pluspuntNatuurflits Aartselaar
26 september 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Buitengewone plekjes: Stem voor "Prieeltje Solhof"
 • Info-moment Behaag...natuurlijk
 • Natuurpunt doet beroep op Den Atelier vzw voor het maken van insectenhotels
 • Kinderen en grootouders ontdekken het rustige leven van de slak!
 • Natuur.kalender 2014
 • De Nieuwe Wildernis: koop nu je ticket en win een safari
 • Komende activiteiten

Buitengewone plekjes: Stem voor "Prieeltje Solhof"

SolhofprieeltjeIn maart deden we een oproep om een verrommeld plekje op te geven, welk met de hulp van Landschapspark Zuidrand kan omgetoverd worden tot een leuk gemeenschapshoekje. In overleg met de Heemkundige Kring deed Natuurpunt Aartselaar zelf een voorstel. Het prieeltje in het Solhof is dringend aan restauratie toe. Natuur en cultuur vinden elkaar hier.

In Aartselaar werden door bewoners 5 plekjes voorgesteld, waarvan er 3 weerhouden werden op basis van objectieve criteria zoals eigendomssituatie. Nu heb je de mogelijkheid om voor één van deze plekjes te stemmen. Klik hier om de genomineerde plekjes in Aartselaar te zien en roep hier het stemformulier op en vul bij titel van het plekje "Prieeltje Solhof" in.

We danken je voor je medewerking. Je gemeente wordt er mooier door.

Zaterdag 28 september: Info-moment Behaag...natuurlijk

Bijenhotelletjes te koop
tijdens Behaag..natuurlijk!
zomerbitterling

Tijdens dit info-moment, dat georganiseerd wordt in samenwerking met de gemeente Boom, stellen we Behaag...natuurlijk voor. Achteraf maken we een korte wandeling in de tuin van het Ecohuis, waar de verschillende haagplanten, die te koop worden aangeboden, werden aangeplant.

Nieuw is dat we dit jaar ook bijenhotelletjes te koop aanbieden. Bijenhotelletjes die gemaakt worden bij Den Atelier in Niel. Zie verder.

Afspraak: 10u30 Ecohuis 't Kleibrood, 's Herenbaan 129 Boom
Kom je met de auto, dan kan je best parkeren, op een parking in de Beukenlaan of in de Acacialaan.
Info: natuur.rupel@skynet.be of www.natuurpunt.be/behaag

Natuurpunt doet beroep op Den Atelier vzw voor het maken van insectenhotels

Fabricatie bijenhotels door De Atelier
zomerbitterling

Dit jaar kan je met de actie 'Behaag natuurlijk' voor het eerst ook insectenhotels bestellen. Voor de productie van deze hotels doet Natuurpunt beroep op Den Atelier vzw. Den Atelier is een arbeidszorgcentrum van vzw Pegode. In Den Atelier werken 40 mensen die omwille van verschillende redenen niet in de gewone tewerkstelling terecht kunnen, mee in verschillende ateliers.

De insectenhotels worden gemaakt in het houtatelier. Het is een gedroomde opdracht voor de medewerkers van Den Atelier: zij krijgen hierdoor de kans om handelingen in te oefenen en hun technische vaardigheden verder te ontwikkelen, en het product dat ze afleveren heeft een maatschappelijke en ecologische meerwaarde.

Medewerkers van Den Atelier zijn, behalve in het houtatelier, ook actief in een inpakatelier (herverpakking en eenvoudige goederenbehandeling) en via enclavewerk of werkeilanden ook op een aantal plaatsen in de Rupelregio: groenonderhoud en poetswerk in De Schorre, groenonderhoud in de gemeente Niel en fruit schillen in enkele scholen. Meer info op de website van Pegode.

Herman Van Meervenne, coördinator Den Atelier

Woensdag 16 oktober: Kinderen en grootouders ontdekken het rustige leven van de slak!

Wie van jullie kent het trage leven van de slak? De kruipende slak die zo graag jonge groene blaadjes opsmult, hebben we zeker al ontmoet. Maar niet enkel blaadjes van de lekkere sla staan op haar menu! Ook paddenstoelen en schimmels en andere kleine diertjes kan ze lekker vinden... Sommige mensen eten zelfs graag wijngaardslakken!
Wil je meer weten over het wondere leven van deze bijzondere dieren, kom dan in de Week van het Bos tussen 14 u en 16 u naar het Sportcentrum van Aartselaar, Kleistraat 204.
Kinderen tussen 4 en 10 jaar samen met hun grootouders of ouders zijn welkom.
Wij vertellen dan uitgebreid het slakkenlevensverhaal, we maken een klein slakkenhapje en knutselen hun portret!
Meisjes en jongens die niet bang zijn van een slak mogen er eentje meebrengen!
Inschrijven bij Hilde Janssens - 03/887 36 45 of Ria Thys - 03/289 73 66. Leden van Natuurpunt en Gezinsbond storten vooraf per persoon 2 euro op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar. Niet-leden betalen 3 euro per persoon.

De Nieuwe Wildernis: koop nu je ticket en win een safari

De Nieuwe Wildernis 

Nu kan je in de zalen van Kinepolis gaan kijken naar De Nieuwe Wildernis, een fenomenale film over de natuur van de Lage Landen.
Reserveer snel je ticket en maak kans op een safari naar de Oostvaardersplassen ter waarde van 250 euro!

PS: per aangekocht ticket schenkt Kinepolis 1 euro aan Natuurpunt! De opbrengst gaat naar de natuuruitbouw van het Grote Netewoud

Info: www.denieuwewildernis.be. Hier kan je ook de trailer zien.

Natuur.kalender 2014

Natuurkelender 2014Dit jaar is de kalender is een onderdeel van een grotere samenwerking tussen Natuurpunt, fotograaf Wouter Pattyn en uitgeverij Lannoo. Samen brengen we in 2014 een boek uit met als titel: "Natuur vanuit de hemel" met unieke luchtfoto's van Vlaamse natuurgebieden. In de kalender krijg je alvast een voorproefje van dit unieke boek aan de hand van enkele foto's. Bovendien zit in de kalender een kortingbon van 5 euro voor aankoop van het boek.

Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalender-gegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem. Het gesloten formaat is 24,5 cm x 24,50 cm, het open formaat is 24,5 cm x 49 cm.

Voor 10 euro heb je een jaar lang elke maand een nieuwe mooie foto aan je muur.

Te bestellen door storting op onze rekening BE88 9799 7675 4841. Gratis levering, voor zover je woonachtig bent in Aartselaar.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Zaterdag 19 oktober: Namiddag: Familiefilm: Een weekje weg
 • Zaterdag 19 oktober: Avond: Flirten in het Groen
 • Zaterdag 26 oktober: Natuurgebieden in Noord-Limburg
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten

Nog geen lid? Sluit je snel aan bij de grootste natuurfamilie van Vlaanderen en
geniet van de vele voordelen!

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.