Natuurflits Aartselaar
14 maart 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Daguitstap naar het Meetjesland en de Lembeekse bossen
  • Beverwandeling in Klein-Willebroek
  • Wandeling in het Cleydaelhof te Aartselaar
  • Paddenactie Groenenhoek
  • Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete
  • Bruinvis gezien ?
  • Komende activiteiten

Zo 22 maart: Daguitstap naar het Meetjesland en de Lembeekse bossen

Inschrijven bij Luk Smets - 0477/66 94 32

Vandaag rijden we naar het Meetjesland en de Lembeekse bossen in de buurt van Eeklo. Natuur is hier geen ijdel woord. Deze streek is uitgestrekt en bezit nog enkele mooie natuurgebieden.

Lembeekse Bossen
paddenscherm

Er zijn de prachtige kreken in het noorden, oude overstromingsgebieden van 'De Honte' of Westerschelde. Maar ook rond de kreken liggen tal van pareltjes waar kleine natuurreservaten ontplooien tot stukjes natuur om van te genieten, zonder dat de mens het al te veel kan beschadigen. Nergens in het Meetjesland is de invloed van de zee zo tastbaar aanwezig als in het krekengebied. Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de talrijke kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.
In de voormiddag verkennen we de omgeving van Sint-Jan-in-Eremo, het dorpje met tegelijk de mooiste en de minst toepasselijke naam van Vlaanderen. "In Eremo" betekent immers "in de woestijn", terwijl het dorp omgeven is door kreken. We wandelen met Bart Vandevoorde, voorzitter van Natuurpunt Meetjeslandse Kreken de Gruttowandeling (= ca 5 km).

Na de middagpicknick verplaatsen we ons naar de Lembeekse bossen. Dit boscomplex van 305 ha strekt zich uit over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot op een zandrug, die loopt van Oedelem tot Stekene. Waar vruchtbare grond te vinden was, werd er gekapt, maar eveneens werden delen terug bebost, vanwege de nood aan hout voor de mijnbouw. In de kruidlaag worden lokaal heiderelicten aangetroffen. Deze relicten duiden op de vroegere wastine die er aanwezig was: een complex van grasland, heide, struweel en bos. Op bepaalde plaatsen probeert men deze heiderelicten tot zijn recht te laten komen. Zo kan men hier en daar struikheide aantreffen, vooral op plaatsen waar onlangs bomen werden gekapt. Een opvallende soort in het gebied is de rode bosmier, die je kan ontdekken door de mierenhopen op te sporen. En de sperwer maakt dankbaar gebruik van de brede lanen in het bos. We maken in dit gebied een fikse wandeling van ca 6 km.

Praktisch: we vertrekken met auto's op basis van kostendelend samenrijden (7 eurocent/km) om 8.45 u aan Zaal 't Spant, Boomsesteenweg 335 Wilrijk (parkeren onder viaduct). We zijn terug in Wilrijk omstreeks 18 u.
Meebrengen: picknick, verrekijker, laarzen !!!, warme kledij.
Deelnameprijs: 2 euro per persoon (= de vergoeding voor de gids en als steun voor de plaatselijke Natuurpuntafdeling). Mag ter plekke afgerekend worden.
Inschrijven voor 20 maart bij Luk Smets en melden of je vervoer wenst!

Woensdag 25 maart: Beverwandeling in Klein-Willebroek

Bever
bever

kidsOver de Rupel ligt een heel pittoresk dorpje: Klein-Willebroek. Sinds enkele jaren wonen er bevers in het Natuurgebied hier vlakbij. Het water wordt er schoner, bevers bouwen daar een woning en zelfs een otter is er al gezien!

We wandelen over de Rupeldijk en volgen sporen van de dieren.
In palenkastjes, wat verderop, zoeken we naar "doe-opdrachtjes" en komen meer te weten over de leefgewoonten van deze waterdieren, wat ze eten, waar ze wonen en waar hun kleintjes worden geboren. We luisteren naar vogels en komen zeker ook bij een broedkolonie aalscholvers. Misschien zijn ze al hun nest aan 't bouwen.

