Natuurflits Aartselaar
14 mei 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Opruimen van wegberm in de Zinkvalstraat
  • Fietstocht in het Neteland
  • Kids op bezoek bij de kids op het Noordelijk Eiland
  • Komende activiteiten

Zondag 16 mei: Opruimen van wegberm in de Zinkvalstraat

In de vuilbakOp zondag 16 mei gaan we voor de derde keer aan de slag. Kom zeker een handje toesteken! Wij zorgen voor vuilniszakken. Maar ook voor een gratis Sangria voor alle medewerkers. De gemeente komt de gevulde zakken ophalen.

De Milieuraad van Aartselaar nam dit prachtig  initiatief. Om onze wegbermen wat netter te houden nodigde zij verenigingen uit om een jaar lang een berm te adopteren, dit houdt dus in “proper houden”. De gemeente ondersteunt dit initiatief met een flinke financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen. Natuurpunt adopteerde de Zinkvalberm, dit is de straat die tegenover het Cleydaelkasteel door de bossen slingert. Deze wordt ’s middags dikwijls gebruikt als picknickplaats door vertegenwoordigers. Spijtig genoeg belandt lang niet alle afval in de voorziene vuilnisbakken. En voor sluikstorters is deze straat ook niet immuun.

Afspraak: om 14 uur in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). Stevig schoeisel aan te raden. Kom zeker helpen. Je houdt mee je gemeente schoon en steunt je vereniging!

Info: Johan Herreman, 03/ 887.27.98

Pinkstermaandag 24 mei: Fietstocht in het Neteland (inschrijven !)

Anderstad - Luk SmetsVandaag maken we een sportieve fietstocht in het Neteland.
Met de fiets op de auto rijden we naar de fietsstartplaats. We bezoeken Anderstad in Lier (net over de grens met Duffel). Anderstad is vernoemd naar de voormalige waterburcht, die als verdedigingspost fungeerde en waar tol geheven werd. We nemen daar een half uurtje een stop om de brede rietkragen en vijvers af te speuren met onze verrekijker. Het gebied fungeert als rustgebied tijdens de trek en als broedgebied voor heel wat zeldzame vogelsoorten. Het is dan ook een paradijs voor meer dan 200 vogels: kleine karekiet, blauwborst, waterral, slobeend, rietgors, torenvalk en vele andere. Voorzie een kleine hap en een drankje om hier te nuttigen.
Daarna fietsen we verder naar Berlaar, waar Natuurpunt De Wielewaal "Open reservatendag" heeft. En vermits het ook "Open cafédag" is, kunnen we hier genieten van pannenkoeken, boerenboterhammen, het Natuurpuntbier de Gageleer, maar ook van andere frisdranken.
In de namiddag maken we met een natuurgids van NP De Wielewaal een wandeling van ca 1 uur in het nabijgelegen natuurgebied Broekelst - Beemdje van Hove.
En rond 16 u vatten we de terugweg aan richting autoparking.

Praktisch: afspraak met auto en fiets om 9.30 u op de parking van het Cultureel Centrum te Aartselaar. We vertrekken met de auto en de fietsen richting Neteland. Vandaar maken we een mooie rondrit, verspreid over de dag. Heb je geen fietsregaal? Laat het ons weten! We kunnen zorgen voor het vervoer van een beperkt aantal fietsen. Maar natuurlijk, wie hier eerst voor reserveert, heeft de meeste kansen.
Te fietsen afstand: ca 45 km. Terug in Aartselaar omstreeks 18 u.
Meebrengen: fiets, picknick en een drankje voor onderweg, verrekijker, regenvestje
Info en VERPLICHT inschrijven ten laatste 20 mei bij Ria Thys, 03/289 73 66

Wo 26 mei: Kids op bezoek bij de kids op het Noordelijk Eiland

bergeendEind mei bruist het letterlijk van het jonge leven op het Noordelijk Eiland. Tientallen mama’s eend zwemmen er fier met hun kroost achter hen aan. Diverse eendensoorten door elkaar.
Mama en papa bergeend vormen een uitzondering tussen de andere eendensoorten. Mama vooraan en papa achteraan, of omgekeerd, en daartussen de jonge bergeendjes met hun typisch zebrapakje.
Alles peis en vree op het Noordelijk Eiland, zo lijkt het wel, maar schijn bedriegt.
Blauwe reigers staan op de uitkijk tussen de oevervegetatie en als één van de jonge eendjes niet goed oplet, is het min één.

Spreken we af om eens samen naar de kids op het Noordelijk Eiland te kijken? Wij zorgen alvast voor een telescoop, brengen jullie een verrekijker mee?

Afspraak: 13u45 parking Tolhuis, einde Tolhuisstraat Schelle
Vooraf inschrijven bij: Erik: 03/887.13.72

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):

  • Dinsdag 18 mei: Start Orchideeëncursus bij onze buren Natuurpunt Hobokense Polder. Nog enkele plaatsen vrij.
  • Zondag 30 mei: Dag van het Park in De Reukens
  • Woensdag 9 juni: Kids en hun (groot)ouders zoeken dierenwoonsten in het Solhof
  • Zaterdag 12 juni: Fietstocht: Op zoek naar zwaluwen in Aartselaar
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.