pluspuntNatuurflits Aartselaar
22 mei 2014
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Wandeling in het Niels Broek
  • Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
  • Nachtvlinders spotten in Cleydaelhof
  • Award voor actie "Behaag..natuurlijk"
  • Komende activiteiten

Zondag 25 mei: Wandeling in het Niels Broek

Niels Broek - foto: Luk Smets

Op deze verkiezingszondag blijven we in de buurt van Aartselaar.
We trekken naar het Niels Broek, een natuurparel die beheerd wordt door Natuurpunt Rupelstreek.
We zullen speciale aandacht hebben voor de ongelofelijke veranderingen gedurende de laatste jaren, maar ook voor de lopende projecten.
Erik De Keersmaecker, voorzitter van NP Rupelstreek is onze gids.

Praktisch:
We komen samen om 14 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan in Aartselaar.
Wie zich graag rechtstreeks naar de afspraakplaats begeeft of er een leuk fietstochtje van maakt: samenkomst om 14.30 u aan het Gemeentehuis van Niel, Ridder Berthoutlaan 1.
De wandeling duurt ca 2,5 uur. Dus terug in Aartselaar omstreeks 17.30 u.
Laarzen zijn wenselijk, evenals een verrekijker.
Info bij Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Vrijdag 30 mei: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar

Boerenzwaluw - Foto: Luk Smets

Jaarlijks inventariseren we het zwaluwbestand in onze gemeente. Zo leren we de evolutie van het zwaluwenbroedbestand kennen. Ons onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van de boerenzwaluw. Het subsidiereglement van Aartselaar wil het behoud van zwaluwnesten stimuleren door een geldelijke beloning van broedgevallen.
Vandaag maken we een fietstoer doorheen Aartselaar. Luk Smets is onze gids van dienst. We brengen zeker een bezoek aan de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval, De Reukens en de Kontichsesteenweg.

Afspraak om 19 u aan de kerk St-Leonardus op het Laar. We sluiten daar ook af rond 21.30 u. Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
Info bij Luk Smets, 03/289 73 66

Zaterdag 7 juni: Nachtvlinders spotten in Cleydaelhof

Spaanse vlag

Zijn nachtvlinders werkelijk motten die alleen maar in kleerkasten nestelen of die op grootmoeders wijze met een sloef te maken krijgen? Dan heb je het mis! Want de groep van nachtvlinders wordt in Europa vertegenwoordigd door wel meer dan 10.000 soorten. Dit is beduidend meer dan de kleurrijke groep van de dagvlinders.
Er zijn zowel dagactieve nachtvlinders als nachtactieve nachtvlinders. Hoe kunnen we dan te werk gaan om deze grote groep nachtvlinders bij nacht te spotten in het Cleydaelhof? Nachtvlinders zitten 's nachts vaak onbeschut op bloeiende bloemen, waaruit ze de voedzame nectar als godendrank naar binnen werken. Maar ook rottend fruit, uitwerpselen, bloedende bomen en kadavers kunnen aanlokkelijk zijn voor nachtvlinders.
Het is ook mogelijk om een zogenaamd: "smeermengsel" te maken, dat je vervolgens op een boomstam of doek aanbrengt. "Smeer" bestaat eenvoudigweg uit een mengsel van (suiker)stroop en alcohol. Sommige nachtvlinders komen uitsluitend op smeer af en niet of nauwelijks op licht.
Naast de "smeertechnieken" zijn er ook een aantal "lichttechnieken". De meeste nachtvlinders komen op licht af en raken hierdoor gedesoriënteerd. Een lichtval bestaat uit een lichtbron boven een soort trechtervormige bak waarin zich eierdoosjes bevinden. De nachtvlinders komen op de lamp af en vallen vervolgens in de bak. Zo kan je ze de volgende ochtend rustig inventariseren zonder ze te beschadigen, om ze vervolgens weer hun verdiende vrijheid te geven. Het Cleydaelhof met zijn hakhout en oude bosfragmenten biedt vast en zeker onderdak aan interessante soorten nachtvlinders.

Afspraak
Zaterdagavond 7 juni om 21.30 u parking Zinkvalstraat toegang Cleydaelhof voor het plaatsen van de lichtvallen en aanbrengen van de "smeer" onder deskundige leiding van Regis Nossent. Uiteraard zal er op dat moment heel wat info gegeven worden over nachtvlinders en over de waargenomen soorten. Einde omstreeks middernacht.
Meebrengen: warme jas ('s nachts wordt het iets kouder en vochtiger dan overdag), stevige wandelschoenen, kleding met lange mouwen en lange broek (tegen de muggen), muggenwerend product, zaklamp.
Zondagochtend 8 juni om 5.15 u parking Zinkvalstraat ingang Cleydael voor het ledigen van de lichtvallen. Een echte aanrader, want dan zullen er allicht heel wat nachtvlinders terecht gekomen zijn. Maar je moet er wel vroeg voor uit de veren !!!
Indien u een croissant en een koffiekoek met een tas koffie of thee wenst als klein ontbijtje (of voor verdere info), gelieve dit dan te mailen aan Kurt Crauwels. We bieden je dit aan aan 3 euro p/p. (mag ter plaatse afgerekend worden).
Einde omstreeks 7 u. Een heerlijk lange dag staat je nog te wachten!
Opgelet! Deze activiteit kan enkel doorgaan bij goed weer. Ook de nachtvlinders houden zich schuil bij regenbuien.

Award voor actie "Behaag..natuurlijk"

awardJaarlijks worden door Natuurpunt de meest verdienstelijke acties in de bloemetjes gezet. De actie "Behaag..natuurlijk" bestaat intussen al 20 jaar. Gegroeid vanuit de Rupelstreek en Aartselaar nemen reeds 31 gemeenten deel aan de actie, zowat heel het westen van de provincie Antwerpen. 20 jaar lang hebben we zo een brede en constructieve samenwerking uitgebouwd. De gemeentelijke groen- en milieudiensten werken actief mee. De meeste milieuambtenaren kennen we persoonlijk. Mede dankzij de behaagactie is Natuurpunt een begrip in de regio. "Biodiversiteit" en "streekeigen planten" zijn bij onze plaatselijke overheden geen holle begrippen meer.

Erik De Keersmaecker en Luk Smets, de trekkers van de actie, mochten tijdens de Algemene Vergadering van Natuurpunt in Brussel een Award van Natuurpunt in ontvangst nemen.

Zie ook www.natuurpunt.be/behaag

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • za 28 juni: Daguitstap naar de Viroinvallei
  • zo 29 juni: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
  • di 8 juli: Daguitstap naar Planckendael
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.