pluspuntNatuurflits Aartselaar
8 oktober 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Kinderen en grootouders ontdekken het rustige leven van de slak!
  • Week van het Bos in het Solhofpark
  • Natuurgebieden in Noord-Limburg
  • Behaag...natuurlijk
  • Buitengewone plekjes: dank voor uw stem voor "Prieeltje Solhof"
  • Komende activiteiten

Woensdag 16 oktober: Kinderen en grootouders ontdekken het rustige leven van de slak!

21Wie van jullie kent het trage leven van de slak? De kruipende slak die zo graag jonge groene blaadjes opsmult, hebben we zeker al ontmoet. Maar niet enkel blaadjes van de lekkere sla staan op haar menu! Ook paddenstoelen en schimmels en andere kleine diertjes kan ze lekker vinden... Sommige mensen eten zelfs graag wijngaardslakken!
Wil je meer weten over het wondere leven van deze bijzondere dieren, kom dan in de Week van het Bos tussen 14 u en 16 u naar het Sportcentrum van Aartselaar, Kleistraat 204.
Kinderen tussen 4 en 10 jaar samen met hun grootouders of ouders zijn welkom.
Wij vertellen dan uitgebreid het slakkenlevensverhaal, we maken een klein slakkenhapje en knutselen hun portret!
Meisjes en jongens die niet bang zijn van een slak mogen er eentje meebrengen!
Inschrijven bij Hilde Janssens - 03/887 36 45 of Ria Thys - 03/289 73 66. Leden van Natuurpunt en Gezinsbond storten vooraf per persoon 2 euro op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar. Niet-leden betalen 3 euro per persoon.

Zaterdag 19 oktober: Week van het Bos in het Solhofpark

Namiddag: Familiefilm: Een weekje weg
Avond: Flirten in het Groen

In de Week van het Bos kun je in het Solhof komen genieten van een dubbel aanbod in een verduisterde tent op het centrale grasplein.

Familiefilm "Een weekje weg"

In de namiddag vertonen we de familiefilm Een weekje weg. Heel geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.
"Mijn ouders kijken wel naar mij, maar ze zien me niet echt." Tijdens een weekendje op het platteland, neemt Cathy de proef op de som en sluipt stilletjes weg in het woud. Haar afwezigheid blijft schijnbaar onopgemerkt. Alleen in het bos voelt Cathy zich zoals Robinson Crusoë: ze moet eten zoeken en bescherming tegen noodweer en wilde dieren. Ze bouwt een hut, speelt met een hond, vangt een vis en proeft een handvol wormen. Dwalend tussen kreupelhout en struikgewas vertelt ze honderduit over haar indrukken en gevoelens ...
De film (77 min) start om 15 u en is Nederlands gesproken. Er kunnen max. 50 personen deelnemen.
Tickets: 4 euro p/p / Gezinsprijs: 12 euro (2 volw en max 3 kinderen)
Na de film kan je nog genieten van iets lekkers en enkele leuke bosactiviteiten.

FlirtenFlirten in 't groen

's Avonds kan je samen met Joeri Cortens (lesgever bij Natuurpunt Educatie, maar ook gekend door zijn tv-optredens bij "Wild van dieren" van Staf Coppens en door zijn wekelijks radionatuurpraatje bij De Madammen) genieten van een heerlijk avondvullend programma: Flirten in 't groen.
Flirten en verleiden. Iedereen doet het of…probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. Durf in de spiegel kijken en laat je verleiden ...
Om de avond compleet te maken zorgen wij voor enkele verleidelijke hapjes en drankjes.
De voorstelling start om 19.30 u. Er kunnen maximum 50 personen deelnemen.
Tickets: 8 euro p/p.

De familiefilm en de comedy-avond zijn een samenwerking tussen Natuurpunt Aartselaar, het Cultureel Centrum en Gezinsbond Aartselaar.
Tickets aan te schaffen in het Cultureel Centrum, della Faillelaan 34 Aartselaar - 03/877 28 75
Bij kouder weer is er zowel 's namiddags als 's avonds een fleecedekentje voorzien voor elke deelnemer.