Praktisch:
(Groot)ouders met hun (klein)kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom
Vertrek om 13.45 u op de parking van Cultureel Centrum, della Faillelaan 34, Aartselaar
of om 14.15 u aan het Sashuis, Sasplein 18 Klein-Willebroek (via de Antwerpsesteenweg, volg in Boom de N177 richting Willebroek/Puurs, over de Rupelbrug, aan de rotonde 3de afslag Klein-Willebroek en 100 m verder links afslaan). Einde van de wandeling rond 16 u
Gratis, maar wel inschrijven bij Hilde Janssens - 03/887 36 45 of Ria Thys - 03/289 73 66

Zondag 29 maart: Wandeling in het Cleydaelhof te Aartselaar

Foto Jef Raets
bever

Het wintergevoel is stilletjes aan het verdwijnen. Voor echte lente is het nog een beetje vroeg, maar aan een wandeling in het Cleydaelhof kunnen we ons al opwarmen.

Het Cleydaelhof is een gebied van de overheid, van ca 30 ha groot, waar wandelpaden werden voorzien. Het is een stuk bos, waarin je zowel de oude beheersvorm, die meer gericht was op produktie van hout, als de meer moderne aanpak via een bosbeheersplan, kan zien.

Afspraak: Parking Cleydaelhof in de Zinkvalstraat tegenover het kasteel Cleydael.
Meebrengen: wandelschoenen of laarzen bij nat weer. Het terrein is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.
Deelname is gratis. Einde omstreeks 12 u
Meer info bij Johan Herreman - 03/887 27 98

Heel maart: Paddenactie Groenenhoek

wandelgids Natuurpunt organiseert elke dag, bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer), raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek in Aartselaar. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom! Vermits we een paddenscherm hebben geplaatst wordt er ook 's morgens een korte toer langs het scherm gedaan.

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto's over deze amfibieën.

Info: Wil je meewerken 's avonds of 's morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70

Meer info op onze website. Vul daar ook de beurtrol in.

Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete

wandelgids 

De brochures verkopen als zoete broodjes. We moesten onze uitgeputte voorraad reeds aanvullen. Niet verwonderlijk, voor maar 2 euro krijg je een prachtige wandelgids van 48 blzn.

In de wandelgids worden 10 wandelingen beschreven, waarmee je de prachtige natuur in het rivierenland kan ontdekken. Elke wandeling wordt beschreven op 4 pagina's, met daarbij telkens een handig wandelkaartje.

Als extraatje worden de belangrijkste (vogel)kijkpunten apart weergegeven op de wandelkaarten.

De brochure kost 2 euro. Ook Natuurpunt Aartselaar verspreidt de gids. Bestellen kan via storting van 2 euro op onze bankrekening BE88 9799 7675 4841. Woon je in Aartselaar, dan wordt de gids zonder verzendkosten bij je in de bus gestoken. Woon je echter wat verder, dan moeten we je de port aanrekenen en dien je 2 euro per boekje + 2,30 euro verzendkosten te betalen.

Bruinvis gezien ?

bruinvisTijdens de lente en zomer van 2013 werden 149 waarnemingen van bruinvissen in de Schelde en Rupel gemeld op www.waarnemingen.be
Van de vermoedelijk 20 dieren werden er 13 dood teruggevonden.

Met de actie "Bruinvis gezien?" wil Natuurpunt het voorkomen van bruinvissen en andere zeezoogdieren in onze grote rivieren zo goed mogelijk opvolgen, zodat op termijn eventuele doodsoorzaken kunnen achterhaald worden.
Mogelijk komt er tijdens de komende twee maanden een nieuwe piek.

Zie je een levende of dode bruinvis in de Schelde of Rupel?
Meld het dan zo snel mogelijk op: www.waarnemingen.be! Meer info op bruinvis.zoogdierenwerkgroep.be
Dode bruinvissen worden dan zo snel mogelijk opgehaald door het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut Natuurwetenschappen).

Klik op de flyer om te downloaden (4,75 Mb)

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • za 18 april: Op stap in De Brand en De Mortelen (Noord-Brabant, Nederland)
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.