Natuurflits Aartselaar
17 juni 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • 100-soortentocht in het Cleydaelhof
  • Zwaluwen in Aartselaar
  • Komende activiteiten

Zondag 20 juni: 100-soortentocht in het Cleydaelhof

Imeriansborsteln het kader van het Jaar van de Biodiversiteit plannen we een 100-soortentocht in het Cleydaelhof.
Je hebt vast al gehoord  dat de biodiversiteit op wereldvlak, maar ook in ons land er op achteruit gaat. Wat wordt hier dan juist mee bedoeld?
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan levensvormen: planten- en diersoorten, maar ook de verscheidenheid aan ecosystemen zoals bossen, graslanden, heiden, veengebieden, zeeën, moerassen…Het verlies aan biodiversiteit betekent dat bepaalde dier- of plantensoorten uitsterven of dat ecosystemen verdwijnen. Enkele voorbeelden: de hamster die uitsterft in Vlaanderen, moerassen die steeds vaker worden drooggelegd, bossen die worden gekapt, vissoorten in onze Noordzee verdwijnen, er zijn steeds minder akker- en weidevogels, het aantal vlindersoorten is in onze streken op een eeuw gehalveerd…
En dat is zeer slecht voor onze aarde.
Vandaag willen we een wandeling maken, waarbij we gaan trachten 100 verschillende soorten waar te nemen: dat kunnen vogels zijn, insecten, zoogdieren, bomen, grassen, mossen, … als we maar aan 100 komen!
Op deze tocht kunnen zeker ook kinderen vanaf ca 10 jaar mee. Zij mogen mee de soorten noteren die we ontdekken tijdens de wandeling. En natuurlijk vertellen we u iets meer over het belang van deze verscheidenheid.

Afspraak: om 10 u in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). Kom bij voorkeur met de fiets. Goede wandelschoenen. Wandelafstand: ca 4 km.
Einde is voorzien omstreeks 12 u.
Info: Luk Smets,  03/289 73 66

Boerenzwaluwen in Aartselaar

zwaluwnestOp 12 juni hielden we onze jaarlijkse fietstocht langs de Aartselaarse boerderijen. Ten opzichte van vorig jaar vonden we 2 bezette zwaluwnesten extra. Op zich zegt dat niet zoveel. Op de ene boerderij waren het minder, op de andere meer. Maar dat heeft meer te maken met het tijdstip van ons bezoek en soms met de aandacht van de eigenaars. Op enkele boerderijen bezorgde Natuurpunt Aartselaar een hulpplankje, dat de zwaluwen toelaat een nest de bouwen tegen gladde muren.
Het subsidiereglement van de gemeente heeft duidelijk een positieve invloed. De eigenaars hebben meer aandacht voor de zwaluwen en voor onze actie. Vorig jaar betaalde Aartselaar 275 euro aan subsidies. Dit jaar zal het naar alle waarschijnlijkheid iets meer zijn. Ontdekt u ook een bewoond zwaluwnest in uw schuur of aan uw woning, laat het weten aan Luk Smets (03 289 73 66). Eén nest geeft reeds recht op 25 euro subsidie.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zaterdag 31 juli: Op zoek naar vlinders in de Reukens
  • Zondag 8 augustus: Een dagje Vlaamse Ardennen
  • Woensdag 11 augustus: Bezoek aan het Vogelopvangcentrum in Malderen
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.