Natuurflits Aartselaar
22 juli 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Bezoek aan "Den Botanieken Hof" in Antwerpen
  • Natuurwandeling in het Mechels Broek
  • Red de natuur in je buurt!
  • Rupel.blad juli 2015 in je brievenbus
  • Komende activiteiten

Zaterdag 25 juli: Bezoek aan "Den Botanieken Hof" in Antwerpen

Botanische tuin

In de Leopoldstraat te Antwerpen, achter een arduinen balustrade met gietijzeren straatlantaarns uit de 19e eeuw, ligt een charmante kruidtuin: 'Den Botanieken Hof' - zoals ze door de Antwerpenaars wordt genoemd.
Voordien was het park op het eind van de 18de eeuw een plantentuin voor de Ecole Centrale en vervolgens de kruidtuin en later de moestuin van het Sint-Elisabethgasthuis. Vanaf 1926 wordt de tuin beheerd door het stadsbestuur van Antwerpen.
De Kruidtuin is sinds januari 1950 een beschermd landschap. De tuin heeft een collectie van 2.000 planten, met in de serre een aantal cactussen en andere uitheemse planten.
De legende wilt dat de vijver ooit gebruikt werd als bloedzuigersputje, kweekplaats voor bloedzuigers... De gids vertelt ons het juiste verhaal!

Samenkomst om 10.20 u aan de inkom. De gratis rondleiding start om 10.30 u en duurt tot ongeveer 12 u.

Nadien is er de mogelijkheid om samen iets te eten in "De Groote Witte Arend", Reyndersstraat 18. We kozen voor een Salade Sibelius met scampi's, zalm en garnaal voor 18 euro.
Voor rondleiding en lunch reserveren bij Hilde Janssens: tel.03/887 36 45. Graag ook je deelname melden als je enkel aan de rondleiding deelneemt.
Lunchbedrag (18 euro per persoon) overschrijven op rekening van Natuurpunt Aartselaar: BE88 9799 7675 4841 met vermelding "Botaniek" en aantal personen.

Zondag 9 augustus: Natuurwandeling in het Mechels Broek

Dijle en Mechels Broek
Mechels Broek

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren, gevleid tegen de oostzijde van de stad Mechelen, strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Broek. In dit natuurgebied kan je zalig wandelen of vogels spotten in een van de vogelkijkhutten. De grote waterplas met rietkragen en zeggevelden, de talrijke sloten, struiken en bosjes trekken vele soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel, rietzanger, slobeend of kuifeend. Deze namiddag maken we kennis met dit natuurpareltje.

Samenkomst om 13u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan in Aartselaar.
Goede wandelschoenen, verrekijker, muggenmelk, bij heet weer: zonnepet en drankje voor onderweg.
Terug in Aartselaar omstreeks 18 u.

De wandeling is gratis, maar wel kostendelend samenrijden: 7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur (= ca. 3 euro)

Meer info: Luk en Ria Smets-Thys, 0477/66 94 32

Petitie - Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!

Dringende oproep aan minister Schauvliege
Red de natuur
De actie "Red de natuur in de buurt, Joke" loopt als een trein. Al meer dan 63.000 mensen tekenden de petitie en er komen er nog elke minuut bij. Soms krijgen we ook steun uit onverwachte hoek, zoals wetenschappers en BV's. Dat doet allemaal heel veel deugd en het sterkt ons in de overtuiging dat heel veel mensen ons steunen in ons streven. Heel veel dank hiervoor! 

Honderden borden in natuurgebieden, grote spandoeken langs drukke treinsporen, uitleg tijdens wandelingen en activiteiten, berichten op websites, in tijdschriften, nieuwsbrieven, Facebook, Twitter...
Vrijwilligers van haast alle afdelingen gingen naarstig aan de slag om hun bezorgdheid over de uitvoering van het nieuwe natuurdecreet te verspreiden.

BV's zoals Veerle Baetens, Lize Feryn, Jaak Van Assche en Tine Van den Brande steunen de actie. Via een interview met Joeri Cortens in Café Corsari en met Sabine De Vos in De Zevende Dag geraakte de actie ook op nationale tv. Een grote groep wetenschappers lanceerde een oproep in De Standaard om het natuurbeleid te redden. Intussen spraken ook enkele BV's, waaronder Tine Van den Brande, Paul Michiels, Lien Van de Kelder en Lize Feryn een filmpje in waarin ze uitleggen waarom ze de petitie tekenen.

Laat ook je stem horen en teken de petitie.

Hier vind je een heel achtergronddossier.

Rupel.blad juli 2015 in je brievenbus

RupelbladEind juni viel er een nieuw Rupel.blad in je brievenbus. Op de voorpagina een rugstreeppad en binnenin enkele boeiende artikels: het bouwen van een broedwand voor oeverzwaluwen op dukdalf 27 in de Rupel, steenuilen te Aartselaar, rugstreeppadden in het middelpunt van de belangstelling en het bouwen van een bijenhotel op het Buitengewone Plekje bij Zonnetij. De wandeltip is je gids voor een wandeling door Hellegat, Noeveren en Walenhoek. En er is ook de aankondiging van een nieuwe Vogelkijkcursus: Vogels kijken tijdens 3 seizoenen.

De agenda's van Natuurpunt Aartselaar en Natuurpunt Rupelstreek nodigen je uit voor boeiende uitstappen.

Heb je het Rupel.blad juli 2015 nog niet ontvangen, dan ben je waarschijnlijknog geen lid van Natuurpunt. Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en geniet van de vele voordelen!
Dan bezorgen we je zo snel mogelijk het nieuwste Rupel.blad.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • 28-30 aug: Wandel- en fietsweekend Groote Peel volzet
  • wo 9 sept: Fotozoektocht in het Solhofpark inschrijven
  • za 12 sept: Zinkvalstraat: "ADOPTEER EEN BERM" - zwefvuilopruimactie
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.