Natuurflits Aartselaar
1 augustus 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Een dagje Vlaamse Ardennen
  • Kids en (groot)ouders bezoeken het VOC Malderen
  • 4 broedgevallen van kerkuil in Aartselaar !
  • Komende activiteiten

Zondag 8 augustus: Een dagje Vlaamse Ardennen

Bos 't EnameEen combidagje cultuur/natuur, tijdens de voormiddag bezoeken we het wereldvermaarde wandtapijtenmuseum in Oudenaarde. Na de middag maken we een natuurwandeling in het Bos 't Ename, een 185 ha groot natuurgebied, uitgebouwd door Natuurpunt en de Werkgroep Bos 't Ename in de Vlaamse Ardennen.

Afspraak: 8u30 parking kerk H.Hart (A12) Antwerpsestraat Boom of parking Cultureel Centrum, della Faillelaan Aartselaar
Eventueel aansluiten: 9u55 Infobalie Dienst Toerisme, 't Glazen Huis - Hoogstraat 1 Oudenaarde
Meebrengen: goede wandelschoenen, verrekijker
Deelname in de onkosten: leden Natuurpunt: 5 euro - niet-leden: 7 euro
Meld vooraf je deelname en vertrekplaats aan Ria Thys: 03/289.73.66
We rijden carpoolend naar Oudenaarde, de meerijders betalen 5 eurocent/km aan de chauffeurs.
Terug in Boom of Aartselaar omstreeks 18u

Woensdag 11 augustus: Kids en (groot)ouders bezoeken het VOC Malderen

Een samenwerking van Natuurpunt Aartselaar en Gezinsbond Aartselaar

In januari bracht Natuurpunt Aartselaar met kids en hun ouders/grootouders een bezoek aan het Vogelopvangcentrum in Malderen (bij Londerzeel). Deze uitstap kende veel belangstelling. In die mate dat er kids op de wachtlijst kwamen, met de mededeling dat dit later in het jaar zou herhaald worden.
Nu is het zover. We plannen opnieuw een bezoek. Ook Gezinsbond Aartselaar nodigt u uit om deel te nemen aan het zeer interessante bezoek aan dit vogelopvangcentrum.
Met je zieke poes of hond ga je naar een dierenarts. Maar met een wild dier dat gekwetst raakt, is dat wat moeilijker. Daarom dat er opvangcentra bestaan waar zo’n dieren, dat kunnen vogels zijn, maar ook eekhoorns,  …
VOC-MalderenWe gaan met een gids van het VOC eens kijken hoe zieke dieren opgenomen worden en waaruit de verzorging bestaat. Uiteraard brengen we een bezoek aan de kooien.

Praktisch: We spreken af op de parking van het Cultureel Centrum te Aartselaar om 13.15 u en rijden met volle wagens naar Malderen (Londerzeel). Deelname is gratis. Ter plekke kan een drankje aangekocht worden. We zijn terug in Aartselaar omstreeks 16 u à 16.15 u.

Inschrijven is noodzakelijk: Bel of mail naar Ria Thys, 03/289 73 66

Wil je er een dagactiviteit van maken en met de fiets rijden (vanuit Boom) met bezoek aan speeltuin Sint-Pietersburcht in Puurs, contacteer dan Erik De Keersmaecker (03 887 13 72) voor de praktische schikkingen.

Kids op bezoek in het VOC Malderen foto: Erik  

4 broedgevallen van kerkuil in Aartselaar !

kerkuiljongen - Luk Smets2009 was een absoluut dieptepunt voor de kerkuil in Vlaanderen. Door een gebrek aan muizen, het stapelvoedsel van de kerkuil, zette onze mooiste nachtroofvogel zijn broedintenties vorig jaar op een erg laag niveau. Dit jaar lijkt het helemaal anders te worden.

In Aartselaar zijn er momenteel 6 nestkasten. De kasten in kerk en kasteeltoren kennen vooralsnog geen succes. Maar de voorbije jaren werden door de Kerkuilwerkgroep van Natuurpunt Rupelstreek met financiĆ«le steun van de Aartselaarse Milieuraad vier kasten geplaatst bij landbouwers en particulieren. In 2009 werd slechts in één kast "bewoning" vastgesteld, maar kwam het niet tot een legsel. Nu kennen we succesvolle broedgevallen in de 4 kasten ! De medewerkers van de Kerkuilwerkgroep konden afgelopen weken 13 jongen ringen.

Meer info: Erik De Keersmaecker 03/887.13.72

Kerkuiljongen - foto Luk Smet

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Woensdag 25 augustus: Zwerfvuilopruimactie in de Zinkvalstraat
  • 23 en 25 september: Cursus Natuurfotografie: nog 2 plaatsen vrij. Dus snel inschrijven!
  • 9 en 10 oktober: 24 uur van de Natuur. Je kan reeds inschrijven op verschillende onderdelen
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.