pluspuntNatuurflits Aartselaar
27 december 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!
  • Winterwandeling Bourgoyen-Ossemeersen
  • Geef je mening in de Grote Natuurenquête
  • Werf een Natuurpuntlid en win een leuke reis!
  • Komende activiteiten

Zaterdag 11 januari: Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!

Beste kinderen,

Smulpartij voor de vogeltjes

De winter is weer in het land, tijd dus om onze tuinvogels een beetje te verwennen.
Vandaag geven we jou en je (groot)ouders enkele tips om van je tuin een eerste klas restaurant voor onze tuinvogels te maken. En zo kan je er zelf ook van genieten als je de hongerige vogeltjes bekijkt tijdens hun maaltijd.
En we gaan natuurlijk ook zelf aan de slag: we maken een pindaketting, een heuse vogelsnoeptaart, ...

Praktisch: Voor het vogelrestaurant moet je wel inschrijven. 20 kinderen vanaf 4 jaar, vergezeld door een (groot)ouder kunnen deelnemen. Deze activiteit is een samenwerking van Natuurpunt Aartselaar en Gezinsbond Aartselaar.
Deelnameprijs: 3 euro per kind voor leden van Natuurpunt en Gezinsbond, 1 euro per volwassene. Niet-leden betalen 4 euro (kind) en 2 euro (volwassene). Hierbij is een gezond knabbeltje inbegrepen.
Gelieve het deelnamebedrag te storten op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar.
Afspraak om 10 u in het Par. Centrum 't Wolffaertshof (bovenzaal), B. Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar. Einde om 12 u.
Meer info en inschrijven: Ria Thys, 03/289 73 66 of Hilde Janssens, 03/887 36 45

Zondag 26 januari: Winterwandeling Bourgoyen-Ossemeersen

Winter in Bourgoyen-Ossemeersen

Dit Gents natuurmonument van 220 ha is een van de vogelrijkste natuurgebieden van Vlaanderen.
De site van Natuurpunt Gent leert ons het volgende. De Bourgoyen-Ossemeersen is vooral bekend door de grote aantallen watervogels in het winterhalfjaar. Die vogels worden aangetrokken door de overstroomde graslanden. Opvallend zijn de verschillende soorten eenden: smienten, wintertalingen en slobeenden zijn het talrijkst. Kleinere aantallen van pijlstaart, krakeend, bergeend, kuifeend en tafeleend vervolledigen het rijtje. Ook prominent aanwezig: de ganzen. De grootste groepen vormen Canadese ganzen en brandganzen, beide van exotische oorsprong. Daarnaast zijn er ook nog veel steltlopers te zien: kieviten, wulpen, kemphanen en watersnippen. De meeste eenden, kieviten en watersnippen verlaten in de schemering de Bourgoyen-Ossemeersen om 's nachts voedsel te gaan zoeken in de Leievallei. Omgekeerd zijn er ook vogels die de Bourgoyen-Ossemeersen opzoeken om er te komen slapen: meeuwen, ganzen, wulpen en kemphanen.

Om van dit alles (of toch veel) te genieten o.l.v. een gids van onze Gentse zustervereniging, vertrekken we op om 12.15 u aan het CC 't Aambeeld, della Faillelaan in Aartselaar.
Meebrengen: zeer warme kledij en wandelschoenen (of laarzen), verrekijker, fototoestel.

Deelname is gratis, maar vermits het aantal wandelaars per gids beperkt is, graag vóór 10 januari even je  deelname melden, zodat we tijdig het aantal gewenste gidsen kunnen doorgeven. We bemiddelen ook graag voor milieubewust carpoolen, daarom bij inschrijving graag vermelden of je plaatsen vrij hebt in de wagen en/of graag kostendelend (7 eurocent per km) wil meerijden.
Inschrijven kan tot en met 9 januari bij Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Geef je mening in de Grote Natuurenquête

grote natuurenquete

Wat is jouw mening over natuur dicht bij huis? Wat denk jij over de bescherming van bedreigde diersoorten, wilde natuur en mooie landschappen? Dat wil Natuurpunt te weten komen met de Grote Natuurenquête.
Met de resultaten stappen we naar de Vlaamse politici. Met de wijziging van het natuurdecreet staat de financiering voor aankoop en beheer van natuurgebieden onder druk. En de verkiezingen komen er in sneltreinvaart aan.
Geef je mening en maak kans op een overnachting in Les Cabanes de Marie, een prachtige boomhut op 30' van Brussel.

De Grote Natuurenquête

Werf een Natuurpuntlid en win een leuke reis!

Natuurpunt is sterk aan het groeien. Deze week hebben we zelfs ons record verbroken. Natuurpunt heeft nu officieel 90.000 leden! Op naar de 91.000.

Op dit moment loopt de actie Leden Werven Leden. Als je er in slaagt vrienden, familie of kennissen te overtuigen om lid te worden van Natuurpunt en de inschrijving voor 16 januari 2014 aan ons kan bezorgen, maak je kans op tal van toffe prijzen, met als hoofdprijs een begeleide reis naar Extremadura.

Ken je iemand die interesse heeft om lid te worden? Misschien een vriend of vriendin waarmee je samen af en toe een natuurwandeling maakt? Neem dan vlug een kijkje op www.natuurpunt.be/ledenwervenleden, en vul het formulier in.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • februari-maart: Paddenactie
  • zaterdag 8 februari: Feestelijk eetmaal met terugblik op 2013
  • vanaf 26 februari: Cursus: Natuur voor Groentjes
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.