pluspuntNatuurflits Aartselaar
7 mei 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Kinderen en (groot)ouders werken op de plukboerderij
 • Vroegochtendwandeling met ontbijt in Cleydaelhof
 • Milieuadviesraad
 • Mijn korte ritten
 • Komende activiteiten

Woensdag 15 mei: Kinderen en (groot)ouders werken op de plukboerderij

kidsplukboerderijVandaag gaan we eens echt WERKEN op de boerderij. Niet zomaar een gewone boerderij, maar een zelfoogstboerderij, waar niet alleen enkele dieren vertoeven, maar waar ook biologische groenten en fruit geteeld worden.
Wat gaan we zoal doen? Bloempotjes met potgrond vullen, onkruid wieden, CDs aan touw hangen om in de bessenstruiken te hangen, erwten opbinden, dierenhok kuisen, ...
Zin om mee te gaan? Kinderen vanaf 8 jaar !!! tot en met 12 jaar met hun grootouders of ouders mogen mee.

Afspraak: vertrek om 13.45 u aan het Cultureel Centrum van Aartselaar, della Faillelaan 34. We rijden met volle auto’s naar de Plukboerderij in de Steenwinkelstraat 499 te Schelle, waar boerin Kristien ons opwacht. We werken er van 14 u tot ca 15.30 u. Een gezonde beloning na de inspanningen zal zeker smaken. Terug thuis ten laatste 16.30 u.
Meebrengen: laarzen!!
Onkosten (kinderen en volwassenen) voor Natuurpuntleden en Gezinsbondleden: 2 euro p/p - voor niet-leden: 3 euro p/p storten op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling "Plukboerderij" en je telefoonnummer
Inlichtingen bij Ria Thys, 03/289 73 66

Snel inschrijven!!

Zaterdag 18 mei: Vroegochtendwandeling met ontbijt in Cleydaelhof

Kleine karekiet - Guy Borremans
kleine karekiet

De natuur zien en horen ontwaken. Een belevenis apart.
Het is wel vroeg opstaan geblazen, maar je wordt er dubbel en dik voor beloond. En na het ontbijt heb je nog een heerlijk lange dag voor je liggen.
Het Cleydaelhof is een 25 ha groot natuurgebied dat deel uitmaakt van de oude bossen rond het kasteel Cleydael. Het gebied is heel verscheiden: het opvallendste zijn de oude bospercelen. Ertussen bevinden zich enkele weilanden en tegen de rand met de Cleydaellaan situeert zich een 3 ha groot rietveld.
Daar zal onze gids, Ivan Bogaerts, wat meer rond vertellen en we zullen ook eens kijken welke broedvogels er nog voorkomen.
De eigenaar, het Agentschap Natuur en Bos, heeft de voorbije jaren vooral de nadruk gelegd op het aanplanten van verschillende boomsoorten op enkele weilanden om het bosareaal uit te breiden en er vooral voor te zorgen dat de verschillende bospercelen terug met elkaar in verbinding kunnen komen. Wij gaan op deze wandeling eens na wat dit allemaal zoal oplevert aan zang- en andere vogels die in dit gebied broeden of er door worden aangetrokken.

Knabbelen en keuvelen - Luk Smets
vroegochtendontbijt

Praktisch: we komen ‘s morgens om 6 u samen aan op de parking tegenover het kasteel Cleydael, d.i. op het kruispunt van de Zinkvalstraat en de Cleydaellaan. Laarzen en verrekijker zijn aanbevolen. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren. Om 8 u staat er een eenvoudig, maar smakelijk ontbijt voor u klaar.
Gids: Ivan Bogaerts, 03/887 16 46
Inschrijven verplicht door storting van 4 euro p/p op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met als mededeling "Ontbijtwandeling" en je telefoonnummer.
Meer info: Ria Thys, 03/289 73 66

Milieuadviesraad

Mina Aartselaar 

Het Aartselaars Gemeentebestuur heeft een nieuwe Milieuadviesraad geïnstalleerd. Natuurpunt Aartselaar is er vertegenwoordigd door onze bestuursleden Ronny Verelst en Luk Smets. De milieu- en natuursector wordt verder vertegenwoordigd door VELT, met 2 afgevaardigden: Pierre Collaert en Gert Verschueren. De raad bestaat momenteel uit 12 leden. Ronny werd tot voorzitter gekozen en Luk vervult de functie van penningmeester.

We hopen ook langs deze weg onze inbreng te hebben om natuur en leefmilieu te beschermen en te verbeteren, in het belang van alle burgers van onze gemeente.

Zie ook de info op onze website

Mijn korte ritten

Mijn korte rittenOnze oproep om deel te nemen aan de actie "Mijn korte ritten" werd enthousiast gevolgd door 11 leden. Deze schreven zich in voor de actie en kozen voor de groep Natuurpunt Aartselaar.

Momenteel geeft de website voor onze groep volgende tussenstand:

 • Totaal aantal ritten: 168
 • Totaal aantal km: 1330.9 km
 • CO2-besparing: 218.269 kg
 • Fijn stof: 53.236 g
 • Uitgespaarde kosten: 425.888 €
 • Maatschappelijke kosten: 612.214 €
 • Verbrande calorieën: 58.636 kcal
 • Deelnemers: 11

Onze gemeente haalt voorlopig met 226 deelnemers (20 groepen) en 13.193 km de eerste plaats.

Je kan nog tot 12 mei jouw ritten ingeven, die je deed tussen 21 maart en 21 april.
Zie op www.mijnkorteritten.be

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Vrijdag 24 mei: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
 • Zaterdag 8 juni: Wandeling in de duingebieden van De Panne Inschrijven
 • Woensdag 19 juni: Vlinders in je tuin? Kinderen en hun (groot)ouders leren er alles over Inschrijven
 • Zondag 23 juni: "Adopteer een berm": Zinkvalstraat en Cleydaellaan
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.