Natuurflits Aartselaar
6 oktober 2008
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   
In deze flits:
Zaterdag 11 oktober: Vogels kijken in Anderstad en retentiebekken Itterbeek
 
Vandaag bezoeken we enkele water- en vogelrijke natuurgebieden in de omgeving van Lier. De vijvers van Anderstad liggen geprangd tussen de Nete en het Netekanaal, op nauwelijks enkele honderd meter van de Lierse stadskern. Omwille van het uitzonderlijk belang voor water- en rietvogels werd het gebied enkele jaren geleden aangekocht door Natuurpunt. Broedvogels, doortrekkers, pleisteraars en overwinteraars worden er bijna dagdagelijks opgevolgd door vogelkijkers. Nieuwsgierig? Kijk dan even op Trektellen.nl.
 
Na de middag bezoeken we het retentiebekken aan de Itterbeek in Koningshooikt. De oorsprong van dit vrij nieuwe natuurgebied gaat terug naar de overstromingen van 1998. Het lijkt nu al een ver verleden, toen onder meer de dorpskern van Koningshooikt en delen van Duffel onder water stonden. Als gevolg van een jarenlang wanbeleid inzake waterbeheer en ruimtelijke ordening kon de Itterbeek de massale toevloed van regenwater niet slikken. Op initiatief van de provincie Antwerpen werden langs de Nete 2 pompen geïnstalleerd en een 11 ha groot retentiebekken bij de dorpskern van Koningshooikt aangelegd. Dit bekken lijkt een beetje op het Noordelijk eiland van een 10-jaar geleden en de brede slikranden werken als een magneet op doortrekkende steltlopers.
 
Afspraak (met eigen wagens): 9u30 parking Cultureel Centrum, della Faillelaan, Aartselaar
Carpoolen: kostendelend samenrijden op basis 5 eurocent/km voor de passagiers
Aansluiting mogelijk: 10u parking langs Netekanaal Anderstad
Middagpauze: 's middags rijden we naar taverne de Seats, Berlaarbaan 361, Sint-Katelijne-Waver. 
Daar kunnen we terecht voor een snack (geen picknick).
Meebrengen: Verrekijker, eventueel telescoop, vogelgids, wandelschoenen.
Einde: omstreeks 16u
Meld je deelname even vooraf aan: Erik De Keersmaecker 03/887.13.72
  
Zondag 12 oktober: Week van Het Bos: Bos en klimaat
 
Hoe kunnen bossen het klimaat positief beïnvloeden ? Als je hierover meer wil weten en als je ook nog eens wil komen kennismaken met het bosgebied Cleydaelhof dan ben je van harte welkom. Elke aanwezige ontvangt een prachtige natuurboekenwijzer.
 
Praktisch: wandeling in Cleydaelhof Aartselaar
Vertrek om 10 uur in de Zinkvalstraat tegenover kasteel Cleydael
Info: Johan Herreman, tel.: 03/887.27.98
 
Woensdag 15 oktober: Kids/(groot)ouders ontdekken de herfst in Walenhoek

Tijdens de herfst is het heerlijk wandelen in het bos. De natuur lijkt wel nu wel een rijke gedekte tafel, bomen en struiken dragen allerlei vruchten. Vallende bladeren en herfstkleuren geven vreemde tinten aan het bos. Druilerige dagen en lagere temperaturen zorgen voor een overvloed aan paddenstoelen.
 
Voor deze ontdekkingstocht in Walenhoek zijn laarzen een stevige aanrader. Breng ook een plastiek zakje mee, dan nemen we enkele van deze vruchten mee om ze achteraf in de Paardenstal wat beter te bekijken.
 
Afspraak: 13u45 bezoekerscentrum de Paardenstal, Boomsestraat 221 Niel 
Meer info: Erik De Keersmaecker 03/887.13.72
Einde: omstreeks 16u

Foto Walter Decoene 
   

De nieuwe Natuur.kalender is uit !

 
Traditiegetrouw vind je 13 schitterende foto’s, waarin bekende natuurfotografen het Vlaams natuurschoon op een prachtige manier presenteren.
 
Uitzicht: 13 recto-verso bladen (cover en 12 maanden). Op de rectozijde wordt telkens een foto afgedrukt, de versozijde bestaat uit de kalendergegevens. De bladen zijn aan elkaar gehecht met een ringsysteem, er is één ophanggaatje voorzien. Het gesloten formaat is 33,5 cm x 23 cm, het open formaat is 33,5 cm x 46 cm.
 
De verkoopprijs van de kalenders bedraagt 7,50 euro. Hiermee steunt u het natuurbehoud in onze regio. 
Te bestellen door betaling van het juiste bedrag op rekening 979-9767548-41 van Natuurpunt Aartselaar met vermelding “natuurkalender”. Gratis levering binnen onze gemeente.
 

Komende activiteiten
 
Noteer reeds in je agenda (meer info op onze website):
  • Donderdag 16 oktober: Hoe beheer ik houtkanten en heggen ?

Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

 

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.