pluspuntNatuurflits Aartselaar
23 februari 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Kandidaten gezocht voor Milieuadviesraad
  • Mijn korte ritten
  • Paddenactie Groenenhoek
  • Natuurpunt Aartselaar helpt Natuurpunt Rupelstreek!
  • KWISPEL !! Een "kwis-spel" met en voor Jan en alleman!
  • Naar de kinderboerderij
  • Daguitstap naar Fonteintjes en de Uitkerkse Polders

Kandidaten gezocht voor Milieuadviesraad

MilieuraadIn de nieuwe bestuurlijke legislatuur richt de gemeente Aartselaar ook een nieuwe Milieuadviesraad op. Hierin zitten vertegenwoordigers van het onderwijs, beroepsorganisaties, compostmeesters en enkele onafhankelijke burgers met speciale kennis van milieu. Daarnaast dient een derde van de leden te bestaan uit vertegenwoordigers van natuur- en milieuverenigingen.

Hier speelt Natuurpunt uiteraard een belangrijke rol. We hebben reeds 3 kandidaat-vertegenwoordigers, maar er zijn nog plaatsen vrij. Heb je een biezondere interesse voor onze natuur en wil je als lid van Natuurpunt onze vereniging vertegenwoordigen, neem dat contact op met Luk Smets, 0477 66 94 32

De Milieuraad vergadert ongeveer 10 maal per jaar in het gemeentehuis op een avond in de week.

Mijn korte ritten

De gemeente Aartselaar heeft zich ingeschreven in de actie "Mijn korte ritten" van Mobiel 21.

Mijn korte rittenDeze actie loopt van 21 maart tot 21 april in heel Vlaanderen en wordt in Aartselaar ondersteund door het gemeentebestuur en getrokken door de Fietsersbond.

Doel is zoveel mogelijk mensen te doen fietsen of stappen voor trajecten waar ze anders de auto voor nemen. Elke deelnemer ontvangt een Korterittencontract, een logboekje waarin hij/zij de gedane ritten kan noteren. Je kan dan zelf berekenen wat je ritten betekenen voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Aan de actie zijn leuke prijzen verbonden.

Je kan je individueel registreren, maar je kan ook aansluiten bij een deelnemende vereniging. Natuurpunt Aartselaar heeft zich als deelnemer ingeschreven. Het zou natuurlijk super zijn als jij je opgeeft als deelnemer van Natuurpunt Aartselaar.

Hoe kan je deelnemen?

  • Ofwel: schrijf je in op www.mijnkorteritten.be en sluit aan bij de groep Natuurpunt Aartselaar.
  • Ofwel: geef je je op aan Ria Thys (03 289 73 66). Zij bezorgt je dan een folder en een logboekje.

Meer info op www.mijnkorteritten.be en de Facebookpagina Mijn korte ritten

Paddenactie Groenenhoek

paddenschermIn februari en maart organiseert Natuurpunt Aartselaar elke dag - bij gunstige weersomstandigheden voor amfibieën (dit is bij vochtig en niet te koud weer) - raapacties van overtrekkende padden, kikkers en salamanders in de Groenenhoek in Aartselaar. We helpen deze dieren bij het vallen van de schemering. Alle hulp hierbij is dan welkom ! Vermits we een paddenscherm hebben geplaatst zal er ook 's morgens een korte toer langs het scherm moeten gedaan worden.

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje. Wij bezorgen je bij deelname een mooie kleurenfolder met heel veel wetenswaardigheden en prachtige foto's over deze amfibieën.

Info: Wil je meewerken 's avonds of 's morgens of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70

Meer info...               Bekijk de foto's van het paddenscherm

Natuurpunt Aartselaar helpt Natuurpunt Rupelstreek!

Overhandiging cheque - Foto: Jan Eulaers
Zwaluwententoonstelling

De jaarlijkse ledenavond van Natuurpunt Aartselaar op zaterdag 2 februari was een gezellige avond voor de meer dan 40 aanwezigen, met een heerlijk kaasbuffet en een terugblik op het voorbije jaar aan de hand van een diashow.

We verwelkomden er ook onze nieuwe Schepen van Leefmilieu, René Lauwers. Net zoals in het verleden hoopt Natuurpunt Aartselaar een vruchtbare samenwerking te hebben met het Gemeentebestuur dat onze natuur en leefmilieu ten goede komt.

Voor de aanwezige vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek hield onze ledenavond een aangename verrassing in met de overhandiging van een reuzengrote cheque ter waarde van 1000 euro.

