pluspuntNatuurflits Aartselaar
21 november 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Fotolezing: Scandinavië door Jorn Van den Bogaert
 • "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
 • Vogeltocht naar de natuurgebieden van de haven op Antwerpen-rechteroever
 • Natuurpunt in de Gecoro
 • Natuurpunt aan het werk in het Cleydael
 • Natuur.kalender 2014
 • Op onze website
 • Natuurpunt, EV-Point en WT Isolatie organiseren ...
 • Komende activiteiten

Vrijdag 29 november: Fotolezing: Scandinavië door Jorn Van den Bogaert

Natuurpunt Hobokense Polder nodigt uit ...

muskusosDeze fotolezing zal volledig over Scandinavië gaan. De laatste jaren reisde Jorn vier maal naar Scandinavië, zowel in de zomer als de winter. Hierbij legde hij op de eerste reis zo'n 14.000 km af gedurende 6 weken. Hij kwam prachtige natuurgebieden tegen, maar ook de lokale fauna, gaande van otters en bevers, tot zeldzame uilen, zeevogels en potvissen. Ook ging hij op zoek naar de speciale muskusos, waarvan er in de Dovrefjell nog een mooie populatie leeft! Ook beren kruisten zijn weg en fotolens.

In de winter deed hij twee reizen, waarbij hij tijdens de eerste reis op zoek ging naar orka's die in de winter naar de Lofoten komen om er te jagen op haringen. Hier kreeg hij ook het prachtige noorderlicht te zien. De tweede reis bracht hem naar Finland, waarbij de doelsoort de zeldzame veelvraat was, maar waar hij ook enkele zeldzame spechten- en uilensoorten vond.

Tussen deze reizen in, werkte hij in Zuid-Noorwegen nog enkele weken mee aan een beverproject, waarbij hij tijdens de nacht erop uit trok om bevers te vangen en te onderzoeken. Ook een trekking in de Hardangervidda stond in deze reis op het programma.

Kortom, een zeer gevarieerde voordracht met schitterende natuurfoto's gegeven door een enthousiast verteller. Een aanrader dus.
WELKOM !!!

Praktisch: Afspraak om 20 u in Extra Time, Louisalei 24, Hoboken
Inkomprijs: 3 euro per persoon. Einde omstreeks 22.30 u
Info: Ria Thys, 03/289 73 66 - ria.thys@telenet.be

Zaterdag 7 december: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakVandaag gaan we weer de wegbermen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan van zwerfvuil reinigen. Bijna drie jaar geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot van de Zinkvalstraat tot de Cleydaellaan ter hoogte van het kasteelpark. De Zinkval is immers autovrij gemaakt en daardoor minder sluik- en zwerfafvalgevoelig. De Cleydaellaan kan een periodieke opruimactie spijtig genoeg gebruiken.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt zo immers mee je gemeente schoon! Wij zorgen voor vuilzakken en grijpstokken.

Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot ca 11.30 uur. Werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen zijn aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Zondag 8 december: Vogeltocht naar de natuurgebieden van de haven op Antwerpen-rechteroever

Nonnetje - Raymond Desmet
nonnetje

De voorbije jaren zijn we tijdens de winter al meerdere keren op stap geweest in de waardevolle natuurgebieden van het havengebied op linkeroever. Deze winter kiezen we voor een uitstap op de rechteroever.
Net zoals op linkeroever zijn ook hier de natuurgebieden van cruciaal belang voor tal van trekvogels. Zij vinden hier op hun marathonvlucht van soms duizenden kilometers een deugddoende stop- of pleisterplaats om te verpozen en hun vetreserves aan te vullen. Sommigen blijven maar even, anderen brengen er heel de winter door. Ook talloze beschermde vogelsoorten komen hier tot broeden. Het gebied geniet op Europees niveau de status van beschermd Vogelrichtlijngebied.
Vandaag gaan we een kijkje nemen met speciale aandacht voor de vele wintervogels die er vertoeven. Mogelijke soorten die we kunnen spotten zijn: roerdomp, brilduiker, nonnetje, pijlstaart en krooneend.
De gebieden die we zullen bezoeken liggen nog niet vast. Dit zal de dag zelf bepaald worden afhankelijk van wat we allemaal te zien krijgen.

Praktisch:
Afspraak om 8.30 u op de parking onder de viaduct aan 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Kostendelend vervoer aan 7 eurocent/km. Om te garanderen dat iedereen kan meerijden, is inschrijving op voorhand verplicht. Einduur om 18 u aan 't Spant.
Deelnemen voor een halve dag (voor- of namiddag) is ook mogelijk na overleg met de gids. Uiteraard moet je dan zelf voor vervoer zorgen.
Meebrengen: picknick, kijker, telescoop, vogelgids, warme en regenbestendige kledij, stevig schoeisel of laarzen bij regenweer.
Gids en leiding: Marnix Lefranc
Info en verplichte inschrijving bij Marnix: 0499/23 01 91

Natuurpunt in de Gecoro

structuurplan AartselaarDeze week is de Gemeentelijke Commisie voor Ruimtelijke Ordening voor de eerste maal samengeroepen, sinds er een nieuw gemeentebestuur werd gevormd. De doelstellingen van de Gecoro zijn het behoud, de verbetering en de verdere uitwerking van een goede ruimtelijke ordening binnen de gemeente. Hiertoe formuleert de Gecoro adviezen aan het gemeentebestuur.

