Natuurflits Aartselaar
9 augustus 2008
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

   
In deze flits:
Zondag 17 augustus: Brabantse natuurparels: 
Het Vinne te Zoutleeuw en Rosdel-Schoorbeek te Hoegaarden
 
‘s Voormiddags maken we een wandeling rond Het Vinne. Dit provinciedomein heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. In 2004 en 2005 werd het gebied omgetoverd van een domein met honderden populieren tot het grootste natuurlijk binnenmeer van Vlaanderen. De ruimte en weidsheid uit oude tekeningen van het Vinne zijn opnieuw herkenbaar. Het waterpeil heeft zijn maximum peil bereikt. Stilaan is de vroegere begroeiing op de grote wateroppervlakken aan het verdwijnen en maakt deze plaats voor open water en typische moerasbegroeiing, een nieuwe thuis voor heel wat vogels en insecten. Echte vogelliefhebbers hebben de laatste jaren hun hart kunnen ophalen. Een prachtig staaltje van geslaagde natuurinrichting! 
Na de picknick bij het bezoekerscentrum rijden we naar Hoegaarden voor een flinke landschapswandeling. Het Rosdel-Schoorbroek is een quasi aaneengesloten complex van 67 ha natuur, beheerd door Natuurpunt Velpe-Mene. De vallei van de Schoorbroekbeek vormt een mozaïek van oude graslanden, rietpercelen, ruigten en elzenbroek. Op de valleiflanken vinden we droge, kalkrijke graslanden. Natuurpunt beheert verschillende akkers, die deels ingezaaid worden met graan. Dit blijft tot na de winter op de akker als rijk gedekte tafel voor geelgors en grauwe gors.
 
Praktisch: We verzamelen om 8.30 u op de parking van het Cultureel Centrum, della Faillelaan te Aartselaar.
’s Avonds zijn we terug in Aartselaar omstreeks 18u30. 
Kostendelend samenrijden: je betaalt ongeveer 10 euro aan de chauffeur. 
Meebrengen: verrekijker, fototoestel, picknick (drank kan gekocht worden, maar eigen drank mag ook), zonnepet en -bril, muggencrème, een (hopelijk overbodig) regenjasje. 
Wandelafstand voormiddag 6 km, namiddag 9 km.
 
Gids: Marnix Lefranc
Info: Luk Smets, 03/289 73 66
  
Ben je reeds lid van Natuurpunt ?

 
Ben je nog geen lid van Natuurpunt. Twijfel niet langer ! Betaal je nu je lidgeld, dan word je immers lid tot eind 2009 ! Verschillende maanden extra dus.
 
Als lid krijg je elke 3 maanden het nationale tijdschrift Natuur.blad en ons regionaal tijdschrift Rupel.blad, dat we samen met Natuurpunt Rupelstreek uitgeven.
 
Bovendien ontvang je een welkomstpakket met een prachtige wandel- en fietsgids met tips voor tochten in onze mooiste natuurgebieden en een CD met vogelgeluiden van de meest voorkomende zangvogels. 

Verschillende handelaars geven op vertoon van de lidkaart korting.
 
Klik hier voor meer info over het lidmaatschap. Wij hopen je weldra als lid van Natuurpunt Aartselaar te mogen verwelkomen.
 

Komende activiteiten
 
Noteer reeds in je agenda:

Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

 

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.