Een bedrag dat Natuurpunt Aartselaar ter beschikking stelt voor de aankoop van natuurgebieden in de Rupelstreek.

Za 9 maart: KWISPEL !! Een "kwis-spel" met en voor Jan en alleman!

Foto: Luk Smets
kwispel

Natuurpunt Aartselaar pakt voor de derde maal uit met een algemene kwis voor familie- en gelegenheidsgroepen. De titel zegt het al: het is geen bloedserieuze kwis, maar een "spel". Je moet zeker geen echte kwisser zijn om als winnaar uit de bus te komen.
De kwis wordt net als vorig jaar geleid door onze Aartselaarse kwismaster Jan Eulaers. Marnix Lefranc en Lucrèce d'Hollander zetelen mee in de jury.

Bedenk een originele groepsnaam en schrijf snel in bij Jan Eulaers, 0495 52 77 31
Een kwisgroep bestaat uit maximum vier personen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 16 euro per ploeg en dient gestort te worden op rekening BE88 9799 7675 4841 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding van de groepsnaam.
Wie er de vorige jaren bij was, weet dat een amusante avond gegarandeerd is !

Afspraak om 20 u in de grote bovenzaal (Xaveriuszaal) van het Parochiaal Centrum, B.Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar. Einde omstreeks 22.30 u. Iedere ploeg gaat naar huis met een prijs!

Wo 13 maart: Naar de kinderboerderij

kinderboerderijWie houdt veel van dieren en wil ze ook verzorgen?
Op woensdagnamiddag 13 maart gaan we naar de kinderboerderij! Hoera!!!
Ganzen, konijnen en cavia's mogen we eten geven en lekker "zachtjes" knuffelen. We brengen bieten naar schapen en geiten. Natuurlijk mogen we de varkens niet vergeten... Als het weer niet te ijzig is, verzorgen we een groot paard en een Shetlandponey. Als beloning mogen we op hun rug een ritje maken.
Wij voorzien lekkere chocomelk om ons tussendoor op te warmen.
Zin om mee te gaan? Kinderen vanaf 4 jaar met hun grootouders of ouders mogen mee.

Afspraak: om 13.40 u aan het Cultureel Centrum van Aartselaar - Della Faillelaan 34 - we rijden dan met volle auto's naar de Lievevrouwkensbosweg 20 te Wilrijk. Terug thuis rond 16.15 u.
Onkosten voor Natuurpuntleden 1 euro p/p - voor niet-leden 2 euro p/p.
Inschrijven bij Hilde Janssens, 03/887 36 45 of Ria Thys, 03/289 73 66

Zo 17 maart: Daguitstap naar Fonteintjes en de Uitkerkse Polders

Uitkerkse PoldersIn de voormiddag maken we een strand- en duinenwandeling tussen Blankenberge en Zeebrugge. We gaan op zoek naar planten, schelpen, ... En natuurlijk turen we met onze verrekijkers en telescopen ook naar vogeltrek op zee. We wandelen rond De Fonteintjes: een serie van deels kunstmatige, deels natuurlijke duinplassen, duinrietlanden en duinstruwelen gelegen tussen de duinengordel en de kustbaan van Zeebrugge tot Blankenberge. Wandeling: ca 4 km.

Tegen de middag rijden we naar het Bezoekerscentrum Groenwaecke, waar we onze picknick opeten. Om 13 u maken we een langere wandeling o.l.v. een plaatselijk gids in de Uitkerkse Polders.
Het gebied is een eeuwenoud weidelandschap. Doorweven door vele sloten en bezaaid met tientallen veedrinkpoelen, vormt dit gebied een oase van rust langs de drukke kustlijn. En hoewel de rust het niet zou zeggen, hier is de voorbije jaren hard gewerkt aan een landschap voor natuur en voor mensen.

Praktisch:
Gids: Voormiddag: Luk Smets, Namiddag: plaatselijke gids
Leiding: Ria Thys - 03/289 73 66
Verplicht om op voorhand in te schrijven bij Ria Thys. Zo kunnen kandidaat-deelnemers met vervoersproblemen zeker mee. Deelnamekost is 3 euro per persoon, ter plekke af te rekenen.
Vertrek op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar om 8 u. We rijden kostendelend met eigen wagens aan 7 eurocent/km. Terug in Aartselaar omstreeks 18.30 u
Meebrengen: zeer warme kledij, laarzen of stevige wandelschoenen, verrekijker (evt. telescoop), vogelgids en lunchpakket.

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.