pluspuntNatuurflits Aartselaar
4 oktober 2014
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Openstelling van wandelgebied De Reukens
  • Voorstelling ECODIVA Veerle Malschaert
  • Behaag..Natuurlijk 2014
  • Het Grote Netewoud
  • Paddenstoelen leren begrijpen
  • Succesrijke Open Monumentendag in het Solhof
  • Bijenhotels geplaatst in De Reukens en Cleydael

Zaterdag 11 oktober: Openstelling van wandelgebied De Reukens

ReukensWaar: de Reukens, parking einde Oeyvaersbosch, 2630 Aartselaar
Wanneer: vanaf 15.30 u

Vierdubbel feest

  1. De Reukens wordt op 11 oktober voor het eerst opengesteld door het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Aartselaar in samenwerking met Natuurpunt Aartselaar.
  2. In samenwerking met Landschapspark Zuidrand heeft Natuurpunt Aartselaar een luswandeling uitgestippeld in de Reukens met uitjes naar de Heimolen en de Leonarduskapel. Deze wandeling wordt samen met wandellussen in andere gemeenten ten zuiden van Antwerpen uitgegeven in een mooie wandelkaart.
  3. Natuurpunt Aartselaar plaatste een bijenhotel. Dit wordt vandaag onthuld.
  4. 's Avonds is er de theatervoorstelling ECODIVA met Veerle Malschaert in de tent op de parking Oeyvaersbosch.

Programma

  • Om het openruimtegebied de Reukens te ontdekken, kan je het infomarktje bezoeken.
  • Vanaf 15.30 uur vertrekken er geleide wandelingen onder begeleiding van Natuurpunt.
  • De Gezinsbond en Natuurpunt zorgen voor kinderanimatie: bijenhotels en vogelvoedercupcakes maken.
  • Oxfam Wereldwinkel Aartselaar verzorgt de dranken en hapjes
  • De wandelkaart is te koop aan 5 euro per stuk
  • Om 20.15 u is er de theatervoorstelling ECODIVA met Veerle Malschaert in de tent op de parking Oeyvaersbosch. Zie lager.

Zaterdag 11 oktober: Voorstelling ECODIVA Veerle Malschaert

Waar: Tent aan de Reukens, parking einde Oeyvaersbosch, 2630 Aartselaar
Wanneer: zaterdag 11 oktober om 20.15 u

EcodivaµWe kunnen er niet meer omheen. De wereld draait door en wij ook. Dus Veerle Malschaert wil een voorbeeld stellen! Misschien niet het allerbeste voorbeeld, maar wel het leukste. Als slachtoffer van de consumptie-maatschappij recycleert EcoVeerle alles gaande van haar stofzuiger tot haar partner.
Deze self-made woman is persoonlijk en ambachtelijk. Ze is biologisch afbreekbaar én duurzaam. Ze leeft actief en rookt graag passief. Ze gaat back to basics, maar wel online en op naaldhakken. Ze steekt meer rock en rol in de biobitch en meer humor in de soyaseut. Ze stopt de diva in de eco en de eco in de diva!
Na deze show zal u een beter mens zijn. Na deze show zal u nooit meer dezelfde zijn.

Voor iedereen wordt een fleecedekentje voorzien !

Deze voorstelling is een samenwerking van Natuurpunt Aartselaar, Gezinsbond Aartselaar, Cultureel Centrum Aartselaar en de Provincie Antwerpen.

Maximum 80 personen. Snel wezen! Er zijn al meer dan 60 plaatsen gereserveerd.
De voorstelling start om 20.15 u.
Tickets kunnen aan 10 euro p/p gereserveerd worden. En dit ENKEL op het secretariaat van het Cultureel Centrum tijdens de kantooruren: della Faillelaan 34 Aartselaar - 03/877 28 75

Behaag..Natuurlijk 2014!

BehaagTot eind oktober kan je in het gemeentehuis een bestelling plaatsen voor de aankoop van streekeigen en steeds meer autochtone haagplanten, klimplanten, knotwilgpoten en 2 boomsoorten.
Als toemaatje verkopen we dit jaar ook weer bijenhotelletjes, die net zoals vorig jaar geproduceerd door de medewerkers van Den Atelier uit Niel.

Behaag..Natuurlijk is een campagne van Natuurpunt in samenwerking met 31 gemeenten in de Antwerpse regio. Meer info op de website: www.natuurpunt.be/behaag

Info op de website van de gemeente

Zondag 19 oktober: Het Grote Netewoud

GriesbroekHet Grote Netewoud heeft het laatste jaar sterk in de kijker gestraan. Een deel van de opbrengsten van de mooie film "De Nieuwe Wildernis" werd immers aan dit Natuurpuntproject geschonken. Hoog tijd om er eens mee kennis te maken.
In het hart van de Kempen tussen Geel, Mol, Balen en Meerhout slingeren de Grote Nete en haar bijrivieren zich door het landschap. We gaan op ontdekking door grasvelden, moerassen, venen, heide en landduinen, en vooral enorm uitgestrekte bossen. In de loop van de jaren is de natuur er flink hersteld en zijn er prachtige natuurgebieden ontstaan. Zo is bij de locale vrijwilligers de droom gegroeid om al die gebieden met elkaar te verbinden onder één naam: het Grote Netewoud.
In de voormiddag maken we een wandeling met een plaatselijk Natuurpuntgids in de wilde struinnatuur van het Bels Broek en Heide: hectaren landduinen om u tegen te zeggen. Hier maak je kennis met de kracht van het zand.
’s Middags verorberen we onze meegebrachte picknick binnen of buiten het Bezoekerscentrum Grote Netewoud. Dranken zijn ter plaatse te kopen (koffie, thee, biosap, biobieren, ...)
In de namiddag maken we een wandeling in het Griesbroek in Balen. Dit is een lappendeken van nat riet- en moerasland, vijvers en broekbossen met omliggend cultuurlandschap.

