Natuurflits Aartselaar
23 november 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Behaag..natuurlijk 2010
  • Infoavond Biodiversiteit  i.s.m. Milieuraad
  • Cursus Meteo en Klimaat
  • Natuur.kalender 2011 en wenskaarten
  • SOS Vos
  • Word lid van Natuurpunt
  • Komende activiteiten

Za 27 november: Behaag..natuurlijk 2010

De actie is afgelopen. Zaterdag is de bedeling. Heb je pakketten besteld, vergeet dan zeker niet deze af te halen tussen 12 en 14 uur in het Gemeentemagezijn, Leon Gilliotlaan, Aartselaar.

Zin om de pakketten mee samen te stellen ? Dan ben je welkom om 9 uur ! Info bij Luk Smets

Wo 1 december: Infoavond Biodiversiteit  i.s.m. Milieuraad

De aarde krioelt van het leven. Van de diepste delen van de oceanen tot de hoogste bergtoppen, overal vind je soorten in duizenden kleuren en vormen!
In het kader van het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit organiseert de milieuraad een boeiende informatieavond rond biodiversiteit. Hoog tijd om eens stil te staan bij deze biodiversiteit. Een term waar iedereen de mond van vol heeft, maar wat betekent het eigenlijk?
Waarom is biodiversiteit en het behoud ervan belangrijk?  Hoeven we wel wakker te liggen van de uitstervende ijsbeer of een ‘zoveelste’ kevertje dat verdwijnt in Maleisië?  En hoe is het eigenlijk gesteld met de biodiversiteit in onze eigen achtertuin?
Wat kunnen lokale verenigingen, overheden en burgers doen om soortenrijkdom in eigen regio te behouden? Een antwoord op deze en andere vragen vind je op deze infoavond.

Deze avond is mogelijk dank zij de ondersteuning van Tandem, de Vlaamse Gemeenschap,  Natuurpunt Educatie en de gemeente Aartselaar.
Spreker is Wim Veraghtert van Natuurpunt Educatie.
Na de voordracht, die ca 1 uur in beslag neemt, kan u genieten van de wondermooie klimaatfilm “HOME”. Aan de aanwezigen wordt door de Milieuraad een gratis drank aangeboden.

Afspraak om 19.30 u in het Cultureel Centrum ’t Aambeeld, della Faillelaan, Aartselaar. Einde omstreeks 22.30 u.
Gratis inkom!

Info: Ronny Verelst

Download de flyer
 logos

Cursus Meteo en Klimaat

wolkenHet weer is hét gespreksonderwerp bij uitstek. Toch weet men er vaak heel weinig van af. Zelfs de meeste mensen die met natuur bezig zijn hebben verrassend weinig kaas gegeten van dit boeiende thema. In deze 'weerles' leggen we de nadruk op praktisch toepasbare dingen zoals de soorten wolken, fronten, duiding bij weerspreuken, rechtstreekse invloed op de natuur e.d. In de tweede les wordt het klimaat en de klimaatswijzigingen met hun impact op de leefwereld besproken.

De lesgever is Koen Leysen, lesgever bij Natuurpunt Educatie en al van kindsbeen af gebeten door het weer. We kennen hem zeer goed van zijn boeiende vogelcursussen, maar nu leren we Koen ook met een andere materie waarderen.
 
Concreet:
Twee theorielessen op dinsdag 7 en dinsdag 14 december van 19.30 u tot 22.30 u in Zaal Laïs (= bovenzaal) van het Parochiaal Centrum, B. Van Ertbornstraat 7 te Aartselaar.
Meebrengen: papier en pen.

Inschrijven verplicht bij Ria Thys
De deelnameprijs bedraagt voor leden van Natuurpunt: 12 euro – Niet-leden betalen 15 euro. Het juiste bedrag met vermelding van naam en tel.nr. en of mail dient gestort te worden op rekeningnr 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar.

Natuur.kalender 2011 en wenskaarten

Natuur.kalender

Ook dit jaar kan je een mooie Natuur.kalender bekomen met prachtige foto's van bekende natuurfotografen. Prijs 8,50 euro.

Nieuw zijn wenskaarten met foto's uit de Natuur.kalender. Ze worden verkocht in sets van 5 stuks met omslag aan 5 euro. Zij bevatten geen jaartal, dus kan je ze een jaar later ook nog verzenden.

Meer info op onze website. Je kan er ook de kalender al eens "doorbladeren".

Slimmer dan de vos

SOS Vos

Na een lange periode van afwezigheid zijn vossen in Vlaanderen helemaal terug van weggeweest.
Het zijn echte opportunisten, zeker in de periode als ze jongen hebben. Hierdoor neemt het aantal klachten over het roven van pluimvee sterk toe. Gelukkig kan een voldoende beveiligd kippenhok een slachtpartij voorkomen. Wees dus slimmer dan de vos en hou je kippenhok vosvrij !
Lees de brochure over de vos en ontdek hoe jij je kippen gemakkelijk kan beschermen zonder schade toe te brengen aan de vos en de vossenpopulatie. Een win-win situatie voor iedereen.
Lees meer en download de brochure 'Slimmer dan de vos' op www.natuurpunt.be/vos.  

 

Word lid van Natuurpunt

Ontvang je deze Natuurflits en ben je "nog geen lid" van Natuurpunt, dan is dit een uitermate goed moment om lid te worden? Stort 24 euro op bankrekening 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar. Dan ben je meteen lid tot eind 2011.
Daarmee steun je de natuur in Aartselaar en heel Vlaanderen. Je ontvangt 4 keer perjaar Natuur.blad en eveneens 4 keer per jaar het tijdschrift Rupel.blad van je plaatselijke afdeling.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zondag 19 december: Vogels kijken op het Noordelijk Eiland
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.