pluspuntNatuurflits Aartselaar
21 augustus 2014
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Vleermuizen in het Cleydael
  • Daguitstap naar de Kesselse Heide en de Jutse Plassen
  • Zomersnoei druiven en kleinfruit
  • "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
  • Natuurpunt pop-upshop
  • Komende activiteiten

Vrijdag 29 augustus: Vleermuizen in het Cleydael

vleermuizenavondIedereen kent de verhalen van Graaf Dracula...
Vleermuizen worden in onze contreien immers al eeuwen afgeschilderd als ongeluksbrengers, bloeddorstige monsters, schrikaanjagende wezens, ...
De werkelijkheid is echter anders... Het leven van een vleermuis is allesbehalve makkelijk maar wel heel boeiend. Moeder Natuur gaf deze diertjes hulpmiddelen mee die wij, als mensen, graag nagebootst en gebruikt hebben...

Hoe ziet een dag van een vleermuis er uit? Welke vleermuizen vind je bij ons? Hoe vindt een vleermuis de weg in het donker? Vliegen vleermuizen in je haar? Er zit een vleermuis op mijn zolder. Wat nu?

Praktisch:
Op deze en nog veel meer vragen wordt een antwoord gegeven op vrijdag 29 augustus. We trekken dan om 20 u naar de
Cleydael Golf & Country Club, Groenenhoek te Aartselaar om het leven van deze boeiende dieren mee te maken. Na de presentatie gaan we op het domein van de Golf op zoek naar deze interessante nachtdieren….
Einde is voorzien omstreeks 23 u.
Voorzie aangepast schoeisel, warme (regen)kledij en een zaklamp zijn handig om mee te brengen.
Deelname is gratis.

Zou je toch graag wat meer info krijgen? Neem contact op met Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Zaterdag 6 september: Daguitstap naar de Kesselse Heide en de Jutse Plassen

Struikheide - foto: Luk Smets

Gids en leiding: Marnix Lefranc, 0499/23 01 91

Het provinciaal groendomein Kesselse Heide (79 ha) is een stuk Kempens landschap zoals het vroeger was. Naast een kleurrijke afwisseling van struikheidevlakten die in deze periode van het jaar in bloei staan en de heide paars kleuren zijn er ook nog zandvlakten, vennen, loof- en naaldbossen. We wandelen er onder leiding van één van de domeinwachters door een stuk landschap dat zeldzaam geworden is in Vlaanderen. De schapen die er rondlopen zorgen er voor het natuurbeheer: ze begrazen de heide en bewaren zo het authentieke karakter van het gebied. We zullen er heel wat heideplanten aantreffen: struikheide, dopheide, pijpestrootje maar ook gagel, zonnedauw en beenbreek. De vennen zijn geschikte plaatsen om libellen te zoeken en er is veel kans om een boomvalk te zien die op jacht is naar libellen. Enkele andere vogelsoorten die we in de kijker kunnen krijgen, zijn boompieper, boomleeuwerik, kuifmees en zwarte specht.
’s Middags verorberen we onze zelf meegebrachte picknick op een terras in de buurt van de Kesselse Heide. In de namiddag bezoeken we een minder gekend gebied in Koningshooikt, nl. de Jutse Plassen (11,3 ha). Het gebied is een retentiebekken op de Itterbeek en kan tot 60.000 m3 water bergen. Hiermee worden de woonkernen in de buurt van de Itterbeek van overstroming gevrijwaard. Sinds de aanleg in 2006 is het geëvolueerd tot een prachtig stukje natuur. Vogels die we er kunnen aantreffen, zijn visdiefje, blauwborst en zomertortel. Tijdens ons bezoek zullen we ongetwijfeld al enkele soorten aantreffen die op trek zijn: witgatje, oeverloper, groenpootruiter, tureluur, …
Deze uitstap is een initiatief van Natuurpunt Aartselaar m.m.v. Natuurpunt Hobokense Polder en Vogelwerkgroep ARDEA.