Praktisch:
Deelname: 3 euro/persoon voor Natuurpuntleden, 4 euro voor niet-leden, ter plekke afrekenen bij de leiding.
Graag uw deelname bevestigen ten laatste 18 oktober bij de leiding. Zo kunnen we regelen dat ook mensen zonder auto kunnen deelnemen.
Kostendelend vervoer heen - en terug aan 7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur.
Vertrek om 9 uur op de parking ter hoogte van ’t Spant, Boomsesteenweg 335  Wilrijk. Terug om 18 uur.

Meebrengen: picknick, waterdicht schoeisel of laarzen, verrekijker, fototoestel
Info en leiding: Luk Smets - 0477/66 94 32

Woensdag 22 oktober: Paddenstoelen leren begrijpen

Foto: Johan Bauwens

Paddenstoelen herkennen is geen sinecure. Je moet je er echt in verdiepen om vezelkoppen, franjehoeden, breeksteeltjes en mycena’s uit elkaar te houden en op naam te brengen. Herkennen is één ding, hun leefwijze begrijpen een ander.
De voorbije jaren hebben tal van wetenschappelijke onderzoeken nieuwe inzichten in de ecologie van paddenstoelen opgeleverd. Zo zijn we iets beter in staat om te begrijpen waarom de ene paddenstoel ergens wel of niet verschijnt, hoe zwammen onderling concurreren en wat hun precieze rol in ecosystemen is. Wist je bijv. dat sommige fopzwammen stikstof uit aaltjes halen die ze zelf doden? Of dat klimaatverandering ervoor zorgt dat judasoren nu ook vaak op beukentakken en niet enkel op vlier groeien?

Deze voordracht is gericht op een publiek dat een basiskennis van paddenstoelen bezit en vertrouwd is met begrippen als symbiont of saprofiet.

Praktisch:
De voordracht wordt gegeven door Wim Veraghtert, lesgever bij Natuurpunt Educatie.
De deelnameprijs voor deze "les" bedraagt 6 euro voor Natuurpuntleden en 8 euro voor niet-leden, te storten op rek.nr BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding "Paddenstoelen begrijpen".
Afspraakplaats: Zaal Laïs, Parochiaal Centrum, B. Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar
Wanneer: Aanvang: 19.30 u - einde omstreeks 22.30 u
Info: Ria Thys, 03/289 73 66

Succesrijke Open Monumentendag in het Solhof

Fotograaf: Ludo Alaerts

De Open Monumentendag in het Solhof in september was een voltreffer, zowel voor de gemeentelijke Culturele Dienst als voor Natuurpunt. Natuurpunt droeg haar steentje bij onder de vorm van geleide natuurwandelingen, infostand en samen met de Gezinsbond een kinderknutselstand. We danken de Cultuurdienst en de Gezinsbond voor de aangename samenwerking.

We konden 5 mensen overtuigen lid te worden. Daaronder twee Schepenen van onze gemeente. Dit maakt dat nu reeds zes leden van het Schepencollege lid zijn van Natuurpunt. Ook dit beschouwen we als een blijk van erkenning voor onze natuurinspanningen in onze gemeente.

Klik hier voor foto's

Bijenhotels geplaatst in De Reukens en Cleydael

Noeste arbeiders
Jan Eulaers, Michael De Groeve, Luk Smets.
En Seppe Joos, maar die staat achter het fototoestel

Natuurpunt Aartselaar plaatste met de financiële steun van provincie Antwerpen, onder de vleugels van Landschapspark Zuidrand, twee viersterrenhotels om nestplaatsen te bieden aan solitaire bijen. Ze werden geproduceerd door De Steenschuit en geplaatst door onze medewerkers in de ANB-domeinen De Reukens en Cleydael.

In Vlaanderen komen meer dan 300 soorten voor. De meeste maken een nest in de grond. Ongeveer 60 soorten nemen soms hun intrek in een bijenhotel. Solitaire bijen kunnen doorgaans niet steken.
Tijdens de eerste warme lentedagen van maart verschijnen de eerste gasten: metselbijen. Zij delen de nestgang op in verschillende kamers, gescheiden door klei of leem. In mei komen de behangersbijen hun nestgangen bekleden met stukjes blad. De kleine zwarte tronkenbijtjes verkiezen de zomerse hitte en werken door tot eind september.

Behalve nestplaats hebben deze bijen ook voedsel nodig. Het eten bestaat uit een buffet van nectar en stuifmeel. Wilgen, klokjes, klimop en rolklaver zijn maar enkele van de soorten op het menu.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • vr 14 november: De Nieuwe Wildernis
  • za 29 november: Behaag..Natuurlijk 2014
  • za 6 december: "Adopteer een berm"
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.