Natuurflits Aartselaar
15 september 2011
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:
Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

 • Autoluwe Zondag op het Laar in Aartselaar
 • Behaag..natuurlijk
 • Info-avond - Behaag natuurlijk en autochtoon plantgoed: Voor meer biodiversiteit in de “ecologische” siertuin
 • Burgers' Zoo
 • JNM
 • Avonddebat 'Overal multifunctioneel bos: utopie of realiteit?'
 • Komende activiteiten

Zondag 18 september: Autoluwe Zondag op het Laar in Aartselaar

origamikikker 

Ook dit jaar zal er in het centrum van Aartselaar een Autoluwe Zondag plaatsvinden, waarbij het Laar autovrij zal zijn. Natuurpunt Aartselaar zal aanwezig zijn met een doe- en infostand. Blikvangers worden onze amfibieën. Bezoekers kunnen papieren kikkers vouwen.

Meer info over de Autoluwe Zondag vind je in het gemeentelijk Infoblad en de gemeentelijke website.

Behaag..natuurlijk

In het gemeentelijk infoblad van september vond je ook info over onze behaagactie. Een volledige beschrijving van het aanbod vind je op www.natuurpunt.be/behaag.

Bestellen is eenvoudig. Op de website van de gemeente vind je het bestelformulier. Druk het af en geef het met het benodigde bedrag af op de Milieudienst.

behaag natuurlijk

Donderdag 22 september: Info-avond - Behaag natuurlijk en autochtoon plantgoed: Voor meer biodiversiteit in de “ecologische” siertuin

Lesgevers: Tim Ghysels en Jan Van Bogaert
Een initiatief van de Werkgroep Behaag Natuurlijk en het Regionaal Landschap Rivierenland

Plant van Hier
door Tim Ghysels

Tim vertelt hoe het Regionaal Landschap de aanplant van autochtone bomen en struiken promoot door het oogsten en laten opkweken van autochtone zaden, door sensibilisatie en promotie van het label 'Plant van Hier'.

Hoe plantencombinaties in een “ecologische” siertuin kunnen bijdragen tot meer biodiversiteit
door Jan Van Bogaert

Wie oog heeft voor het landschap, houdt zeker ook van een tuin die mooi in dat landschap past. Een natuurlijke tuin is niet alleen een streling voor het oog, maar ook een thuishaven voor veel vogels en andere leuke dieren.
Hoe begin je aan zo’n tuin? Een natuurlijke haag is een goede eerste stap. De plantkeuze in jouw tuin kan veel betekenen voor biodiversiteit en erfgoed.
Hoe je kiest voor een haag die past bij jouw streek (en die er zelfs het erfelijk materiaal van draagt!), leer je op onze info-avond over de campagne ‘Behaag natuurlijk en autochtoon... voor meer biodiversiteit in de ecologische (sier)tuin’.
Je komt ook te weten hoe je een haag goedkoop aankoopt.

Praktisch:
Afspraak om 19.30 u De Schorre, Congrescentrum de Pitte, Schommelei/Kapelstraat Boom
Einde: omstreeks 22 u
Meer info: www.natuurpunt.be/behaag of Erik De Keersmaecker of 03/887 13 72

Zondag 1 oktober: Burgers' Zoo

Burgers" ZooNatuurpunt naar een dierentuin ?? Lijkt misschien wat onnatuurlijk. Maar Burgers' Zoo toont ons de natuur in ecosferen, waarin de dieren zo natuurlijk mogelijk kunnen bewegen: woestijn, regenwoud, oceaan, mangrove, ... Klik hier voor meer info

Deze uitstap is een samenwerking van Natuurpunt Hobokense Polder en Natuurpunt Aartselaar.
Vertrek: per bus om 7.40 u op de parking van CC 't Aambeeld, della Faillelaan Aartselaar.
Meenemen: wandelschoenen, verrekijker, picknick (mag opgegeten worden in restaurant van het park, drank wel aan te kopen)
We voorzien 's avonds een stop in een baanrestaurant voor een warme maaltijd (niet inbegrepen in de deelnemingsprijs)
Terug in Aartselaar omstreeks 20.30 u.
Prijs: 33 euro p/p (inkom en busreis) - 20 euro voor een kind jonger dan 15 jaar.
Voorinschrijven verplicht. Wie meewil, stort voor 25 september de deelnameprijs op rekening 979-6399607-37 van Natuurpunt Hobokense Polder met de vermelding "Burgers' Zoo", aantal personen en mail/tel.nr.
Info: Danny Jonckheere, 03/828 64 03.

JNM

JNMjnmJNM is een jeugdbeweging die in heel Vlaanderen actief is en zich focust op drie pijlers: Natuur, milieu, en beheer. We lopen achter vlinders, klimmen in bomen, gaan met de trein op stap, voeren discussies, beheren de natuur, denken na over het milieu, doen aan natuurstudie,... kortom: we amuseren ons.

In september organiseert JNM Antwerpen de startdagen waar iedereen tussen de 7 en de 26 jaar oud en zich aangesproken voelt eens echt kan beleven/ontdekken wat JNM inhoudt.

 • 10 september : Piepers ( 7 tot 12) => Zoektocht in het Rivierenhof
 • 11 september : INI (13 tot 15) => Kajakken + natuurstudie (libellen)
 • 23-24-25 september: Groten => Weekendje aan zee

Dus: Hebben je kinderen, kennissen, nichtjes en neven, vrienden ,... eventueel interesse? Laat ze kennis maken met JNM op een van de startdagen!
Meer info: www.jnm.be/antwerpen

Avonddebat 'Overal multifunctioneel bos: utopie of realiteit?'

Debat ingericht op 21 september door ANKONA (Antwerpse Koepel voor Natuurstudie) in samenwerking met de provinciale milieuraad en de bosgroepen uit de provincie Antwerpen.

Iedereen die geïnteresseerd is in de bosproblematiek kan deelnemen aan dit publieksdebat.

Het debat heeft plaats in de provincieraadzaal (eerste verdiep) van het provinciehuis van Antwerpen (K. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen). Meer info en inschrijvingsformulier op de website van de provincie.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

 • zaterdag 8 oktober: Film in het bos: Baas in eigen bos
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.