Praktisch:
Afspraak om 9 u op de parking aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Kostendelend vervoer aan 7 eurocent/km. Om te garanderen dat iedereen kan meerijden, is inschrijven op voorhand verplicht. Einduur omstreeks 17 u terug aan 't Spant.
Deelnemen voor een halve dag (voor- of namiddag) is ook mogelijk na overleg met de gids.
Meebrengen: picknick, kijker, vogelgids, plantengids, plantenloupe en stevige wandelschoenen.

Zaterdag 6 september: Zomersnoei druiven en kleinfruit

Organisatie: VELT-Aartselaar

Om een mooie oogst te hebben van je druiven, bessen of ander fruit is een goede wintersnoei van groot belang, maar ook het bijsnoeien in de zomer mag je niet vergeten. Je zelfgeteeld fruit zal dan uitgroeien tot een mooie en gezonde lekkernij!

Velt-Aartselaar organiseert al enkele jaren deze snoeilessen, telkens gevolgd door een wijndegustatie van Aartselaarse wijn. Marcel Vermeir, voorzitter van de Aartselaarse wijnclub "Vinum Cleydalis" zal ons op een zeer bevattelijke wijze de verschillende snoeiwijzen uitleggen. Wegens het succes van de vorige jaren, is tijdig inschrijven aangeraden. Dit kan door het juiste bedrag voor 30 augustus te storten op BE 41 9799 6588 7710. Je kan inschrijven voor enkel de snoeiles of voor les+degustatie.

Inschrijven voor 30 augustus ( op rekeningnummer BE 41 979 965 8877 10 van Velt Zuid-Antwerpen). Aantal inschrijvingen is beperkt tot 20.
Prijsinfo:
- Snoeiles: leden Velt, Natuurpunt of Wijnclub 3 euro; niet-leden 5 euro
- Degustatie: 5 euro
Info: Nestor Janssens (03-887 54 77 of gsm 0474 39 98 60)
Tijd en plaats: van 14 tot 16u30: Jan Davidlaan 38, Aartselaar voor lesdeel 1; daarna te voet naar Jan Davidlaan 4 voor lesdeel 2.

Zondag 7 september: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakIn het werkingsseizoen dat gestart is in september, is het nu de vierde keer dat we op initiatief van de Milieuraad de wegbermen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan van zwerfvuil reinigen. De gemeente ondersteunt dit initiatief met een flinke financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Ongeveer twee jaar geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot van de Zinkvalstraat tot de Cleydaellaan ter hoogte van het kasteelpark. De Zinkval is immers autovrij gemaakt en daardoor minder sluik- en zwerfafvalgevoelig. De Cleydaellaan kan een periodieke opruimactie spijtig genoeg gebruiken.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt immers mee je gemeente schoon en steunt je vereniging! Wij zorgen voor vuilzakken.

Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot 11.30 uur. Stevig schoeisel of laarzen aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70

Natuurpunt pop-up shop in Antwerpen

boerentorenHeb je de Pop-upshop al bezocht in Antwerpen? Dat kan nog tot 31 augustus ! Wist je dat er de hele zomer een wedstrijd is en dat kinderen met hun favoriete dier op de foto kunnen? En wist je dat je de panoramazaal op de 26e verdieping van de KBC-toren kan bezoeken, met een uniek uitzicht op de stad en de Antwerpse natuurgebieden?

Daarnaast kan je er interessante natuurproducten kopen, uitrusten met een tasje koffie, tentoonstellingen bezoeken of deelnemen aan één van de themadagen. Benieuwd? Bekijk de website voor meer info.

We zoeken ook nog vrijwilligers die graag willen flyeren (promoten van Pop-up shop) op de Meir. We voorzien een attentie voor wie ons hierbij wilt helpen.
Neem contact met Sophie Maris

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • zo 14 september: Open Monumentendag m.m.v. Natuurpunt Aartselaar in het Gemeentelijk Solhofpark
  • wo 24 september: De kleine kriebeldiertjes!
  • za 11 oktober namiddag: Openstelling wandelgebied Reukens
  • za 11 oktober avond: ECODIVA Veerle Malschaert bestel uw kaarten bij het Cultureel Centrum Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.