Natuurflits Aartselaar
13 september 2009
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.
In deze flits:
  • Natuurwandeling in de Reukens op de Autoluwe Zondag
  • Unieke ontsnipperingswandeling in de Mechelse Heide en De Teut
  • Komende activiteiten

Zo 20 september: Natuurwandeling in de Reukens op de Autoluwe Zondag

Foto gerlinde JanssensWe organiseren tijdens de Autoluwe Zondag een natuurwandeling door ANB domeinbos De Reukens onder het thema “Natuur in het Landschap”.Terwijl we door de Reukens stappen en de fysieke paraatheid van onze ‘Kom op tegen Kanker-Boompjes’ controleren, vertelt onze gids meer over de waarde van deze lap grond in het omringende landschap en wat we de volgende jaren in dit natuurgebied kunnen verwachten.

Praktisch:
Vertrek aan het kerkpaadje in de Leeuwerikenlaan om 14 uur. Duur ongeveer 2 uur. De wandeling is gratis. Kom op deze autoluwe dag met de fiets of te voet ! Zo maak je van deze zondag een autoVRIJE zondag! Stevig schoeisel vereist.
Info bij Gert Verschueren: 03/887 10 28

Zo 27 sept: Unieke ontsnipperingswandeling in Mechelse Heide en De Teut

KikbeekIn Rupel.blad vind je een artikel over de ontsnipperingsprojecten in Limburg. Op onze ontsnipperingswandeling zullen wij een recent gerealiseerde ecoduct (Mechelse Heide), ecoveloduct en ecotunnel (De Teut) bezoeken. Deze uitstap is in die zin uniek omdat deze constructies voor het grote publiek normaal gezien niet toegankelijk zijn.

Praktisch:
Vertrek om 9 u met volle wagens op de parking van het CC, della Faillelaan Aartselaar (kostendelend samenrijden aan 5 eurocent/km).
Dagprogramma : We starten met een wandeling richting ecoduct (ca. 2,5 uur). Het gebied Kikbeekbron is interessant om en aantal natuurontwikkelingsprojecten te bekijken; het is een geherstructureerde voormalige zandgroeve, waar een aantal natuurinrichtingsprojecten plaatsgevonden hebben (aanleg vennetjes, oeverzones langsheen de waterplas, aanleg stuw (in functie van herstel waterhuishouding), herstel oude verdroogde beekloop, openkappen heide, begrazingsproject met Noordse fjorden ....). We wandelen doorheen het gebied (200tal hectaren) naar het ecoduct. Hier kunnen we het monitoringsproject van nabij bekijken.
Vervolgens rond 12:30 u rijden we naar café “Toerist” om onze boterhammen op te eten (picknick eventueel zelf meebrengen; drank en snacks beschikbaar in het café).
Rond 14:00 u starten we met het namiddagprogramma met eerst een bezoek aan het ecoveloduct van Wiemesmeer om vervolgens door te rijden naar De Teut te Zonhoven om de ecotunnel te bekijken. Via een wandeling van ongeveer een half uur doorheen het natuurreservaat De Teut komen we aan de tunnel. In het natuurreservaat zal uitleg gegeven worden rond omvorming van naaldbos naar heide, heidebeheer,...
Terugkomst op de parking van De Teut: 16:30 uur. Aankomst in Aartselaar : rond 18:00 uur

De begeleiding gebeurt door professionele gidsen.

Inschrijven is verplicht omdat we de groep beperkt willen houden tot maximum 30 personen. Dit kan telefonisch of via mail bij Johan Peymen, 03/877 61 50. Gelieve bij inschrijving aan te geven of je met de wagen kan rijden en zo ja, geef dan ook uw GSM-nummer door. Zo kunnen we zelf inschatten of er voldoende vervoer is om met zijn allen naar Limburg te rijden.

Deelnameprijs: 2 euro per persoon, te betalen bij vertrek.
Meebrengen: stevige wandelschoenen, verrekijker, fototoestel, picknick.

Komende activiteiten

Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):
  • Do 15 oktober: Ecologisch theater "Tegen de lamp" in Cultureel Centrum te Aartselaar
  • Vr 16 oktober: Start Cursus Spoorzoeken Inschrijven
Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.