Zaterdag 26 oktober: Natuurgebieden in Noord-Limburg

Smeetshoeve - foto Luk Smets
zomerbitterling

Vandaag rijden we richting Bocholt en Bree, waar we zowel in de voor- als in de namiddag een pittige herstwandeling maken in enkele natuurparels van Limburg.
We bezoeken al zeker het Smeetshof, een mooi wandelgebied met moerassen, bossen, hooilanden en heide. In het gebied grazen ook Gallowayrunderen, altijd weer mooi en indrukwekkend om zien. We passeren ook een kijkwand en een hut, met hopelijk zicht op meerdere vogelsoorten.
's Namiddags wandelen we in de nabijgelegen natuurgebieden St-Maartensheide-De Luysen, beide prachtig gelegen aan de Abeek. Ook hier brengt de tocht ons langs enkele kijkhutten. Samen met het Smeetshof vormen deze gebieden een groot deel van het grenspark Kempen-Broek.

Praktisch:
Vertrek om 8 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar.
We zijn daar weer terug ca 19 u.
We wandelen in de voormiddag ca 6 km, in de namiddag ca 7 km.
De uitstap is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk om het kostendelend vervoer te regelen (7 eurocent/km te betalen aan de chauffeur: ca 260 km, dus ca 18 euro).
Meebrengen: picknick, verrekijker, zeer stevige, waterdichte wandelschoenen of laarzen, warme (regen)kledij, fototoestel.
Info en inschrijvingen ten laatste 25 oktober bij Luk Smets, 03/289 73 66

Behaag...natuurlijk

Bijenhotelletjes te koop
tijdens Behaag..natuurlijk!
zomerbitterling

De Actie Behaag..Natuurlijk kent zijn 20e editie. Ook dit jaar doet Aartselaar mee. Traditioneel worden er haagpakketten, klimplanten en bomen aangeboden. Om deze speciale verjaardag te vieren verkopen we ook bijenhotelletjes.

Bestel uw streekeigen hagen, bomen en klimplanten tegen een voordelige prijs. Goed voor uw portemonnee, uw tuin en de natuur in het algemeen.
Tot en met 25 oktober 2013 kunt u uw steentje voor de natuur bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten te kopen. Met de opbrengst van deze actie van Natuurpunt worden waardevolle natuurgebieden in uw buurt aangekocht.

In ons aanbod besteden we speciaal aandacht aan streekeigen groen voor kleinere tuinen. De prijzen van de pakketten liggen door de massale samenaankoop lager dan de kleinhandelsprijs. Want reeds 30 gemeenten nemen deel aan deze actie. Het plantmateriaal is ook van zeer degelijke kwaliteit.

Bestellen

In het gemeentelijk infoblad van september vind je info over onze behaagactie. Op de website van de gemeente Aartselaar vind je alle details. Veel info vind je ook op onze speciale website www.natuurpunt.be/behaag

Buitengewone plekjes: dank voor uw stem voor "Prieeltje Solhof"

SolhofprieeltjeIn maart deden we een oproep om een verrommeld plekje op te geven, welk met de hulp van Landschapspark Zuidrand kan omgetoverd worden tot een leuk gemeenschapshoekje. In overleg met de Heemkundige Kring deed Natuurpunt Aartselaar zelf een voorstel. Het prieeltje in het Solhof is dringend aan restauratie toe. Natuur en cultuur vinden elkaar hier.

In vorige flits vroegen we u te stemmen voor ons voorstel. Dat hebt u zo goed opgevolgd dat ons voorstel genomineerd werd uit 3 weerhouden plekjes. Klik hier om het winnend plekje in Aartselaar te zien en vul bij titel van het plekje "Prieeltje Solhof" in.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zondag 17 november: Herfstwandeling in het Cleydaelhof
  • Zaterdag 30 november: Samenstellen plantpakketten Behaagactie 2013
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.