Natuurflits Aartselaar
5 januari 2010
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Boottocht op de Schelde
  • Een dagje Rupelstreek
  • Opruimen van wegberm in de Zinkvalstraat
  • Komende activiteiten

Zaterdag 30 januari: Boottocht op de Schelde

Jan PlezierEen winterse boottocht op de Schelde. Vorig jaar bracht de Jan Plezier 4 ons via de Rupel helemaal naar het Zennegat. Onderweg konden we genieten van de natuurpracht van de rivier die tijdens de winter bezwommen wordt door duizenden watervogels. Nu varen we met de grotere boot, de Jan Plezier 2 heen en weer op de Schelde. Eerst met laag water richting Baasrode en dan terug met opgaand getij richting Schelle.

Het stukje Schelde dat we bevaren wordt door velen beschouwd als het mooiste stuk rivier van West-Europa. De brede slikplaten en de metershoge schorren glijden aan ons voor voorbij. Onderweg varen we voorbij pittoreske dorpen, zoals het mooie Rupelmonde. De nieuwe Scheldebrug onderdoor langs de nieuwe skyline van Temse om dan via Mariekerke en Sint-Amands Baasrode te bereiken.

Op de Jan Plezier 2 kunnen 150 passagiers mee. Wacht echter niet langer om in te schrijven. Deze boottocht is immers een samenwerking tussen de Natuurpuntafdelingen Aartselaar, Hobokense Polder, Klein-Brabant en Rupelstreek.

Onze gids aan boord is Erika Van den Bergh. Zij is medewerkster van het INBO en heeft de rivier reeds lang in haar hart gesloten.

Afspraak: 10u15 (stipt) veersteiger Schelle, einde Tolhuisstraat Schelle. Terug in Schelle: omstreeks 15u30

Meebrengen: winddichte en warme kledij, verrekijker, telescoop, fototoestel, picknick, drank is te koop op de boot, alsook soep.

Inschrijven kan tot 23 januari door een storting van 12 euro (volw.) of 8 euro (-16 jarigen) op rekening 001-3598649-25 van Natuurpunt Rupelstreek, met vermelding: Boottocht Schelde, het aantal personen en je telefoonnummer of emailadres.

Info: Luk Smets 03/289.73.66

Zaterdag 16 januari: Een dagje Rupelstreek

EMABB, foto: Erik De KeersmaeckerVoor onze eerste uitstap van 2010 bezoeken we met onze collega's van Natuurpunt Rupelstreek deze mooie streek. Voor de middag bezoeken we de EMABB-site in de Boomse wijk Noeveren. Tijdens de middag kan je in 't Baksteentje genieten van een typisch streekgerecht: schep met frieten. Lust je geen schep, dan kan je eventueel je picknick meebrengen. Na de middag gaan we op bezoek in Walenhoek voor een winterse wandeling.

Afspraak bezoek EMABB: 10u 't Baksteentje Noeveren Boom.
Inschrijven: stort 3,50 euro (enkel bezoek EMABB) of 14,50 euro (bezoek EMABB en middagmaal in 't Baksteentje) op rekening 001-3598649-25 van Natuurpunt Rupelstreek 2845 Niel, met vermelding: Bezoek EMABB het aantal personen, je telefoonnummer of emailadres.
Aansluiting mogelijk om 13u30 in het bezoekerscentrum De Paardenstal Boomsestraat 221 Hellegat-Niel voor de namiddagwandeling in Walenhoek.

Zondag 17 januari: Opruimen van wegberm in de Zinkvalstraat

De Milieuraad van Aartselaar nam een prachtig  initiatief. Om onze wegbermen wat netter te houden nodigt zij verenigingen uit om een jaar lang een berm te adopteren, dit houdt dus in “proper houden”. De gemeente ondersteunt dit initiatief met een flinke financiële stimulans voor de bereidwillige verenigingen.
Zulke oproep valt bij Natuurpunt niet in dovemansoren. Wij schreven prompt in op dit initiatief en adopteerden de Zinkvalberm, dit is de straat die tegenover het Cleydaelkasteel door de bossen slingert. Deze wordt ’s middags dikwijls gebruikt als picknickplaats door vertegenwoordigers. Spijtig genoeg belandt lang niet alle afval in de voorziene vuilnisbakken. En voor sluikstorters is deze straat ook niet immuun.

Op zondag 17 januari gaan we voor het eerst aan de slag. Kom zeker een handje toesteken! Wij zorgen voor handschoenen, fluovestjes en vuilniszakken. Maar ook voor een gratis jeneverke voor alle medewerkers. De gemeente komt de gevulde zakken ophalen.

Afspraak: om 14 uur in de Zinkvalstraat (tegenover kasteel Cleydael). We werken tot 16 uur. Stevig schoeisel of laarzen aan te raden. Kom zeker helpen. Je houdt mee je gemeente schoon en steunt je vereniging!

Info: Luk Smets 03/289.73.66

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):
  • Vr 22 januari: Canada... een fotoreisverslag
  • Wo 27 januari: Kids en hun grootouders op bezoek in het vogelasiel in Malderen (inschrijven!)
  • Za 30 januari: Boottocht op de Schelde (inschrijven!)
  • Vrijdag 12 februari: Gezellige ledenavond met impressionante diareeks Bhutan
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.