pluspuntNatuurflits Aartselaar
10 juni 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • "Babydiertjes" in Brussel
 • "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
 • Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
 • Mijn korte ritten!
 • Komende activiteiten

Dinsdag 2 juli: "Babydiertjes" in Brussel !!!

kids

Dinsdag 2 juli bezoeken we de tentoonstelling "Babydieren" in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De tentoonstelling is gemaakt speciaal voor kinderen van 3 tot 8 jaar.
Iedereen smelt bij het zien van een pasgeboren olifantje, een pluizig kuikentje of een babyeekhoorn. Maar babydieren kunnen ons ook veel bijbrengen over verzorgen en opvoeden, over opgroeien en leren leven.
Veel doe-activiteiten zijn aan de jeugdige bezoekertjes aangepast. Zo dompelt de tentoonstelling de kinderen onder in de leefwereld van babydieren, vanaf hun geboorte tot wanneer ze zich uit de slag kunnen trekken. Wie zorgt er voor de kleintjes? Wat eten babydieren? Hoe leren ze dingen aan?
Nadien is er de mogelijkheid om de permanente tentoonstelling vrij te bezoeken.
Picknick mag in het museum opgegeten worden, drank is ter plaatse te kopen.

Praktisch:

 • Vertrek om 9.16 u met de trein aan station Kontich Kazerne (graag aanwezig om 9 u!)
 • Iedereen koopt zelf een B-Dagtripticket ter plaatse aan het loket van de NMBS= trein + tentoonstelling voor de prijs van:
  15,60 euro per volwassene (14,60 euro voor 60+), jongeren van 12 tot 25 = 14 euro, kinderen van 6 tot en met 11 jaar = 5 euro en kinderen jonger dan 6 jaar = gratis
 • Meebrengen: picknick
 • Terug thuis rond 17.30 u
 • Zeer snel inschrijven bij Hilde Janssens, hiljans@hotmail.com of 03/887.36.45

Zondag 23 juni: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakIn het werkingsseizoen dat gestart is in september, is het nu de vierde keer dat we op initiatief van de Milieuraad de wegbermen in de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan van zwerfvuil reinigen. De gemeente ondersteunt dit initiatief met een flinke financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Ongeveer twee jaar geleden hebben we ons werkingsgebied vergroot van de Zinkvalstraat tot de Cleydaellaan ter hoogte van het kasteelpark. De Zinkval is immers autovrij gemaakt en daardoor minder sluik- en zwerfafvalgevoelig. De Cleydaellaan kan een periodieke opruimactie spijtig genoeg gebruiken.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt immers mee je gemeente schoon en steunt je vereniging! Wij zorgen voor vuilzakken.

Afspraak: om 10 u  in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot 11.30 uur.
Stevig schoeisel of laarzen aan te raden.
Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70

Meer info

Vrijdag 28 juni: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar

boerenzwaluwJaarlijks inventariseren we het zwaluwbestand in onze gemeente. Zo leren we de evolutie van het zwaluwenbroedbestand kennen. Ons onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van de boerenzwaluw. Het subsidiereglement van Aartselaar wil het behoud van zwaluwnesten stimuleren door een geldelijke beloning van broedgevallen.

Een eerste maal fietsten we reeds einde mei langs de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval, De Reukens, Kontichsesteenweg en de Kleistraat. Door het lange aanhoudende gure weer waren de resultaten nog pover. Veel zwaluwen waren nog niet aan nestelen toegekomen. Daarom zijn we heel nieuwsgierig wat deze tweede rondrit zal opleveren.

Afspraak om 19 u aan de kerk St-Leonardus op het Laar. We sluiten daar ook af rond 21.30 u. Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
Info bij Jan Eulaers, (0495) 52 77 31

Mijn korte ritten!

Mijn korte rittenDe resultaten van Mijn korte ritten 2013 zijn bekend. Aan de deelnemers via Natuurpunt Aartselaar heel hard bedankt dat ze meegewerkt hebben aan een fantastisch resultaat!
In totaal legden 1386 deelnemers in Vlaanderen 14.725 korte ritten af, goed voor 102.740 kilometer. Dat is 2,6 keer rond de aarde. Door de auto te laten staan, vermeden we 16.849 kilogram CO2-uitstoot en 47.260 euro aan maatschappelijke kosten. Ook onze persoonlijke portemonnee was erbij gebaat, met een besparing van 32.877 euro. En door dat stappen en fietsen verbrandden we 4,5 miljoen extra kilocalorie├źn, wat gelijkstaat met 15.315 stukken slagroomtaart of 8.663 pakjes frieten met mayonaise. Dus gun jezelf gerust iets lekkers als beloning.
24 gemeentebesturen schaarden zich achter de campagne. Aartselaar ronselde met 20 groepen de meeste deelnemers (226) en legde ook de meeste kilometers (13.193 km) en ritten (1878) af! Met dank aan onze deelnemende leden!

Op maandag 27 mei werden de Aartselaarse deelnemers aan de Korte ritten uitgenodigd op het gemeentehuis voor de prijsuitreiking. Een prachtige kinderfiets was de eerste prijs, geschonken door de Aartselaarse Fietsersbond. Verder werden er ook een waardebon van Fietsen Philip en enkele fietspompen onder de deelnemers verloot.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Zaterdag 27 juli: Daguitstap naar Pannenhoef (Nederland)
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.