Natuurflits Aartselaar
30 april 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • ARDEA-vogeltoer
  • Bezoek aan een bijenfamilie!
  • "Adopteer een berm": Zwerfvuil ruimen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan
  • Fietstocht naar Anderstad (nabij Lier)
  • Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!
  • Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete
  • Komende activiteiten

Zaterdag 2 mei: ARDEA-vogeltoer: ook in Aartselaar

Blauwborst - Walter De Weger
monniksgier

ARDEAZaterdag houdt Vogelwerkgroep ARDEA haar 2e vogeltoer. Vanaf zonsopgang tot de avond bezoeken we opeenvolgend verschillende natuurgebieden van Hoboken tot Hove. We trachten tijdens de wandelingen en verplaatsingen zoveel mogelijk vogels te spotten in onze regio en noteren daarbij alle plaatselijke en overvliegende vogels, auditieve waarnemingen inbegrepen. Per gebied kruisen we alle waargenomen soorten aan op de vogellijst. Na de laatste avondwandeling wordt de definitieve soortenlijst opgemaakt tijdens een slotdrink.

Het volledig programma vind je op de blog van Ardea. Je kan in elk gebied aansluiten. Om 15 uur doen ze ook het Cleydael in Aartselaar aan. Kom je eens kennismaken?

Woensdag 6 mei: Bezoek aan een bijenfamilie! VOLZET

kidsMeisjes, jongens, oma's, opa's, mama's, papa's brengen een bezoek aan een levend bijenvolk met soldaten, werksters, darren en ja ook een echte koningin!
Een imker zal ons vandaag vertellen over het ijverige en geurige leven van de bijen.
En tot slot zullen we een eenvoudig bijenhotelletje maken dat je mee mag nemen naar huis.

Meer info vind je op onze website.

Maar we kunnen geen deelnemers meer aanvaarden wegens volledig volzet.

Zaterdag 9 mei: "Adopteer een berm": Zwerfvuil ruimen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan

In de VuilbakDe Milieuraad van Aartselaar nam ca 5 jaar geleden een prachtig initiatief. Om onze wegbermen wat netter te houden, nodigde zij verenigingen uit om telkens voor een periode van een jaar een wegberm te adopteren, dit houdt in "proper houden". De gemeente ondersteunt dit initiatief met een financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Zulke oproep viel bij Natuurpunt niet in dovemansoren. Wij schreven prompt in op dit initiatief en adopteerden de Zinkvalberm, dit is de straat die tegenover het Cleydaelkasteel door de bossen slingert. Enige jaren geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot met de Cleydaellaan vanaf de lichten aan Helst/Groenenhoek tot aan de grens met Hemiksem.

Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken, grijpstokken en fluo-veiligheidsvestjes.
Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot ca 11.30 uur. Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Zondag 10 mei: Fietstocht naar Anderstad (nabij Lier)

AnderstadDe meimaand is een zalige maand om te fietsen. Dat willen we vandaag dan ook doen.
We vertrekken om 10 u op de parking van het Sportcentrum - Kleistraat Aartselaar voor een ritje heen en terug van ca. 40 km aan een gezapig tempo.
's Middags maken we een stop in een taverne waar we een snack kunnen eten en onze dorst lessen.
In de vroege namiddag is een kort bezoek voorzien aan Anderstad, een schitterend natuurgebied, gelegen ten zuidwesten van Lier tussen het Netekanaal en de Nete, die een kilometer eerder wordt gevormd door de samenvloeiing van Grote en Kleine Nete.
De Anderstadvijver met haar mooie rietkragen is eigendom van Natuurpunt. Natuurpunt beheert de vijver en het aangrenzende Stryckersbroek dat naast de dode arm van het Netekanaal ligt. Samen vormen zij een brok natuur van 14 ha. De vogelliefhebbers zullen hier zeker aan hun trekken komen.

Na het bezoek (ca 1 uur) fietsen we langs een andere weg weer terug naar Aartselaar.
De liefhebbers kunnen daar nog wat nagenieten bij een drankje in het Sportcafé.

Praktisch:
Begeleiding en info: Jan Eulaers, 0495/52 77 31
Meebrengen: fiets die in orde is, eventueel fietshelm en veiligheidshesje, verrekijker, een drankje voor onderweg, stevig fietsslot, hopelijk overbodige regenkledij
Deelnamekost: 2 euro (bijdrage voor de plaatselijke Natuurpuntafdeling) ter plekke te betalen.

Petitie - Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!

JokeHet beheer, het voortbestaan en de uitbreiding van veel natuurgebieden staan op het spel. En dat terwijl het werk van afdelingen en beheerteams van Natuurpunt er net voor zorgt dat in Vlaanderen ook de heel bedreigde planten en dieren nog een toevluchtsoord hebben.

Maar als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken.

Gelukkig is het nog niet te laat. Zet zoals reeds 31.000 andere Vlamingen je naam onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen in de zogenoemde uitvoeringsbesluiten "betreffende de natuurbeheerplannen en de erkenning van natuurreservaten" en "financiering" aan te passen.

Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete

wandelgids 

De brochures verkopen als zoete broodjes. We moesten onze uitgeputte voorraad reeds aanvullen. Niet verwonderlijk, voor maar 2 euro krijg je een prachtige wandelgids van 48 blzn.

In de wandelgids worden 10 wandelingen beschreven, waarmee je de prachtige natuur in het rivierenland kan ontdekken. Elke wandeling wordt beschreven op 4 pagina's, met daarbij telkens een handig wandelkaartje.

Als extraatje worden de belangrijkste (vogel)kijkpunten apart weergegeven op de wandelkaarten.

De brochure kost 2 euro. Ook Natuurpunt Aartselaar verspreidt de gids. Bestellen kan via storting van 2 euro op onze bankrekening BE88 9799 7675 4841. Woon je in Aartselaar, dan wordt de gids zonder verzendkosten bij je in de bus gestoken. Woon je echter wat verder, dan moeten we je de port aanrekenen en dien je 2 euro per boekje + 2,30 euro verzendkosten te betalen.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • za 23 mei: Daguitstap in het land van Cuyk, het Maasheggengebied (Nederland)
  • za 6 juni: Kevers spotten in het Cleydaelhof te Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.