pluspuntNatuurflits Aartselaar
15 februari 2015
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Natuurbeheer in De Reukens
  • Op zoek naar steenuiltjes in Aartselaar
  • "Adopteer een berm": Zwerfvuil ruimen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan
  • Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete
  • Paddenactie Groenenhoek
  • Komende activiteiten

Zaterdag 21 februari: Natuurbeheer in De Reukens

Op de achtergrond: de aan te pakken knotwilgenrij
Foto: Luk Smets

Natuurgebied De Reukens werd in oktober officieel opengesteld. Dit gebied wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Als Natuurpunt kunnen we echter ons steentje bijdragen.
Op ons advies werden twee rijen knotwilgen aangeplant. Knotwilgen vereisen onderhoud. De scheuten op de stam dienen verwijderd te worden, zodat de groeikracht gaat naar de takken op de knot zelf. Dit is een eenvoudig, maar arbeidsintensief werkje. Maar vele handen maken het werk licht.
Kom dus zeker helpen. Met het snoeihout maken we enkele houtmijten, die tal van diertjes schuil- en nestgelegenheid kunnen bieden.
We komen samen om 9u30 aan de rustbank op het Reukenspad (zijpad van de Langlaarsteenweg). Wij voorzien boomzagen, bijlen, takkenscharen. Heb je zelf zulk gereedschap, breng het dan mee, alsook werkhandschoenen en stevig schoeisel. Wij zorgen voor koffiekoeken en koffie tijdens de pauze. We werken tot 12u30.

Woensdag 25 februari: Op zoek naar steenuiltjes in Aartselaar

Steenuil in de Reukens - foto: Bart De Schutter

We gaan dit voorjaar weer met alle geïnteresseerden op zoek naar steenuilen. We deden dat enkele jaren geleden ook al. We willen de vogels opnieuw inventariseren en kijken of ze Aartselaar nog appreciëren als woongebied.
Steenuilen leven in weilanden met knotwilgen, boomgaarden en parken of woongebieden waar ook hagen en bosjes zijn. Ze hebben een territorium van ca. 30 ha.
In het vroege voorjaar begint de baltsperiode en mannetjes lokken vrouwtjes met een specifieke roep. Zo kunnen ook wij horen en zien waar ze zich bevinden.
We inventariseren 's avonds want steenuilen slapen overdag! We geven je zeker heel wat mondelinge informatie over steenuilen. We stappen en rijden naar de vermoedelijke broedplaatsen.
Mensen die graag mee komen speuren, zijn welkom op woensdag 25 februari en vrijdag 6 maart op de parking van het Gemeentelijk Sportcentrum, Kleistraat, Aartselaar om 19.30 u.
Vooraf je naam opgeven aan Luk Smets, 03/289 73 66, want bij slecht weer wordt de speurtocht uitgesteld naar de week nadien.

Zaterdag 28 februari: "Adopteer een berm": Zwerfvuil ruimen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan

In de vuilbakDe Milieuraad van Aartselaar nam ca 5 jaar geleden een prachtig initiatief. Om onze wegbermen wat netter te houden, nodigde zij verenigingen uit om telkens voor een periode van een jaar een wegberm te adopteren, dit houdt in "proper houden". De gemeente ondersteunt dit initiatief met een financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Zulke oproep viel bij Natuurpunt niet in dovemansoren. Wij schreven prompt in op dit initiatief en adopteerden de Zinkvalberm, dit is de straat die tegenover het Cleydaelkasteel door de bossen slingert. Enige jaren geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot met de Cleydaellaan vanaf de lichten aan Helst/Groenenhoek tot aan de grens met Hemiksem.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken, grijpstokken en fluo-veiligheidsvestjes.
Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot ca 11.30 uur. Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Zie ook zwerfvuilactie

Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete

wandelgids 

Zaterdag 24 januari stelde Natuurpunt Rupelstreek, in het Boomse Ecohuis 't Kleibrood de wandelgids: 'Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete' voor.

In de Wandelgids worden 10 wandelingen beschreven, waarmee je de prachtige natuur in het rivierenland kan ontdekken. Elke wandeling wordt beschreven op 4 pagina's, met daarbij telkens een handig wandelkaartje.

Als extraatje worden de belangrijkste (vogel)kijkpunten apart weergegeven op de wandelkaart.

De brochure kost 2 euro. Ook Natuurpunt Aartselaar verspreidt de gids. Bestellen kan via storting van 2 euro op onze bankrekening BE88 9799 7675 4841. Woon je in Aartselaar, dan wordt de gids zonder verzendkosten bij je in de bus gestoken. Woon je echter wat verder, dan moeten we je de port aanrekenen en dien je 2 euro per boekje + 2,30 euro verzendkosten te betalen.

Paddenactie Groenenhoek

Klik op de foto om heel de reeks te zien - foto: Luk Smets

Vandaag werd het paddenscherm in de Groenenhoek geplaatst dankzij de inzet van wel 12 vrijwilligers!

Bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer) houden we raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek in Aartselaar. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom! Vermits we het paddenscherm hebben geplaatst, zal er ook 's morgens een korte toer langs het scherm moeten gedaan worden.

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto's over deze amfibieën.

Info: Wil je meewerken 's avonds of 's morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70

Meer info en mogelijkheid om een beurtrol aan te vullen vind je op onze website.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • vr 6 maart: Op zoek naar steenuiltjes
  • zo 22 maart: Daguitstap naar het Meetjesland en de Lembeekse bossen
  • wo 25 maart: Beverwandeling in Klein-Willebroek
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.