Naast 3 deskundigen zetelen er vertegenwoordigers van twee socio-culturele verenigingen, van een milieu- of natuurvereniging, van een vereniging van werkgevers of zelfstandigen, van een werknemersvereniging, van een handelaarsvereniging en van een landbouwersvereniging.

Natuurpunt wordt vertegenwoordigd door Luk Smets als effectief lid en Gert Verschueren als plaatsvervanger.

Via onze website kan u meer te weten komen over de Gecoro en belangrijke dossiers zoals het Gemeentelijk Structuurplan en Ruimtelijke Uitvoeringsplannen.

Natuurpunt aan het werk in het Cleydael

Softrack - Luk Smets
Softrack

Het Cleydaelbos (tegenover kasteel Cleydael) is een bos van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse Gemeenschap. ANB voert ook de meeste beheerwerken uit. Biezondere beheerwerken worden echter uitbesteed aan externe firma's, zoals het beheer van het rietveld. Natuur en Landschapszorg vzw (onderdeel van Natuurpunt) heeft de interessantste offerte binnengestuurd en kreeg de opdracht toegewezen.

De machine is een Softrack. Deze heeft dankzij de rupsbanden een bodemdruk van maar 99g/cm2 en wordt ingezet in kwetsbare gebieden. (Ter vergelijking: een persoon van 80 kg die zijn gewicht op een voet plaatst, veroorzaakt een bodemdruk van ca 250 gram/cm2 ). Hij klepelt en zuigt onmiddellijk op. Het maaisel wordt bij de parking gestort om later weggehaald te worden.

Natuur.kalender 2014

Natuurkelender 2014Dit jaar is de kalender is een onderdeel van een grotere samenwerking tussen Natuurpunt, fotograaf Wouter Pattyn en uitgeverij Lannoo. Samen brengen we in 2014 een boek uit met als titel: "Natuur vanuit de hemel" met unieke luchtfoto's van Vlaamse natuurgebieden. In de kalender krijg je alvast een voorproefje van dit unieke boek aan de hand van enkele foto's. Bovendien zit in de kalender een kortingbon van 5 euro voor aankoop van het boek.

Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,50 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

Te bestellen door storting op onze rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar.

Wil je al eens bladeren door de kalender? Dat kan hier.

Op onze website

website

 • In de Week van het Bos organiseerden we twee voorstellingen in een tent in het Solhofpark. Daarbij konden we rekenen op een zeer vlotte samenwerking met de gemeentelijke Cultuurdienst en de Gezinsbond.
  's Namiddags konden kinderen genieten van de familiefilm "Een weekje weg". 's Avonds bracht Joeri Cortens een grappige maar ook leerrijke kijk op het wondere paringsgedrag van dieren. Onze dank gaat naar de medewerkers van de Cultuurdienst en de vrijwilligers van Gezinsbond en Natuurpunt.Klik hier voor een fotonabeschouwing
 • Foto's van de kinderactiviteit: Leven van een slak

Natuurpunt, EV-Point en WT Isolatie organiseren ...

Electrisch rijdenDuizenden vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de natuur in Vlaanderen. Helaas zijn de effecten van de klimaatverandering meer en meer zichtbaar in onze natuur.
Natuurpunt wil samen met partner EV-Point een oplossing aanreiken. U bent welkom op een gratis info-avond over elektrisch rijden op groene energie. Al je vragen worden beantwoord en je maakt een eerste rit met een elektrisch voertuig.
De avond gaat door op donderdag 12 december - 19 u tot 22 u in het Ecohuis, Turnhoutsebaan 139 in Borgerhout.

Een tweede gratis info-avond over isolatie van spouwmuren, dak en zoldervloeren gaat door op woensdag 18 december. Zelfde plaats en uren. Natuurpuntpartner WT Isolatie geeft je een zicht op de materialen, voordelen en kost van woningisolatie.

Schrijf je nu in op www.natuurpunt.be/EVparticulier voor donderdag 12 december of op www.natuurpunt.be/wtisolatie voor woensdag 18 december. Je kan ook mailen naar petra.beeckx@natuurpunt.be.

Vermeld je naam, de datum en de locatie. Deelnemen is GRATIS, maar de plaatsen zijn beperkt.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zaterdag 11 januari: Een smulpartij voor de tuinvogeltjes!
 • zondag 26 januari: Winterwandeling Bourgoyen-Ossemeersen
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.