Natuurflits Aartselaar
2 april 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!
  • Op stap in "De Brand" (Noord-Brabant, Nederland)
  • Buitengewoon plekje bij Zonnetij
  • Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete
  • Komende activiteiten

Petitie - Red de natuur in je buurt. Nu het nog kan!

JokeTrek jij al eens naar een natuurreservaat in je buurt? Die groene parels die voor zuurstof zorgen en een laatste toevluchtsoord vormen voor onze bedreigde dieren? Als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

Ook natuurgebieden, eigendom van gemeenten, zouden minder gesteund worden. De Hobokense Polder en verschillende andere gebieden in Antwerpen zouden minder steun kunnen krijgen. Maar ook vele kleine natuurgebiedjes in de Rupelstreek zouden slachtoffer kunnen worden.

Gelukkig is het nog niet te laat. Zet je naam onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen in de zogenoemde uitvoeringsbesluiten "betreffende de natuurbeheerplannen en de erkenning van natuurreservaten" en "financiering" aan te passen.

Zo niet, dan wordt de uitbouw van natuurreservaten onmogelijk gemaakt.

Zaterdag 18 april: Op stap in "De Brand" (Noord-Brabant, Nederland)

Gids en leiding: Danny Jonckheere, 0478/33 24 27

Boomkikker - foto Luk Smets
boomkikker

De Brand is een 482 hectare groot nat natuurgebied en speciaal voor de mugbestendige natuurliefhebber. Laat ons hopen dat april nog wel meevalt.
De Loonse en Drunense Duinen zijn heel nabij. Het kleinschalig landschap met zijn kleine weides en zeer oud bos zijn een streling voor het oog. De benaming “Brand” komt van brandstof, oorspronkelijk was dit een veengebied dat rond 1300 helemaal is afgegraven. Nadien is er een eikenbos op gepland en in de 20 ste eeuw zijn de weides aangelegd. Deze bloemrijke weides hebben een grote variatie aan vlinders en door al de veedrinkpoelen is dit gebied ook bekend voor zijn padden en kikkers. Zelfs de boomkikker en de kamsalamander komen hier voor. In het kletsnatte bos groeien bijzondere planten zoals bosanemoon, draadgentiaan en bospaardestaart. Voor de vlinderliefhebbers zijn er de grote weerschijnvlinder, kleine ijsvogelvlinder. De vogelliefhebbers hebben dan weer kans om een wielewaal of zelf de middelste bonte specht te kunnen spotten. Al die natuur is te danken aan water: De Brand is kletsnat en mag in de komende tijd nog natter worden. Het toekomstbeeld is om de Zandleij (beek) te dempen, die door het gebied loopt. Dat zal het waterpeil in het gebied flink opstuwen. Al die planten en dieren krijgen het dan nog meer naar hun zin. Na onze wandeling gaan we onze picknick opeten en dan starten we onze avondwandeling op zoek naar (het geluid van de) boomkikkers.

Praktisch: we vertrekken met de auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur) om 13 u op de parking onder de viaduct ter hoogte van 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk. We zijn terug rond 22 u. Afstand heen en terug is ca 190 km.
Deelnamekost: 2 euro p/p (= vergoeding voor plaatselijke gids). Te betalen bij vertrek.
Meebrengen: laarzen !!! en of waterdichte schoenen, extra paar kousen, picknick, verrekijker en misschien muggenzalf.
Inschrijven voor 14 april bij Danny Jonckheere, 0478/33 24 27.

Buitengewoon plekje bij Zonnetij

In samenwerking met Landschapspark Zuidrand heeft de gemeente een rommelig stukje braakgrond nabij Residentie Zonnetij omgetoverd tot een mooie groene oase, waar het aangenaam vertoeven is voor buurtbewoners en residenten van Zonnetij.

Een wandelweg werd aangelegd, met wat reliëf en vijver, takkenwallen, haagjes,... Klassen van Cadé en Blokkendoos bouwden een wilgenhut.

Natuurpunt zal binnenkort een insectenhotel verzorgen. Voor medefinanciering werd een beroep gadaan op de Milieuraad en klassen zullen uitgenodigd worden om de kamers van het hotel te vullen.

Wilgenhut - foto Luk Smets
boomkikker
Buitengewoon plekje in opbouw - foto Luk Smets
boomkikker

 

Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete

wandelgids 

De brochures verkopen als zoete broodjes. We moesten onze uitgeputte voorraad reeds aanvullen. Niet verwonderlijk, voor maar 2 euro krijg je een prachtige wandelgids van 48 blzn.

In de wandelgids worden 10 wandelingen beschreven, waarmee je de prachtige natuur in het rivierenland kan ontdekken. Elke wandeling wordt beschreven op 4 pagina's, met daarbij telkens een handig wandelkaartje.

Als extraatje worden de belangrijkste (vogel)kijkpunten apart weergegeven op de wandelkaarten.

De brochure kost 2 euro. Ook Natuurpunt Aartselaar verspreidt de gids. Bestellen kan via storting van 2 euro op onze bankrekening BE88 9799 7675 4841. Woon je in Aartselaar, dan wordt de gids zonder verzendkosten bij je in de bus gestoken. Woon je echter wat verder, dan moeten we je de port aanrekenen en dien je 2 euro per boekje + 2,30 euro verzendkosten te betalen.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • wo 6 mei: Bezoek aan een bijenfamilie!
  • za 9 mei: "Adopteer een berm": Zwerfvuil ruimen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan
  • zo 10 mei: Fietstocht naar Anderstad (nabij Lier)
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.