Natuurflits Aartselaar
26 april 2011
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:

Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Cursus orchideeën
  • Natuurwandeling op het Geitenpad in Wilrijk
  • Leestip: "Dieren in nesten in je tuin"
  • Zevende kerkuilenkast in Aartselaar
  • Komende activiteiten

Cursus orchideeën

BijenorchisAls men het heeft over orchideeën wordt nogal eens gedacht aan tropische planten of aan de orchideeën in de bloemenzaak
die in alle mogelijke kleuren en vormen worden aangeboden. Iets minder gekend is het feit dat er in ons land ook een 40-tal orchideeën in de vrije natuur voorkomen. De bloemen zijn meestal minder opvallend doch in schoonheid moeten ze zeker niet onderdoen. Het vraagt alleen wat meer tijd en geduld om ze te ontdekken.
Men treft ze aan in diverse biotopen zoals graslanden, wegbermen, duinvalleien, bosranden en zelfs in bossen. Het zijn planten die erg gespecialiseerd zijn om te overleven op de plaats waar ze groeien. Hiermee vormen ze een goede graadmeter
om de ecologische waarde van het gebied waar ze voorkomen te evalueren. Voor bestuiving maken orchideeën gebruik van allerlei truken om insecten te verleiden en zelfs te bedriegen! In de cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan al deze aspecten die de studie van orchideeën zo boeiend maakt, alsook aan de herkenning van de verschillende soorten. Tijdens een daguitstap gaan we op zoek naar orchideeën in het veld.

Praktisch:
De cursus bestaat uit 2 theorielessen en 1 daguitstap.

  • Theorie: donderdag 19 mei en 26 mei van 19.30 u tot 22.30 u in Zaal Laïs in het Parochiaal Centrum "Wolffaertshof", Baron Van Ertbornstraat 7 in Aartselaar.
  • Praktijk: zaterdag 28 mei: daguitstap naar de streek van de Viroin (omgeving Nismes). We rijden kostendelend (0,05 euro/km) en nemen picknick mee. Vertrek in Aartselaar omstreeks 7.30 u. Terug omstreeks 19.30 u.

Lesgever en gids praktijkles: Marnix Lefranc

De cursus wordt georganiseerd door Natuurpunt Aartselaar met ondersteuning van Natuurpunt Educatie. Er kunnen 25 cursisten deelnemen.
Inschrijven verplicht bij Ria Thys, 03/289 73 66
De deelnameprijs bedraagt voor leden van Natuurpunt 18 euro en voor niet-leden 24 euro. In deze prijs is inbegrepen: lesgeld, 1 drankje tijdens de theorielessen en een lijvige syllabus. De vervoerskosten van de daguitstap dienen apart betaald te worden op de dag zelf: ca. 15 euro.
Het juiste bedrag met vermelding van "Cursus orchideeën" en naam en tel. nr. en/of mail dient gestort te worden op rekening
979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar.

Zondag 8 mei: Natuurwandeling op het Geitenpad in Wilrijk

ZwanenbloemDit prachtig stukje natuur ligt verscholen tussen een woongebied en industrie/landbouwgrond.
Je vindt hier meer dan 100 plantensoorten.
Planten worden sedert eeuwen gebruikt in de geneeskunde en de laatste jaren zeker in de homeopathie. Tijdens een 2 uur durende wandeling wordt het medicinaal belang van een aantal hier aanwezige planten toegelicht. De wandelaars krijgen een overzicht van wat er allemaal met "onkruid" kan gedaan worden…

Afspraak om 10 u in de Doornstraat ter hoogte van sporthal Mariënborg.
De totale loopafstand is niet erg lang, maar is spijtig genoeg niet geschikt voor kinderwagens en/of buggy’s.
Laarzen, een verrekijker en een vergrootglas zijn nuttig voor deze wandeling.
Info en gids: Ronny Verelst, 0475/58 55 70

Leestip: "Dieren in nesten in je tuin"

Dieren in nesten in je tuinNa de rubriek Dieren in nesten Bouwt is er nu ook het interessante boek 'Dieren in nesten in je tuin' (Borgerhoff en Lamberigts).

Van mussen tot merels, van kikkers tot vlinders, van bijen tot egels: in dit boek leer je hoe je makkelijk inheemse dieren naar je tuin of terras kunt lokken. Door bepaalde struiken, bloemen, bomen te planten, door een vijvertje aan te leggen, door een bijenhuisje te plaatsen… Met heel eenvoudige acties en minimale middelen laat dit boek duidelijk zien wat je kan doen om aan dit prachtige project mee te werken.

Ook te koop in de Natuur.winkel (prijs: € 20 - leden betalen € 18). Men zegge het voort! Kijkers bouwen massaal voor Dieren in nesten...in je tuin.

Meer info over Dieren in nesten Bouwt op de website van Natuurpunt.

Zevende kerknestuilenkast in Aartselaar

kerkuilnestkastWe werden in maart gecontacteerd door de eigenaar van een mooi domein in de Groenenhoek met de vraag of er een kerkuilennestkast kon opgehangen worden. De omgeving bleek zeer geschikt en de eigenaar, die tevens lid is van Natuurpunt, zorgde zelf voor de aankoop van de kast. Begin april werd de kast door Erik, Adrie en Jos opgehangen.

Bij deze dank aan de bereidwillige eigenaar met een hart voor de natuur.

De kasten in kerk en kasteeltoren kennen vooralsnog geen succes. Maar de vier kasten bij landbouwers en particulieren kenden in 2010 succesvolle broedgevallen ! De resultaten voor 2011 worden nu opgevolgd.

Hopelijk kent deze nieuwe kast het volgende broedseizoen (2012) ook succes.

 

 

 

Meesterschrijnwerker Adrie aan het werk - foto Erik De Keersmaeker 

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zontag 15 mei: Zintuigenwandeling in Cleydaelhof
  • Donderdag 19 mei: Start Orchideeëncursus
  • Zaterdag 21 mei: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.