Natuurflits Aartselaar
2 februari 2011
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

In deze flits:

Facebook Aartselaar

  • Vogels voeren en beloeren: groot telweekend !
  • Feestelijke kaas- en wijnavond met terugblik op 2010
  • Kids en (groot)ouders boetseren uiltjes
  • Steenuilnestkasten
  • Komende activiteiten

Weekend 5 en 6 feb: Vogels voeren en beloeren: groot telweekend !

's Winters geraken vogels moeilijk aan voedsel. Dan hebben ze juist extra veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten zijn grotendeels verdwenen en bessen vaak al op. Regen en sneeuw maken het de zaadeters moeilijk om bij hun voedsel te komen.

Het bijvoederen van vogels in de winter is bij veel mensen dan ook een populaire bezigheid. Niet alleen help je de vogels om barre tijden door te komen, je krijgt er een schitterend schouwspel voor terug! Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbij vliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken. Als dat geen win-win situatie is...

Natuurpunt organiseert al enkele jaren een telweekend om aan de weet te komen welke vogels er zoal in de Vlaamse tuinen voorkomen. Bij je Natuur.blad kreeg je een prachtige folder met alle informatie om deel te nemen. Doen!
Geef je resultaten door aan Natuurpunt.

Wij zouden ook graag zicht krijgen op de waarnemingen die in onze gemeente gebeuren. Geef daarom je gegevens niet alleen
aan Natuurpunt nationaal door, maar ook aan Ronny Verelst, 03/887 82 25 - ronnyverelst@telenet.be

Vrijdag 11 februari: Feestelijke kaas- en wijnavond met terugblik op 2010

Op 11 februari houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst. We maken er een feestelijke avond van. Om 19.30 u verwelkomen we u graag met een aperitief. Aansluitend smullen we van een heerlijke kaastafel met verse vruchten.

Maar we maken ook even tijd vrij om u een jaaroverzicht van onze voorbije activiteiten in 2010 te geven. Dank zij de moderne technieken maken we er een mooie diavoorstelling van. In 2010 kenden we weer een mooie ledengroei, maar we hadden ook gezellige en leerrijke cursussen en uitstappen en natuurlijk onze grote happening in oktober: de 24 uur van de natuur.
En we laten je voor het dessert ook al even "proeven" van ons aanbod in 2011.

Praktisch: 19.30 u in Zaal Laïs van het Parochiaal Centrum, Baron Van Ertbornstraat 7, Aartselaar.
Inschrijven door te telefoneren of mailen naar Luk en Ria Smets-Thys, 03/289 73 66 en door het deelnamebedrag te storten voor de kaastafel, zijnde 10 euro per persoon. Storten kan opĀ IBAN: BE88 9799 7675 4841, BIC: ARSPBE22 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding: "Kaastafel" en aantal personen. Lust je geen kaas? Meld dit even, dan bereiden we een verzorgde vleesschotel voor u.

Natuurpunt Aartselaar biedt je graag het aperitief en een heerlijk dessert aan!
Dranken (wijnen, frisdranken en warme dranken) worden ter plekke afgerekend.
WELKOM !!!

Woensdag 9 februari: Kids en (groot)ouders boetseren uiltjes

steenuilKennen jullie het boeiende leven van de bosuil, de steenuil, de ...uil?
WIJ vinden deze beesten allemachtig prachtig en willen er jullie veel over vertellen! Misschien hoorden jullie ze 's avonds wel eens roepen?

Ook gaan we de fascinerende vogels boetseren in klei of knutselen zodat we ze nadien nog lang kunnen bewonderen!
Omdat het in februari koud kan zijn, zullen wij zorgen voor een lekkere, warme, zoete drank...

Kinderen tussen 4 en 12 jaar zijn welkom op woensdag 9 februari in het Jeugdlokaal van het Sportcentrum, Kleistraat 204, Aartselaar.
Leden van Natuurpunt betalen per persoon 1,50 euro, niet leden 2,50 euro p.p.

Inschrijven bij: Hilde Janssens: 03/887.36.45 of Ria Thys 03/289.73.66
EN ook vooraf betalen op rekening IBAN: BE88 9799 7675 4841, BIC: ARSPBE22 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding van: Uilenactiviteit

Er kunnen 24 kinderen deelnemen

Steenuilnestkasten in Aartselaar

steenuilnestkastNatuurpunt Aartselaar onderzoekt reeds sinds 1998 het verloop van het steenuilenbestand in onze gemeente. De achteruitgang is gelukkig niet spectaculair, maar toch merkbaar. Info en resultaten van dit onderzoek vindt u op onze website.

De redenen van de achteruitgang zijn niet altijd duidelijk: vermindering van het voedselaanbod, verdwijnen van geschikte biotopen, ...? Mogelijk speelt ook een daling van geschikte nestholten een rol door o.a. kappingen in oude knotwilgrijen. Deze oorzaak willen we tegengaan door het uithangen van een 7-tal nestkasten verspreid over de gemeente. Momenteel werden reeeds nestkasten gehangen in de Reukens en in de buurt van het kerkpad aan de Adriaan Sanderslaan.

Wie wil helpen met het ophangen van een kast, kan contact opnemen met Luk Smets.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Vrijdag 25 februari: Steenuilenspeurtocht in Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.