Natuurflits Aartselaar
20 mei 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Fietsersbond Aartselaar gaat van start
  • Roodwaternacht, het feest van de biodiversiteit
  • Fietstocht in het Neteland
  • Kids op bezoek bij de kids op het Noordelijk Eiland
  • Komende activiteiten

Bericht van Fietsersbond Aartselaar

Fietsersbond

Beste Natuurpunters,

We hebben het genoegen u mee te delen dat de Fietsersbond Aartselaar op 25 mei '10 van start gaat. Bedoeling is om zowel het functioneel als het recreatief fietsen permanent te stimuleren. Men blijft in beweging en de gezondheid krijgt een boost. Fietsen is bovendien een heel sociale en ontspannende sport voor jong en oud.

De huidige verkeerssituatie maakt het de fietsers echter niet altijd gemakkelijk om zich voldoende veilig door het verkeer te bewegen. Fietsersbond Aartselaar wil binnen de gemeente dan ook een aanspreekpunt zijn om de belangen van alle fietsers te behartigen en de positieve kracht achter een goed doordacht en veilig fietsbeleid. Schoolroutes, woon-werkverkeer, fietsen in de dorpskern, oversteekplaatsen en fietsstallingen zijn concrete aandachtspunten.

Het hoeft geen betoog dat er raakpunten zijn tussen Natuurpunt en Fietsersbond. Waar mogelijk de fiets gebruiken is immers gezond voor mens én leefmilieu. Door kruisbestuiving zijn reeds heel wat Natuurpunters lid van de Fietsersbond en vice-versa. Door lid te worden ondersteunt men een organisatie die zich elke dag inzet voor alle fietsers. Samen maken we van Aartselaar een aangename en fietsvriendelijke gemeente.

Met deze bent u ook vriendelijk uitgenodigd op de eerste bijeenkomst op dinsdag 25 mei '10 te 20 uur in het Wolffaertshof. Een afgevaardigde van de Fietsersbond komt de afdelingswerking toelichten. Voor meer algemene info zie www.fietsersbond.be

Groeten van de initiatiefnemers '‘Fietsersbond Aartselaar'

Raymond Camerlinck                    René Lauwers                                 Staf Versweyveld
0499 72 36 82                             03 887 27 12                                    0475 74 79 90

Zaterdag 22 mei: ROODWATERNACHT, het FEEST van de biodiversiteit

roodwaternachtBIO betekent leven. DIVERSITEIT betekent verschillende vormen.
BIODIVERSITEIT betekent dus verschillende levensvormen.
In een bos wonen heel veel verschillende dieren en planten. In een woestijn wonen er weer hele andere. Al die verschillen van leven maken onze aarde een bijzondere en boeiende plek.
De provincie Antwerpen nodigt jou uit om ook je steentje bij te dragen. En om mee te vieren!
Afspraak: Provinciaal Natuur- en Landschapshuis in Zoersel (www.nalah.be) tussen 13u30 en 18u
Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar mét broers, zussen, vriendjes, mama's, papa's, oma's, opa's, nonkels, tantes, ...

Meer info: www.roodwaternacht.be

Programma ROODWATERNACHT publieksfeest 22 mei 2010 [PDF] (pdf - 589kB)

Pinkstermaandag 24 mei: Fietstocht in het Neteland (inschrijven voor 22 mei!)

Anderstad - Luk SmetsVandaag maken we een sportieve fietstocht in het Neteland.
Met de fiets op de auto rijden we naar de fietsstartplaats. We bezoeken Anderstad in Lier (net over de grens met Duffel). Anderstad is vernoemd naar de voormalige waterburcht, die als verdedigingspost fungeerde en waar tol geheven werd. We nemen daar een half uurtje een stop om de brede rietkragen en vijvers af te speuren met onze verrekijker. Het gebied fungeert als rustgebied tijdens de trek en als broedgebied voor heel wat zeldzame vogelsoorten. Het is dan ook een paradijs voor meer dan 200 vogels: kleine karekiet, blauwborst, waterral, slobeend, rietgors, torenvalk en vele andere. Voorzie een kleine hap en een drankje om hier te nuttigen.
Daarna fietsen we verder naar Berlaar, waar Natuurpunt De Wielewaal "Open reservatendag" heeft. En vermits het ook "Open cafédag" is, kunnen we hier genieten van pannenkoeken, boerenboterhammen, het Natuurpuntbier de Gageleer, maar ook van andere frisdranken.
In de namiddag maken we met een natuurgids van NP De Wielewaal een wandeling van ca 1 uur in het nabijgelegen natuurgebied Broekelst - Beemdje van Hove.
En rond 16 u vatten we de terugweg aan richting autoparking.

Praktisch: afspraak met auto en fiets om 9.30 u op de parking van het Cultureel Centrum te Aartselaar. We vertrekken met de auto en de fietsen richting Neteland. Vandaar maken we een mooie rondrit, verspreid over de dag. Heb je geen fietsregaal? Laat het ons weten! We kunnen zorgen voor het vervoer van een beperkt aantal fietsen. Maar natuurlijk, wie hier eerst voor reserveert, heeft de meeste kansen.
Te fietsen afstand: ca 45 km. Terug in Aartselaar omstreeks 18 u.
Meebrengen: fiets, picknick en een drankje voor onderweg, verrekijker, regenvestje
Info en VERPLICHT inschrijven ten laatste 22 mei bij Ria Thys, 03/289 73 66

Wo 26 mei: Kids en (groot)ouders kijken naar kids op het Noordelijk Eiland

Fuut met jongenEind mei bruist het van het jonge leven op het Noordelijk eiland. Mama's eenden zwemmen er fier met hun kroost achter hen aan. Diverse eendensoorten door elkaar. Alles peis en vree op het Noordelijk eiland, zo lijkt het wel, maar schijn bedriegt. Blauwe reigers staan op de uitkijk en als één van de jonge eendjes niet goed oplet, is het min één.

Interesse om mee te kijken naar de vele kids op het Noordelijk eiland?
Vooraf inschrijven bij: Erik: 03/887.13.72
Afspraak: 13u45 parking Tolhuis, einde Tolhuisstraat Schelle

Fuut met jong 

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Zondag 30 mei: Dag van het Park in De Reukens
  • Woensdag 9 juni: Kids en hun (groot)ouders zoeken dierenwoonsten in het Solhof
  • Zaterdag 12 juni: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.