pluspuntNatuurflits Aartselaar
30 augustus 2012
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Bezoek aan de bossen van de Merode en Averbode bos en heide
  • Kinderen en (groot)ouders wandelen met Whoppie in de Hobokense Polder
  • Natuur.fietszoektocht
  • Volgende activiteiten

Zaterdag 8 september: Bezoek aan de bossen van de Merode en
Averbode bos en heide

MerodeHet gebied de Merode ligt op de overgang tussen de Zuiderkempen, in het noorden, en het Hageland in het zuiden. Dat maakt dat je er een rijke variatie aan landschappen en natuur aantreft. Want de vlakke Zuiderkempen hebben zandige, arme bodems die vaak beplant zijn met naaldbossen, met hier en daar vennen. Het heuvelachtige Hageland heeft dan weer meer leem in de bodem en typisch roestkleurige, versteende zandbanken. De bossen liggen er meer verspreid en op de flanken van de heuvels vind je holle wegen. Het domein de Merode is een gebied van bijna 1500 ha, dat zich uitstrekt over de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. De bossen en landerijen waren eeuwenlang eigendom van de prinsen de Merode.

De deelgebieden Helschot (toekomstig bosreservaat), Varenbroek en Kwarekken richten zich meer op de natuurliefhebber. Wij gaan daar een groot stuk van verkennen (wandeling is ca 10 km). Nadien eten we onze mee gebrachte picknick op in een plaatselijk caféke om nadien verder te gaan naar Averbode bos en heide.

Rond de bekende abdij van Averbode ligt één van de grootste stukken natuur die in beheer zijn van Natuurpunt, meer dan 530 ha aanééngesloten rijkdom.
In samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij en met veel steun van het Europees Life-fonds loopt hier een groot natuurherstelproject dat heide en vennen en moerassen laat afwisselen met prachtige eiken-, beuken- en berkenbossen.
De herstelde vennen geven weer vele nieuwe kansen aan waterminnende soorten, de nachtzwaluw en de boomleeuwerik zijn er terug waargenomen en natuurlijk niet te vergeten de vele boomvalken die hier over de vennen op libellen komen jagen. Onze wandeling is ca 9 km.

Praktisch: afspraak om 7.30 u op de parking van het het Cultureel Centrum in Aartselaar en aan 't Spant, Boomsesteenweg (onder viaduct)  in Wilrijk 15 minuten later.
Kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km. De totale afstand is ongeveer een 125 km, neem een 6 à 7 euro mee voor het vervoer.
Einde in Aartselaar omstreeks 17.30 u
Meenemen: boterhammen, drinken voor onderweg, verrekijker, fototoestel en veel wandelplezier.
Info bij Danny Jonckheere, 0478/33 24 27.

kidsWoensdag 12 september: Kinderen en (groot)ouders wandelen met Whoppie in de Hobokense Polder

Vandaag gaan we de natuur van de Hobokense Polder verkennen. Per groepje van 5 kinderen tussen 5 en 12 jaar voorzien we een doe-rugzakje met heel veel leuke opdrachten en attributen. Whoppie, het molletje is onze leidraad.

Afspraak om 13.45 u op de parking van het Cultureel Centrum in Aartselaar.
Inschrijven is nodig! Er kunnen 20 kinderen met hun (groot)ouder mee.
Bel of mail naar Ria Thys, 03/289 73 66.
Deelnamebedrag van 1 euro p/p voor Natuurpunt en Gezinsbondleden (kind en volwassene) en 2 euro voor niet-leden. Appel en een drankje is inbegrepen.
Terug in Aartselaar uiterlijk 16.30 u.

Nog heel september: Natuur.fietszoektocht in Aartselaar en Rupelstreek

De vakantie loopt stilaan op haar laatste benen, maar niet voor onze Natuur.fietszoektocht. Je kan nog heel de maand september deelnemen. Heb je hem al gereden? Denk er dan aan je deelnemingsformulier in te zenden.

Door de werken voor Tomorrowland was een vraag van onze zoektocht niet meer oplosbaar. Foto 10 van de fotovraag hebben we geannuleerd. Lees voor je vertrek ook onze last minute pagina.

Natuur.fietszoektochtVan 30 juni tot 30 september kan je deelnemen aan een mooie fietstocht langs de mooiste natuurplekjes van onze regio.

Een informatieve brochure leidt je langs natuurgebieden zoals het Cleydael, Walenhoek, Maeyenhoek, Niels Broek en de Reukens. Je passeert park Solhof en het park van Boom. Je kan even verpozen in recreatiedomein De Schorre en wordt geleid door het toekomstige Stadsrandbos.

Op de verschillende aandachtsplekken zal je gevarieerde vragen kunnen oplossen. Ook fotovragen zullen je aandacht vasthouden. Soms laten we je even te voet in een natuurgebiedje stappen. Zorg voor waterdicht schoeisel en een fietsslot.

Alle vragen worden op duidelijk vastgelegde plaatsen gesteld en dus kan tijdens het rijden alle aandacht naar de verkeersveiligheid gaan.

De route is lusvormig. Je kan dus overal instappen. Haal een brochure (5 euro) in één van onze afhaalpunten en vertrek van daar.

Verschillende horecazaken steunen onze actie. In de brochure vind je enkele uitknipbonnetjes, die je een korting of iets extra's opleveren.

Er zijn prachtige prijzen te winnen. Wij danken onze sponsors! De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 28 oktober 2012 in de foyer van het Cultureel Centrum 't Aambeeld te Aartselaar. Winnaars krijgen een persoonlijke uitnodiging.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zo 16 september: Medewerking aan Autoluwe Zondag
  • Za 29 september: Info-moment Behaag…natuurlijk
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.