Natuurflits Aartselaar
23 september 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Hof ter Linden, Edegem
 • Behaag Natuurlijk
 • Heksenwandelingen in Cleydaelhof
 • Nieuw infobord
 • Natuur.kalender 2016
 • Rupel.blad
 • Komende activiteiten

Hof ter Linden, Edegem

Hof Ter Linden

zondag 27 september, van 10 u tot 12 u

Park-Landschapswandeling
7 eeuwen geschiedenis, 3 hoekstenen van de feodale maatschappij naast elkaar, 1 wit kasteel, waarvan het park sinds enkele jaren deels opengesteld is aan het publiek.
Zin om dit parkdomein, dat regelmatig in het nieuws komt, met ons te verkennen? Je ontdekt dan waarom je, na enkele regendagen je laarzen moet aantrekken en nog veel meer.

Afspraak om 10 u aan de kasteelpoort, Drie Eikenstraat 13 te Edegem.
Auto's laten we achter op de parking aan het einde van de Drie Eikenstraat en aan het begin van de dreef recht over de kerk St Anthonius. Dan verder te voet door de dreef stappen (ca 5 minuten) tot aan de kasteelpoort. Fietsers kunnen verder door de dreef fietsen en hun rijwiel daar achterlaten.
Gids en info: Martine Herygers, 03/288 56 45 of 0491/95 06 20

Behaag Natuurlijk

De Actie Behaag..Natuurlijk kent zijn 22e editie. Ook dit jaar doet Aartselaar mee. Traditioneel worden er haagpakketten, klimplanten en bomen aangeboden. Als extra verkopen we ook bijenhotelletjes.

Bestel nu streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen.
Tot en met 23 oktober kunt u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Bestellen: In het gemeentelijk infoblad van september vind je info over onze behaagactie. Op de website van de gemeente Aartselaar vind je alle details.

Veel info vind je ook op onze speciale website www.natuurpunt.be/behaag en in deze brochure (pdf - 1,7 Mb), ook te vinden In de bibliotheek en gemeentehuis.

zaterdag 26 sept om 11 u: Infomoment Behaag Natuurlijk in Boom

Meer info over Behaag..Natuurlijk krijg je vandaag tijdens een info-moment in het Ecohuis in Boom. Achteraf kan je in de tuin, de meeste planten bekijken die te koop worden aangeboden.
Bestellingen in het kader van Behaag..Natuurlijk kunnen tot uiterlijk vrijdag 30 oktober doorgegeven worden op de milieudienst van je gemeente. De bedeling van de plantpakketten is voorzien op zaterdag 28 november.

Afspraak in het Ecohuis 't Kleibrood, 's Herenbaan 129 Boom
Parking in de Beukenlaan of in de Acacialaan. Einde omstreeks 12.30 u
Info: www.natuurpunt.be/behaag

Heksenwandelingen in Cleydaelhof

zaterdag 10 oktober 10 u tot 22.30 u

Wie zijn die heksen? Wat doen heksen? Hoe vieren ze feest? Wat betekent de natuur voor heksen? Kennen ze een heksenlied? Kunnen ze een steen laten dansen? Hebben ze echt een geheimschrift? Bestaan er ook nu nog heksen of leefden ze enkel in lang vervlogen tijden?
Herwig Van de Velde is specialist ter zake en komt ons introduceren in heksenwijsheid! De wandelingen kaderen in het project rond de Week van het Bos.

 • 10 u: wandeling voor kinderen tussen 6 en 9 jaar (vergezeld van een volwassene)
  kinderen brengen een kleine steen mee die geruild mag worden
 • 14 u: wandeling voor kinderen tussen 9 en 12 jaar (vergezeld van een volwassene)
  kinderen brengen een kleine steen mee die geruild mag worden
 • 18 u en 20.30 u: wandelingen voor volwassenen

Als afsluiting bij iedere wandeling zorgen wij voor een vurige heksendrank!
Samenkomst telkens op de parking van Natuurgebied Cleydaelhof, Cleydaellaan in Aartselaar tegenover de ingang van Kasteel Cleydael
Inschrijven bij Hilde Janssens: 03/887 36 45.

Deelnamebedrag overschrijven op de rekening van Natuurpunt Aartselaar BE88 9799 7675 4841 met als mededeling "Heksenwandeling"

 • 2 euro voor kinderen van Natuurpuntleden - 4 euro voor kinderen van niet-leden (heksendrank in begrepen)
 • 5 euro voor volwassenen (leden Natuurpunt) - 7 euro voor volwassenen - niet-leden (heksendrank in begrepen)

Wie het wenst, kan ter plekke lid worden van Natuurpunt (tot einde 2016!!!) en krijgt dan de opleg die geldt voor niet-leden, terugbetaald.

Nieuw infobord

Vorige maandag werd het sluitstuk van het Buitengewone Plekje aan Zonnetij geplaatst: een infobord bij het bijenhotel.

De tuin van rust- en verzorgingstehuis (RVT) Zonnetij heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan. Dat gebeurde in het kader van het project 'Buitengewone Plekjes'.

De afgelopen maanden werden er in de provincie Antwerpen 50 rommelige plekjes opgefrist tot aangename, groene plaatsjes. De gemeente Aartselaar wilde in dat kader een vergeten plekje aanpakken aan de achterkant van het RVT Zonnetij in de Leugstraat. Een aantal leerlingen van basisscholen De Blokkendoos en Cadé ging er aan de slag en bouwde in samenwerking met Landschapspark Zuidrand een wilgenhut. Het rusthuis plaatste zelf zitbanken.
De inbreng van Natuurpunt Aartselaar, financieel gesteund door de Milieuraad, bestaat uit de bouw van het insectenhotel. Klas 4D van Cadé hielp met het opbouwen van het hotel.

Natuur.kalender 2016

Versier ook in 2016 je keuken of toilet met een mooie natuurkalender!
Of doe de kalender cadeau aan familie en vrienden!

Uitzicht: 12 recto-verso bladen.
Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem.
Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,5 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.
Te bestellen door storting op rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor
zover je woonachtig bent in Aartselaar

Rupel.blad

Leden ontvangen volgende week ons nieuwe tijdschrift in de bus, een mooi kleurenmagazine vol met natuurweetjes in Aartselaar en de Rupelstreek.

Uiteraard vind je de activiteitenkalenders van afdelingen Aartselaar en Rupelstreek.

Als toemaatje presenteren we je een mooie wandeling langs de Rupel in Boom, Rumst en Klein-Willebroek.

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen! Je ontvang dan ook het nationale tijdschrift Natuur.blad en als welkomstgeschenk een Wandelgids met 66 fietstochten en wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Bovendien geeft je lidgeld recht op korting bij verschillende handelszaken.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zondag 25 okt: De Wijers en Natuurdomein Kiewit in Hasselt
 • woensdag 11 nov: Dagwandeling van Brussel naar Halle
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.