Natuurflits Aartselaar
3 maart 2011
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:

Facebook Aartselaar
Volg ons op Facebook

  • Hulp op Mano Mundo
  • Paddenoverzetactie Groenenhoek
  • Adopteer een berm
  • Steenuilenspeurtocht
  • Dieren in nesten: bouw mee voor meer natuur
  • Gemeenten willen samenleven met de vos
  • Komende activiteiten

Medewerkers gezocht voor Mano Mundo

ManoMundo 

Tijdens het weekend van zaterdag 7 mei en zondag 8 mei is het weer Mano Mundo in de Schorre in Boom. We zijn op zoek naar vrijwilligers om een handje toe te steken bij onze info-stand in het Doe-Dorp. Daar willen we weer vele jongens en meisjes verrassen, met een leerrijk pluismoment van kerkuilbraakballen.

Heb je een beetje tijd over? Zaterdag van 13u30 tot 19u en/of zondag van 13u tot 18u. Bel of mail naar Ria Thys, 03 289 73 66

Mano Mundo 2010 - foto Erik De Keersmaecker  

Paddenoverzetactie Groenenhoek

Foto Marijke VandebroeckDe paddentrek komt hortend op gang. We hebben al twee maal enkele warmere, vochtige dagen gehad. Ideaal voor de padden en salamanders. Momenteel is het terug te koud en dat zal nog wel enkele dagen duren.

Van zodra de avondtemperatuur boven 6°C is, en liefst vochtig en windstil, trekken de padden weer op "pad". Ook wij zijn dan weer van de partij om de diertjes van de moordende wegen weg te rapen.

Wil je hieraan meewerken of wil je meer info, neem dan contact op met Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70. Meer info...

Meebrengen: een zaklamp en indien mogelijk een fluorescerend vestje of een fluobandje.

Een der eerste padden dit jaar - Foto Marijke Vandebroeck 

Zondag 13 maart: “Adopteer een berm”: Zinkvalstraat en Cleydaellaan

In de vuilbakIn januari hebben we ons werkingsgebied vergroot van de Zinkvalstraat tot de Cleydaellaan ter hoogte van het kasteelpark. Zinkval is immers autovrij gemaakt en daardoor minder sluik- en zwerfafvalgevoelig. De Cleydaellaan kan een periodieke opruimactie spijtig genoeg gebruiken.
Kom ook deze keer een handje toesteken! Je houdt immers mee je gemeente schoon en steunt je vereniging!

Afspraak: om 14 uur in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot ca 15.30 uur. Meebrengen: werkhandschoenen en stevig schoeisel of laarzen.

Info: Ronny Verelst, tel. 0475/58 55 70 en onze website

Maandag 14 maart: Vervolg steenuilinventarisatie

steenuilkoppelWe gingen reeds 2 maal op stap om steenuilen waar te nemen. Briez (tussen Kleistraat en het dorp) en de Reukens werden reeds onderzocht... en er werden steenuilen gehoord!

Maandag 14 maart maken we een derde uitstap in de buurt van Groenenhoek.

Mensen die graag mee komen speuren, zijn welkom op de parking van de Golfschool, Groenenhoek, Aartselaar om 19.30 u.
Die avond spreken we ook een datum af voor een volgende speurtocht in een ander deel van Aartselaar.

Info bij Luk Smets, 03/289 73 66.

Meer info over onze steenuilenactie

Dieren in nesten bouwt!

In samenwerking met het tv één-programma 'Dieren in Nesten' maakt Natuurpunt je wegwijs tussen de bedreigde diersoorten in Vlaanderen. Ontdek wat jij kan doen voor deze soorten!

Vanaf zaterdag 5 maart is Dieren in Nesten terug met een gloednieuwe reeks. Dertien weken lang trakteert Chris Dusauchoit je op informatieve, spannende en aangrijpende dierenverhalen uit binnen- en buitenland.

Dit voorjaar pakt Dieren in nesten (één) uit met een nieuwe interactieve rubriek: Dieren in nesten Bouwt! Samen met de kijkers bouwt presentator Chris Dusauchoit een nieuw natuurgebied voor onze inheemse dieren in nood. Dat is nodig, want of het nu over de bij, de egel of de huismus gaat, ze kunnen onze hulp allen goed gebruiken.

Meer info op de website van Natuurpunt

Gemeenten willen samenleven met de vos

vosNatuurpunt maakte van de persaandacht rond de vos dankbaar gebruik om (nogmaals) de Vlaamse gemeenten op te roepen om te kiezen voor een preventieve aanpak en hun inwoners aan te sporen om kippen en ander pluimvee te beschermen door een goed afgesloten (nacht-) hok te voorzien.

Met succes, al meer dan 100 Vlaamse gemeenten gaven aan dat zij willen inzetten op deze preventieve aanpak. De gemeente Rumst heeft zelfs een subsidiereglement opgesteld voor het vosvrij inrichten van een kippenren.

Opvallend is ook dat heel wat landelijke gemeenten aangeven dat zij amper meldingen krijgen van vossen. Natuurpunt vraagt zich dan ook af of de Vlaamse gemeenten niet eerder nood hebben aan een goede preventiecampagne, eerder dan de éénzijdige bestrijdingsvoorstellen van de minister.

Lees meer en download de brochure 'Slimmer dan de vos' op www.natuurpunt.be/vos.  

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zondag 27 maart: Lente, de natuur ontwaakt! Wandeling in het Solhofpark
  • Zondag 3 april: Fietstocht langs Antwerpse parken (i.s.m. Fietsersbond Aartselaar)
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.