pluspuntNatuurflits Aartselaar
9 september 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Cursus Vogeltrek
 • Natuurpunt Feest! in Gooik
 • Autoluwe Zondag in Aartselaar
 • Nationale Autoluwe Zondag: Fietstocht naar natuurgebieden in de regio
 • Trage wegen in Aartselaar
 • De Nieuwe Wildernis: koop nu je ticket en win een safari
 • Komende activiteiten

Cursus Vogeltrek

sperwerDe vogeltrek is een van de boeiendste natuurfenomenen. Pas in de loop van vorige eeuw heeft men een goed deel van dit mysterie kunnen ontrafelen.
In deze cursus gaan we in op de mechanismen die hier achter zitten. We gaan na hoe vogels zich voorbereiden op die grootse onderneming. We leren ook hoe vogels zich gedragen tijdens hun trektocht en met welke problemen ze af te rekenen hebben.
Bij het trekonderzoek besteden we bijzondere aandacht aan de trektellingen, een populair gebeuren in Vlaanderen. Dit komt ook aan bod in de praktijklessen. Op een goed gelegen telpost noteren we dan 2 voormiddagen alle overtrekkende vogels.

Meer info vind je op onze website. Er zijn nog enkele plaatsen. Schrijf dus snel in!

Sperwer - Guy Borremans  

Zondag 15 september: Natuurpunt Feest! in Gooik

FeestOp zondag 15 september 2013 organiseert Natuurpunt een groot feest in Gooik voor alle vrijwilligers, leden en sympathisanten. We zijn een hele dag te gast bij Natuurpunt Pajottenland, waar de lokale vrijwilligers alle registers opentrekken om jou en je gezin zo goed mogelijk te ontvangen.

Breng je partner en (klein)kinderen mee, want het wordt een echt gezinsfeest!

Programma

 • 10u tot 17u: Boeboeks avonturenpad, natuurtheater 'Zonhoria', koesterbuurwandelingen op de Kesterheide, initiatie trektellen, spinnensafari, strobalenpiramide, workshop natuurfotografie ...
 • 14u30: NATUURPUNT DRAAIT DOOR, een sofagesprek met o.a. dhr. Robijns (gedeputeerde voor Leefmilieu Vlaams-Brabant), dhr. Doomst (burgemeester Gooik) en Chris Steenwegen (algemeen directeur Natuurpunt).
 • 15u: Concert De geest van de Kesterheide door Kim Delcour.

Muziek en theater komen uit de schuif van 'Zonhoria', die je meenemen naar het land van verbeelding en dromen. Eten en drinken worden verzorgd door lokale bioproducenten zoals de Nechelput, de Groentelaar en onze huiscateraar Geert Groffen, De Pajottenlander, Westmalle en het lokaal bier Tongsnijder.

Praktisch:
Zondag 15 september: van 10 u tot 17 u
Vervoer: Natuurpunt legt bussen in vanuit de vijf Vlaamse provincies, oa vanuit de carpoolparking in Kontich
Waar? Domein Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12 - 1755 Gooik

Voor meer info: zie www.natuurpunt.be/feest

Zondag 15 september: Autoluwe Zondag in Aartselaar

FietsersbondVoor wie niet meegaat naar het Natuurpuntfeest, biedt Aartselaar een alternatief. Daar wordt een autoluwe zondag georganiseerd, een week vroeger dan de nationale Autoluwe Zondag. Voor die dag heeft Fietsersbond Aartselaar een fietsvriendelijke route uitgestippeld, die ons naar de verschillende wijken van onze gemeente brengt en naar alle locaties waar een speciale activiteit plaatsvindt.

Een greep uit het acitiviteitenaanbod: rommelmarkt, judo-initiatie en demo, tumbling op de airtrack, straatspelletjes, elektrische fietsen om uit te testen, fietsbehendigheidsparcours, initiatie en demo Griekse dans, fietsgraveren, springkasteel, petanque, volksspelen, initiatie tai chi/valpreventie, bezoek aan de molen. Daarnaast zijn er ook verschillende straten verkeersvrij waar fietsers, skaters, bladers, steppers, voetgangers, ... voor één dag koning zijn!

Alle info kan je vinden op de website van de gemeente of in deze programmabrochure (pdf)

Zondag 22 september: Nationale Autoluwe Zondag:
Fietstocht naar natuurgebieden in de regio

foto Luk Smets
Toon Verbruggen

Vandaag laten we op de Autoluwe Zondag de auto zeker thuis staan!
We fietsen langs enkele prachtige natuurgebieden in de regio: Oude Spoorwegberm (Kontich) - Spaarbekken AWW (tussen Duffel en Rumst) - Oude Netearm (Rumst) - ... We maken geregeld een stop om vogels, planten, ... te bekijken.

Praktisch: We vertrekken om 13u30 u op het Laar in Aartselaar en zijn daar weer terug omstreeks 17.30 u.
Fietstocht = 35 à 40 km. Meebrengen: drank (maar we maken onderweg zeker een stop in een gezellig cafeetje), goede  wandelschoenen,  verrekijker, fototoestel en een goed fietsslot (we gaan enkele kortere wandelingetjes maken naar een kijkhut, in een natuurgebied, ...)
Meer info bij Jan Eulaers, 0495/52 77 31

Trage wegen in Aartselaar: evaluatievergadering op 1 oktober

Vorig jaar werden door vrijwilligers van de Milieuraad de trage wegen en mogelijk trage wegen geïnventariseerd. De vzw Trage Wegen heeft deze gegevens in kaart gebracht. Op 25 juni werd in het Cultureel Centrum het ontwerp voorgesteld van de gemeentelijke Trage Wegen-kaart.

Alle mogelijke gebruikers en betrokken organisaties (scholen, landbouwers, jeugdbewegingen, wandel- en andere sportclubs, socio-culturele verenigingen,...) werden gevraagd om opmerkingen en suggesties bij de Trage Wegen-kaart te maken.

Je wordt opnieuw uitgenodigd om alle ontvangen voorstellen en opmerkingen te overlopen en te evalueren. Ook nu dus is jouw mening van belang, want op basis van deze evaluatieavond werkt Trage Wegen een definitief tragewegenplan uit, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen. Dit plan zal de basis vormen voor het gemeentelijk tragewegenbeleid in de nabije toekomst. Zorg er dan ook voor dat jouw stem gehoord wordt en kom naar onze evaluatieavond!

Afspraak op dinsdag 1 oktober 2013, te 20 uur, in het gemeentelijk cultureel centrum 't Aambeeld, della Faillelaan 34.

Alle info vind je op de gemeentelijke website.

De Nieuwe Wildernis: koop nu je ticket en win een safari

De Nieuwe Wildernis 

Vanaf 25 september kan je in de zalen van Kinepolis gaan kijken naar De Nieuwe Wildernis, een fenomenale film over de natuur van de Lage Landen.
Reserveer nu al je ticket en maak kans op een safari naar de Oostvaardersplassen ter waarde van 250 euro!

PS: per aangekocht ticket schenkt Kinepolis 1 euro aan Natuurpunt! De opbrengst gaat naar de natuuruitbouw van het Grote Netewoud

Info: www.denieuwewildernis.be. Hier kan je ook de trailer zien.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Zaterdag 28 september: Info-moment Behaag…natuurlijk
 • Woensdag 16 oktober: Kinderen en grootouders ontdekken het rustige leven van de slak!
 • Zaterdag 19 oktober: Namiddag: Familiefilm: Een weekje weg
 • Zaterdag 19 oktober: Avond: Flirten in het Groen
 • Zaterdag 26 oktober: Natuurgebieden in Noord-Limburg
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.