pluspuntNatuurflits Aartselaar
23 juni 2014
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Daguitstap naar de Viroinvallei
  • "Adopteer een berm"
  • Tweede zwaluwfietstocht
  • Daguitstap naar Planckendael
  • Historische wandeling in Antwerpen met aandacht voor natuur
  • Natuurpunt pop-upshop
  • Nachtvlinderinventarisatie Cleydael
  • Rupel.blad in je brievenbus
  • Komende activiteiten

Zaterdag 28 juni: Daguitstap naar de Viroinvallei

Hommelorchis - foto: Luk Smets

Naast zijn schilderachtige dorpjes is de Viroinvallei bij natuurliefhebbers vooral gekend om zijn weelderige en bijzondere flora die we in de omliggende gebieden niet aantreffen. Dit komt o.a. door de ondergrond. Geologisch gezien is de Viroinvallei een uitgebreide kalkwig die gekneld zit tussen het plateau van de Condroz en de Ardennen.
Bovendien warmen de naar het zuiden gerichte kalkhellingen sneller op waardoor er een microklimaat ontstaat. Binnen dit microklimaat vinden we dan ook heel wat orchideeënsoorten, andere zeldzame plantensoorten en insecten die we normaliter veel zuidelijker aantreffen.
Tijdens onze daguitstap dompelen we ons volledig onder in de natuurpracht van de Viroinvallei. Een unieke gelegenheid om deze natuurparel te verkennen!

Praktisch :

  • Gids en leiding: Marnix Lefranc, 0499/23 01 91
  • Afspraak om 7.30 u op de parking aan ’t Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Kostendelend vervoer aan 7 eurocent/km.
  • Om te garanderen dat iedereen kan meerijden, is inschrijven op voorhand verplicht.
  • Einduur om 19 u aan ’t Spant.
  • Meebrengen: picknick, kijker, plantengids, plantenloupe en stevige wandelschoenen.

Zondag 29 juni: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakIn het werkingsseizoen dat gestart is in september, is het nu de vierde keer dat we op initiatief van de Milieuraad de wegbermen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan van zwerfvuil reinigen. De gemeente ondersteunt dit initiatief met een flinke financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Ongeveer twee jaar geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot van de Zinkvalstraat tot de Cleydaellaan ter hoogte van het kasteelpark. De Zinkval is immers autovrij gemaakt en daardoor minder sluik- en zwerfafvalgevoelig. De Cleydaellaan kan een periodieke opruimactie spijtig genoeg gebruiken.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt immers mee je gemeente schoon en steunt je vereniging! Wij zorgen voor vuilzakken.

Afspraak: om 10 u  in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot 11.30 uur. Stevig schoeisel of laarzen aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70

Zaterdag 5 juli: Tweede zwaluwfietstocht

foto Jan Eulaers
giraf

In mei fietsten we al een eerste maal langs de Aartselaarse boerderijen om het boerenzwaluwbestand in onze gemeente te inventariseren. Het subsidiereglement van Aartselaar wil het behoud van zwaluwnesten stimuleren door een geldelijke beloning van broedgevallen.

Zwaluwen zijn ijverige diertjes. Meestal hebben ze in het half jaar dat ze bij ons vertoeven, twee broedsels. Het tweede nest jongen is net voor ze in september aan hun lange reis beginnen, sterk genoeg om de tocht met pa en ma zwaluw aan te vatten.

Vandaag plannen we een namiddagfietstocht, zodat ook gezinnen met kinderen mee deze schitterende en zeer nuttige vliegertjes kunnen bekijken. Luk Smets is onze gids van dienst.

Praktisch:
We komen samen om 14 u aan de kerk op het Laar te Aartselaar en fietsen langs een viertal boerderijen. Omstreeks 16.30 u zijn we weer op onze vertrekplaats.
Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
Info bij Luk Smets, 03/289 73 66

Dinsdag 8 juli: Daguitstap naar Planckendael

jonge giraf

kidsWie houdt van dieren en wil ze gaan bewonderen in Planckendael?
Vandaag gaan we samen met grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen een bezoek brengen aan het Dierenpark Planckendael.
Op 14 februari is een klein girafje geboren, wij gaan op zoek naar het “hartje” dat op haar rechterbilletje staat. Een naam heeft ze nu nog niet. Ze eet al flink met o.a. haar tong die wel 45 cm kan worden! Maar ook de apen, de zebra’s en de wasberen wachten op onze komst. We zoeken het verblijf van de panda’s en zeggen goeie dag aan Kai-mook.
Alle dierenliefhebbers zijn welkom!

