pluspuntNatuurflits Aartselaar
24 januari 2012
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Plaatsen van paddenschermen aan de Groenenhoek
 • Winterse wandeling in de Oude Nete-arm en bezoek aan de vogelkijkhut aan het AWW-spaarbekken Eekhoven
 • Feestelijk kaas- en vleesbuffet met terugblik op 2011
 • ANKONA-Ontmoetingsdag
 • Gemeenteraadsverkiezingen
 • Komende activiteiten

Zaterdag 28 januari: Plaatsen van paddenschermen aan de Groenenhoek

paddenschermVandaag gaan we paddenschermen plaatsen op een stuk van de Groenenhoek, waar we elk jaar tientallen padden, kikkers en salamanders overzetten. Meer informatie over dit initiatief vind je hier.

Het scherm zal ongeveer 200 m lang zijn en bestaan uit biplex-platen verstevigd met paaltjes. Het scherm wordt enkele cm in de grond gestoken. Langs het scherm worden emmers ingegraven.Uiteraard kunnen we alle hulp gebruiken!

Praktisch: Afspraak om 10 uur aan huisnummer 115 in de Groenenhoek te Aartselaar, waar we starten met het plaatsen van de schermen en het ingraven van emmers. Wie kan en wil meewerken, is heel erg welkom! Dit is een activiteit waar jong en oud bij kan helpen.
's Middags voorzien we gratis soep met brood. We eindigen omstreeks 15 uur.
Meebrengen: warme kledij, die vuil mag worden, warme laarzen, werkhandschoenen, ... Wie kan, brengt een spade en een hamer mee!

Info bij Ronny Verelst, 0475/58.55.70

Zondag 29 januari: Winterse wandeling in de Oude Nete-arm en
bezoek aan de vogelkijkhut aan het AWW-spaarbekken Eekhoven

Oude NetearmHet natuurgebied de Oude Neterarm is gelegen tussen de dorpskern van Rumst en de rivier de Nete, niet ver van het 3 Rivierenpunt waar Nete en Dijle samen de Rupel vormen. Het gebied is ontstaan, toen begin jaren '70 de Nete gedeeltelijk werd omgelegd met het doel een scherpe meander af te snijden. Het is momenteel een prachtig stukje natuur, waar de mensen van Natuurpunt Rupelstreek trots op mogen zijn dank zij hun inzet voor dit waardevolle gebied.

We bezoeken ook de vogelkijkhut aan het AWW Spaarbekken Eekhoven (op de grens van Rumst en Duffel).

Afspraak: om 14 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar. Kostendelend samenrijden per auto. Terug omstreeks 17.30 u. Meebrengen: verrekijker, stevige wandelschoenen en een warme lach om de koude te verdrijven.

Info en gids: Luk Smets, 03/289 73 66

Zaterdag 4 februari: Feestelijk kaas- en vleesbuffet met terugblik op 2011

Natuurpunt Aartselaar nodigt je uit op een gezellige ledenavond

ledenavond Op 4 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19 u verwelkomen we je graag met een aperitief. Aansluitend smullen we van een heerlijke kaastafel met verse vruchten.
Maar we maken ook even tijd vrij om je een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2011 te geven. Dank zij de moderne technieken maken we er een mooie digirama van.
En we laten je voor het dessert ook al even "proeven" van ons verder aanbod in 2012.

De inschrijvingen komen vlot binnen, maar er is nog zeker plaats.
Schrijf dus snel in!

Praktisch: 19 u in Zaal Laïs van het Parochiaal Centrum, Baron Van Ertbornstraat 7  Aartselaar.
Inschrijven noodzakelijk door te telefoneren of mailen naar Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66 én door het deelnamebedrag te storten voor het buffet, zijnde 10 euro per persoon. Storten kan op rekening 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding: "Buffet" en aantal personen.
Natuurpunt Aartselaar biedt je graag het aperitief en een heerlijk dessert aan! Dranken (wijnen, frisdranken en warme dranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

Zaterdag 11 februari: ANKONA-Ontmoetingsdag

ANKONA, de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie, koos als thema voor deze ontmoetingsdag: 'Klimaatverandering: tendens van inheemse naar uitheemse soorten?'.
Alle vrijwilligers en professionelen betrokken bij natuurstudie zijn welkom. Deelname is gratis.
Er wordt tijdens de middagpause o.a. de natuurfilm getoond "De Rupel, opnieuw een natuurmonument".
Info en inschrijving op de website van Ankona.

Gemeenteraadsverkiezingen

Dit jaar moeten we weer naar het stemhokje voor een nieuwe lichting gemeentelijke mandatarissen. Natuurpunt Aartselaar stuurt bij die gelegenheid een memorandum naar de politieke partijen, waarin we onze prioriteiten aangeven voor een goed natuur- en milieubeleid. Ons memorandum van 2006 kan je nog op onze website vinden.

Voor het werkstuk van 2012 kan je je eigen wensen aangeven. Wens je een stadsrandbos? Meer groen in de straten? Propere bermen? Wat denk je van trage wegen? Meer acties zoals "Met belgerinkel naar de winkel"? Heeft Aartselaar een duurzaamheidsambtenaar nodig? Moet een gemeente natuur aankopen ?...

Hoe meer input van onze leden, hoe waardevoller ons memorandum wordt. Zend je reacties aan beleid@natuuraartselaar.be.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • Zaterdag 28 januari: Plaatsen van paddenschermen aan de Groenenhoek
 • Zondag 29 januari: Winterse wandeling in de Oude Nete-arm en bezoek aan de vogelkijkhut aan het AWW-spaarbekken Eekhoven
 • Zaterdag 4 februari: Feestelijk kaas- en vleesbuffet met terugblik op 2011  Inschrijven!
 • Weekend 4-5 februari: Vogels Voeren en beloeren: groot telweekend !
 • Maart: Cursus Zoogdieren en hun sporen  Inschrijven! Meer info over inhoud en inschrijving vind je hier.
 • Zaterdag 10 maart: KWISPEL ! !  Een "kwis-spel" met en voor Jan en alleman!  Inschrijven!
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.