pluspuntNatuurflits Aartselaar
21 januari 2013
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Feestelijk kaasbuffet met terugblik op 2012
  • Plaatsen paddenscherm uitgesteld
  • Winterwandeling in Broek De Naeyer
  • Fototentoonstelling Fons Van den heuvel in Bibliotheek Boom

Feestelijk kaasbuffet met terugblik op 2012

De afdeling is de spil van het verenigingsleven van Natuurpunt. Daar gebeuren de natuurstudie-activiteiten, beschermingsprojecten, cursussen en uitstappen. Een afdeling als Natuurpunt Aartselaar wordt gevormd door mensen zoals jij en wij, die zich betrokken voelen met hun omgeving en aan hun kinderen en kleinkinderen een boeiende leefomgeving willen doorgeven.

kaasbuffetOp 2 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19 u verwelkomen we u graag met een aperitief. Aansluitend smullen we van een heerlijke kaastafel met verse vruchten, verzorgd door de Aartselaarse handelszaak Camembière op het Laar.

Maar we maken ook even tijd vrij om u een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2012 te geven. Dank zij de moderne technieken maken we er een mooie diavoorstelling van.
En we laten je voor het dessert ook al even "proeven" van ons verder aanbod in 2013.

Praktisch: 19 u in Zaal Xaverius van het Parochiaal Centrum, Baron Van Ertbornstraat 7  Aartselaar. Meer info bij Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66

Kan je komen? Al deze verwennerijtjes (aperitief - kaasbuffet - dessert met koffie/thee, maar ook de zaalhuur) komen neer op 16 euro per persoon. Maar we willen jou extra vertroetelen en bieden dit alles aan aan 10 euro per persoon.

Inschrijven noodzakelijk door het deelnamebedrag van 10 euro p/p te storten op rekening 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar ten laatste 29 januari met vermelding: "Kaasbuffet". Dranken (wijnen, bieren en frisdranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

Plaatsen paddenscherm uitgesteld

te koud 

Onze agenda vermeld voor komende zaterdag: "plaatsen van paddenscherm in de Groenenhoek". De weergoden beslissen er echter anders over. Momenteel is het te koud om een spade in de grond te krijgen!

We wachten wat warmer weer af. De padden trekken slechts als het ook 's avonds nog 7°C is.

Wij houden de weerberichten in het oog. Hou onze volgende flits in de gaten of volg ons op Facebook !

Zondag 27 januari: Winterwandeling in Broek De Naeyer

beverHet Broek De Naeyer is gelegen in Willebroek. De Rupel vormt de natuurlijke grens in het noorden, en de oude kanaalarm van het zeekanaal Antwerpen-Brussel begrenst het gebied in het westen. Het gebied heeft een oppervlakte van 66 ha. Een groot deel daarvan zijn waterpartijen.
Broek De Naeyer draagt de sporen van een onbegrensde menselijke activiteit: wat ooit begon met de ontginning van turf eindigde met de aanleg van een open riool en het storten van industriële afvalstoffen. De voorbije vijftien jaar heeft moeder natuur hier de kans gekregen om de draad weer op te nemen. Het resultaat is een mozaïek van diverse biotopen met een rijke flora en fauna. Heel wat zeldzame vogels vinden hier in lente en zomer een broedplaats.
Sinds 2011 zit er zelfs een stel bevers. De bever is het grootste knaagdier van Europa. Een volwassen bever is 70 tot 100 centimeter groot en heeft een 30 tot 50 centimeter lange staart. Knaagsporen van bevers in het landschap vallen op. Bevers vellen met gemak grote bomen met een diameter tot 70 centimeter, altijd in de buurt van water. En je hebt het allicht in de pers vernomen: er werd ook een otter gespot in Broek De Naeyer. Hoog tijd dus om dit prachtige natuurdomein te verkennen !

Praktisch: Afspraak om 14 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan in Aartselaar. Je kan ook rechtstreeks naar ons vertrekpunt komen (verwittig dan even Luk Smets, 03/289 73 66) tegen 14.30 u. Via A12 Antwerpen - Brussel, afslag Willebroek-centrum, de brug over aan het kanaal, linksaf, de wegwijzers volgen. Net achter de RCT-VERBEKE tref je de ingang van het domein aan. Einde ter plekke om 17 u. Meebrengen: warme kledij en stevige wandelschoenen of warme laarzen.

Fototentoonstelling Fons Van den heuvel in Bibliotheek Boom

Fons Van den heuvel
  
Fons Van den heuvel

Fons Van den heuvel is vrijwilliger bij Natuurpunt Rupelstreek en tevens amateur-natuurfotograaf. Regelmatig verschijnen er prachtige foto's van Fons in het Rupel.blad en ook in de mooi gerestaureerde Watertoren in Rumst kunnen we, dankzij de medewerking van Fons prachtige natuurbeelden tonen.
Naar aanleiding van het 50 jaar bestaan van de Boomse Openbare Bibliotheek loopt van 5 januari tot 5 maart 2013 een tentoonstelling met natuurfoto's van Fons.
Als thema werd gekozen voor "Verwante beelden". Hierbij worden telkens twee foto's samen getoond die qua inhoud of vorm overeenkomsten of tegengestelden laten zien.
De tentoonstellingen is te bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek, Antwerpsestraat 100.

 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.