Praktisch:

  • Samenkomst aan de ingang van het dierenpark om 10 u - Leuvensesteenweg 582 - 2812 Mechelen (Muizen).
  • Ieder betaalt zelf zijn inkomticket of gebruikt zijn abonnement
  • ’s Middags eten we onze meegebrachte picknick in een plaatselijke eetruimte waar ook drank is te verkrijgen. Snacks kunnen gekocht worden.
  • Inschrijven bij Hilde Janssens 03/887 36 45 of Ria Thys 03/289 73 66

Zondag 13 juli: Historische wandeling in Antwerpen met aandacht voor natuur

We wandelen met een jonge, dynamische historicus, gewezen Aartselarenaar Manu Feys, doorheen een pittoresk stukje Oud-Antwerpen. Boeiende verhalen over Antwerpen in de late Middeleeuwen, doorspekt met prettige anekdotes.
De wandeling start in de Botanische Tuin in de Leopoldstraat te Antwerpen (nabij Nationale Bank) met een kleine receptie = glaasje cava (fruitsap voor wie dit verkiest) en een Antwerps koekje. Met heel veel dank aan Erik en Marleen Feys-Van de Mosselaer voor de praktische organisatie.

Botanische Tuin

Uiteraard bekijken we al wat groeit en bloeit in de Botanische Tuin en verkennen nadien een stukje van de oude binnenstad.

Wie het wenst kan inschrijven voor een etentje (warme en koude gerechten in buffetvorm) + dessert in het gemoedelijke restaurant Life is art, St- Jorispoort in Antwerpen (op 2 minuten wandelen van de Botanische tuin)

Praktisch:
25 personen kunnen deelnemen aan de wandeling.
Deelnameprijs: 5 euro p/p: cava + koekje en de wandeling met gids.
Etentje na de wandeling: 25 euro p/p (drank niet inbegrepen)
Afspraak om 14 u in de Botanische Tuin, Leopoldstraat Antwerpen.
Einde wandeling: omstreeks 17 u (eveneens in de Botanische tuin)
We begeven ons vervolgens naar het restaurant voor de maaltijd.

Juist deelnamebedrag = 5 euro p/p (enkel wandeling + receptie) of 30 euro p/p (wandeling, receptie, diner) storten op reknr. BE81 5230 8065 0424 van Natuurpunt Hobokense Polder met als mededeling "Antwerpen" + aantal personen.
Voor info, bel of mail even naar Ria Thys, 0476/33 79 36

Natuurpunt pop-upshop

Natuurpunt slaat haar tenten op in de KBC-toren. De gelijkvloerse verdieping van de Boerentoren wordt omgetoverd in 7 natuurbiotopen die de Antwerpse natuur voorstellen.

Kom er kijken naar onze tentoonstelling 'Natuur vanuit de hemel' met spectaculaire luchtfoto's.

Blijf een tasje (h)eerlijke koffie drinken, of geniet van één van de vele workshops.

Verder kan je in onze pop-up store lid worden en Natuurpuntproducten kopen om van jouw tuin een natuurgebied te maken.

Bezoek de pop-up.

Nachtvlinderinventarisatie Cleydael

Op zaterdagavond 7 juni organiseerden we een nachtvlinderinventarisatie in het Cleydael. De weergoden zaten ons wat tegen, want net op het startuur tracteerden ze ons op een hevige, maar gelukkig korte stortbui. Toch daagden een tiental geïnteresseerden op om in het duister enkele lichtvallen op te stellen. Specialist Regis Nossent wijdde ons in in de geheimen van deze nachtelijke diertjes.

We waren maar rond middernacht thuis, maar om 5 uur zondagmorgen waren allen toch terug present om de vangsten in de lichtvallen te bewonderen. Regis bracht alle beestjes mooi op naam. Enkele zeer kleine vlindertjes nam Regis mee ter determinatie, maar het merendeel kon onmiddellijk vrijgelaten worden. In totaal werden er 75 soorten gedetermineerd en op waarnemingen.be ingegeven. Een overzicht van deze soorten vind je hier. De individuele waarnemingen van verschillende waarnemers, soms met foto's, kan je hier vinden.
Daarnaast werden als "speciallekes" hoornaar (onze grootste wesp) en klein vliegend hert genoteerd.

vuursteenvlinder
vuursteenvlinder

lichtval

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar onze sfeerfoto's.

Rupel.blad in je brievenbus

 

Deze week krijgen al onze leden ons tijdschrift Rupel.blad in hun brievenbus. Het brengt weer een pak natuurnieuwtjes uit onze regio met o.a.

  • Film "De Nieuwe Wildernis" te Aartselaar
  • Voorstelling ECODIVA in de Reukens
  • Bruinvis gezien ?!
  • Huiszwaluwen eindelijk thuis in Hemiksem
  • Natuurpunt in de bres voor de wilde bij
  • Cursus paddenstoelen voor beginners
  • Onze aktiviteitenkalender
  • En een mooi kleurenmiddenkatern over de Scheldeschorren

Ontvang jij dit mooie tijdschrift nog niet? Word dan snel lid van Natuurpunt Aartselaar. Je lidmaatschap is dan geldig tot eind 2015. Je krijgt de resterende jaarhelft van 2014 dus cadeau !

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • zo 3 augustus: Vlinderwandeling in het domeinbos van ANB: Cleydaelhof
  • za 29 augustus: Vleermuizen ........   Brr...!!!!!
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.