconferentie Parijs: Extra-sportieve daad voor het milieu!

Info en inschrijven: Ria Thys, 0476/33 79 36

Onze trouwe Natuurpuntleden Elka Joris en Walter Decoene gaan een grote uitdaging aan in november.
Natuurpuntlid Elka Joris (79) stapt op 11 november van Brussel naar Parijs. Samen met 11 andere senioren wil ze de afstand van 321 km afleggen in 17 dagen. Ze doen dat in aanloop naar de belangrijke Milieuconferentie waar heel veel zal van afhangen. Walter zit vooral in de bezemwagen, fotografeert, maakt verslagen en stapt hier en daar trajecten mee. De deelnemers willen de Lichtstad op 28 november bereiken. Net op tijd om er de volgende dag mee op te stappen in de grote Milieubetoging die de top, die op 29 november begint, voorafgaat. Er zullen immers in Parijs tientallen ngo's aanwezig zijn om de grote klimaattop-deelnemers met een eisenpakket trachten te overtuigen.

Vind jij ook dat Elka voor die sportieve inzet voor het milieu aanmoediging verdient? Kom dan op 11 november mee naar Brussel de moedige stappers uitwuiven. En breng kinderen of kleinkinderen mee!
Maar supporters en sponsors kunnen de eerste dagetappe ook meewandelen = 16 km tot Halle. Al wie zin heeft, kan met ons meestappen naar Halle.

Praktisch: We komen samen om 8.30 u in het station van Berchem en nemen daar de trein naar Brussel. De start van de tocht wordt gegeven om 10 uur, op het Luxemburgplein, vlakbij het Europees Parlement.
's Avonds keren we vanuit Halle terug met de trein van 18.15 u, zodat we om 19.15 u weer in Berchem zijn.
Meebrengen: picknick, wat drank voor onderweg, zeer stevige stapschoenen, warme, regenbestendige kledij.
Inschrijven noodzakelijk, ten laatste 31 oktober bij Ria Thys, 0476/33 79 36. Zo kunnen we mogelijk de treinprijs drukken door een groepsticket te nemen! Als we met 15 personen zijn, krijgen we immers 70 % korting!

Bent u verhinderd die dag of lijkt 16 km stappen toch wat hoog gegrepen, dan kan u nog altijd Elka en haar medestappers sponsoren.
Een sponsorkaart kost 5 euro (kosten hotels onderweg, eten, bezemwagen, ...) U mag dat bedrag storten op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling "Elka en Walter". Wij zorgen dat het geld bij hen terechtkomt.
Nu alvast bedankt namens deze twee enthousiaste mensen die opkomen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Natuur.kalender 2016 en Natuur.agenda 2016

Versier ook in 2016 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender! Of doe de kalender cadeau aan familie en vrienden!

Uitzicht: 12 recto-verso bladen.
Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,5 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar

Met de Natuurpuntagenda 2016 haalt u elke week een prachtige natuurfoto in huis, van de beste kwaliteit. Alle foto's zijn met zorg en passie gemaakt door de meest enthousiaste fotografen die respect hebben voor de natuur.

Onze agenda is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een luxe uitstraling. U heeft veel schrijfruimte en de landelijke feestdagen zijn al voorgedrukt. Door het prettige formaat is de agenda handig voor op uw bureau of om altijd bij u te hebben. De schrijfbaarheid is verbeterd door het FSC papier. Elke foto is voorzien van sfeervolle en leerzame tekst. Kortom: een must voor elke vogel- en natuurliefhebber! Uiteraard perfect om cadeau te doen.

 • Indeling: 1 week per pagina inclusief weeknummers
 • Incusief feestdagen, maanstanden en zomer- en wintertijd
 • Luxe harde kaft met gesloten binding
 • Inclusief leeskoordje
 • Formaat 215x160 mm

Klik hier om de agenda in te zien.

Te bestellen door storting van 13.95 euro (12,55 euro voor leden) op rekening BE88 9799 7675 4841.

Speciale combiprijs voor kalender + agenda: 21,95 euro (19,75 euro voor leden).

Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar.

Geslaagde heksenwandeling in het Cleydaelbos

10 oktober was een hoogdag in het Cleydaelhof. Heel de dag stond er het infotentje van Natuurpunt. Van daaruit vertrokken twee kinderwandelingen onder leiding van heks Herwig door het bos. Klik hier om onze kinderen een echt heksenlied te horen zingen.

Op latere (en donkere) uren kwamen de volwassenen aan de beurt. Op eveneens twee door Herwig geleide wandelingen maakten ze kennis met de hekserij als natuurreligie. Op het einde van elke wandeling werden de deelnemers vergast op een heksendrank (dank je wel, Hilde). Met 80 deelnemers blikken we terug op een heel gezellige en leerrijke dag.

Meer foto's

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zaterdag 21 nov: "Adopteer een berm" - zwerfvuilopruimactie
 • zondag 22 nov: Landschapswandeling in het Kontichhof
 • woensdag 25 nov: Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!
 • zaterdag 28 nov: Bedelingsdag actie Behaag..Natuurlijk
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.