Natuurflits Aartselaar
29 mei 2008
www.natuuraartselaar.be
Is deze mail niet goed weergegeven of ontbreken de afbeeldingen, klik dan hier.

 
In deze flits:
Zaterdag 7 juni: Zwaluwfietstocht door Aartselaar

Om de twee jaar inventariseren we het zwaluwbestand in onze gemeente. We willen de gegevens van 2008 vergelijken met de aantallen en de broedplaatsen van 2006. Ons onderzoek richt zich vooral op het voorkomen van de huis-, de boeren- en de gierzwaluw.
Vandaag maken we een fietstoer doorheen Aartselaar. Luk Smets is onze gids van dienst.
 
Afspraak om 14 u aan de kerk St-Leonardus op het Laar. We sluiten daar ook af rond 17.00 u. Onze fietstoer zal ons zeker brengen langs de boerderijen van Groenenhoek, Zinkval, de wijk Lindenbos en de Kleistraat.
Meebrengen: fiets, regenkledij (indien nodig). Wij zorgen voor tellijsten en een spiegel op steel om in de nesten te kunnen kijken.
 
Deelnamegeld: 3 euro per persoon, cursusbundel en een drankje inbegrepen. Deelnemers van de cursus van 7 mei dienen dit niet meer te betalen.
Info bij Luk Smets, 03/289 73 66

 
Cursus: Vlinders kijken met Natuurpunt

 
Spreek het woord vlinder uit en iederéén denkt metéén aan kleurrijke vleugels. Vlindervleugels hebben niet enkel prachtige kleuren, maar ze zitten ook boordenvol geheimzinnige krachten, die vlinders niet enkel een enorme spankracht geven, maar hem tevens in staat stellen om als geurende Don Juans op vrijersvoeten te gaan. Naast kleurige vleugels hebben vlinders trouwens ook prachtige namen, wat dacht je van: atalanta, dagpauwoog, distelvlinder, gehakkelde aurelia, kleine vos, om van de wondermooie koninginnepage nog maar te zwijgen…
Achter die wondermooie insecten zit ook nog een heel verhaal; van ei tot rups, over pop tot vlinder…
 
Praktische afspraken voor deze vierdelige cursus:

 • Donderdag 5 juni en donderdag 12 juni: Theorielessen
  Afspraak: 19u30: vergaderlokaal sporthal Terhagen, Europalaan 1
  Cursusgever: Nobby Thys van Natuurpunt Educatie vzw

 • Zondag 6 juli : Vlinderexcursie in de Oude Nete-arm 
  Afspraak: 14u hoek Kerkstraat/Schoolstraat (achteraan kerk) Rumst

 • Zaterdag 19 juli: Vlinderexcursie in de kleiputten van Terhagen
  Afspraak: 10u parking Kard.Cardijnstraat (recht tegenover de Korte Veerstraat) Terhagen

Inschrijven kan door een storting van 12 euro (leden Natuurpunt), 15 euro (niet-Natuurpuntleden), of 10 euro (- 16 jaar) op rekening 001-3845875-95 van Natuurpunt Rupelstreek. Vermeld op je overschrijving: "cursus dagvlinders" en je telefoonnummer. De cursus richt zich tot een ruim publiek zonder enige voorkennis.
Meer info: Fried Happaerts 03/888.81.15
 

Gieren in zicht!
 
Vorig jaar domineerde de komst van 97 vale gieren lange tijd de Vlaamse media. En dat spektakel lijkt zich dit jaar te herhalen. Zo signaleerden vogelspotters vorige zondag liefst 20 gieren boven Vlaanderen. In de mijnterrils van Zwartberg, Waterschei brachten de grote aaseters de nacht door in enkele bomen. Heb je zelf een vale gier gezien? Betrouwbare gierwaarnemingen kan je altijd melden op de gratis Natuurpunt Inspreeklijn 0800 11 194. Het volledige verhaal kan je nalezen op de site van Natuurpunt.
Komende activiteiten
 
Noteer reeds in je agenda, meer info op onze website:
 • zondag 15 juni: Natuurwandeling: De bewoners van het Cleydaelhof
 • zaterdag 28 juni: Fietsen langs de meersen en meanders van de Leie (volzet !)

Kijk ook eens naar de foto's van onze voorbije activiteiten
 

 

 
Van tijd tot tijd brengen we je via e-mail op de hoogte van het wel en wee van de Aartselaarse natuur. Kent u nog geïnteresseerden ? Mail hen dan deze Natuurflits Aartselaar zeker door. Natuurliefhebbers die nog niet ingeschreven zijn, zenden een mail naar  flits@natuuraartselaar.be met vermelding van naam en adres en  "ja, Natuurflits Aartselaar".
Wil je lid worden van Natuurpunt Aartselaar ? Klik hier.
Overeenkomstig de wet op de privacy worden je gegevens enkel gebruikt in functie van de werking van Natuurpunt. Je kan steeds je gegevens opvragen en laten aanpassen. Ontvang je zulke berichten liever niet meer, vraag dan met een korte e-mail aan flits@natuuraartselaar.be je adres uit het verzendingsbestand te halen.